Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

A Hét témája: félti-e autóját a tolvajoktól?

Kecskemét - A Hét témája rovatunkban ezúttal arról kérdeztük meg a kecskeméti embereket, vajon féltik-e az utcán vagy garázsban hagyott gépjárműveiket a tolvajoktól.
Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, bár Bács-Kiskun megyében is folyamatosan csökken az autólopások száma, még mindig ez a terület számít a gépjármű tolvajok egyik kedvenc vadászterületének. A tavalyi évben összesen 111 darab gépjárművet loptak el, Kecskemétről pedig havonta egy-két autó tűnik el. Kíváncsiak voltunk, a kecskemétiek vajon féltik-e járműveiket a tolvajoktól?

Polyák Imréné
Polyák Imréné
Polyák Imréné
, brigádvezető: – A mai világban már mindent félteni kell, mert mindent visznek, ami csak mozdítható, akár még fényes nappal is történnek lopások. A családban van autó, de semmi extrával nincs felszerelve, ennek ellenére sose hagyjuk bezáratlanul, és figyelünk arra is, hogy ne hagyjunk benne táskát, egyéb értékes holmit, ami miatt érdemes lenne feltörni. Nincs garázsunk, éjszakánként az udvarban tartjuk, nem hagyjuk kint az utcán. Velünk nem fordult még elő, hogy feltörték volna, vagy ellopták volna a gépkocsit, de sokszor hallani ilyesmiről az ismerősöktől. Biciklit viszont vittek már el tőlünk, az sem volt kellemes élmény, ezért az utóra igyekszünk vigyázni.

Hartyáni István
Hartyáni István
Hartyáni István
, vállalkozó: - Miután tavaly álmaim egyik autóját sikerült megvásárolnom, nem telik úgy el nap, hogy ne jutna eszembe a sok autólopásról szóló híradás. Nem is sajnáltam a pénzt, hogy egy modern műholdkövetős rendszert tetessek bele, bár tudom, 100%-os védelmet ez sem nyújthat, hiszen a tolvajok mindig egy lépéssel a rendőrök és az autógyártók előtt járnak. Jó lenne, ha minél több köztéri kamerát szerelnének fel, szerintem ennek van igazán nagy visszatartó ereje, ha már beültek, nem nagyon lehet elkapni őket, profi bandákról beszélünk ugyanis.

Baki Roland
Baki Roland
Baki Roland
, üzletvezető: - Nekem szerencsére még soha nem loptak el autómat és nem is törték fel. Azonban az egyik közeli barátomnak éppen egy héttel ezelőtt emelték el az irattárcáját az anyósüléséről, amit véletlen ott felejtett. Az üveget valószínűleg zokniba rakott kövekkel vagy egy billiárdgolyóval törték be, hisz a környéken élők közül többen is csak egy tompa puffanást hallottak és azt hitték csak egy biciklis esett el, hisz láttak egyet távozni a helyszínről. Én mindig megpróbálok figyelni arra, hogy látható helyen soha semmit ne hagyjak, hisz egy szatyorért is képesek feltörni a gépkocsim. Azonban ha rohannom kell, mégis előfordul, hogy bent felejtek valamit. Legutóbb a mobiltelefonom esett ki az ülésre miután kiszálltam, de szerencsére nem lett belőle nagyobb baj. Az utóbbi időkben én is sokat olvasok arról, hogy egyre több autót lovasítanak meg a tolvajok. Egyre fejlettebb technikával dolgoznak a tolvajok, ma már egy BMW-t is el tudnak lopni akár fél perc alatt. Úgy gondolom, ma már bárki áldozattá válhat, ezért nem árt fokozottan figyelni járműveinkre.

Tóth Nándor, kereskedő: - Nekem egyszer Pesten megpróbálták ellopni az autómat, de szerencsére nem tudták. Kicsit később vettem észre, hogy megpróbálták felfeszíteni a csomagtartót és a jobb első ajtót, de szerencsére megúsztam egy zár, illetve kulcscserével. Nem féltem az autómat, mivel úgy tartom, ha el akarják lopni úgyis el fogják. A kocsimat ritkán hagyom a házunk előtt is, inkább beállok a garázsba. Amikor dolgozok, akkor látható helyre próbálok állni, de éjjel-nappal nem tudom figyelni a verdám és megmondom őszintén, nem is akarom, ha kinézik, akkor úgysem tudok mit tenni.

Bársony József
Bársony József
Bársony József
, nyugdíjas: - 1974 óta van autóm. Szerencsére sosem próbálták egyiket sem feltörni vagy elvinni. Riasztóm nincs, mert úgy gondolom, hogy azok a tolvajok, akik autólopásra szakosodtak, riasztó ide vagy oda, úgyis elviszik a kocsit, ha akarják. A hetvenes-nyolcvanas években egyáltalán nem féltettem az autóm, bármit benne hagyhattam, nem tartottam tőle, hogy elviszik. Ma a már sokkal óvatosabb vagyok. Ha leparkolok vele, igyekszem zárt helyre vinni. Ha ez nem megoldható, akkor szemmel tartom a kocsit, és sok időre nem hagyom ott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gördeszkások, a betonhullámok szörfösei

Sokan nem is gondolnánk, hogy Kecskemét olyan gördeszkásoknak ad otthont, mint a nyolcszoros országos bajnok, Ábrahám János. Tovább olvasom