Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A Hét témája: hiteles lesz-e a karácsony?

Kecskemét - Hét témája rovatunkban ezúttal arról kérdeztük a kecskemétieket, idén vajon mennyit költhetnek karácsonyra, és vajon élnek-e a áruhitel adta lehetőségekkel.
Mint arról péntek reggeli cikkünkben részletesen is olvashattak, a prospektusokból nap mint nap zúdulnak ránk az ötletek, hogy mivel kellene megajándékoznunk idén karácsonykor szeretteinket. A szórólapok teli vannak a legtrendibb meglepetésekkel, a legújabb kütyükkel, melyek nélkül talán már létezni sem lehet. Az sem baj, ha lapos a pénztárcánk, hiszen mindez egy szempillantás alatt a miénk lehet. A kulcsszó az áruhitel! Kíváncsiak voltunk, a kecskemétiek élnek-e ezzel a lehetőséggel.

Örkényi Aliz
Örkényi Aliz
Örkényi Aliz
, az Éden Hotel című valóságshow első évadának kecskeméti szereplője: - Régebben sokat hostesskedtem, és a tapasztalataim alapján mondhatom, karácsonykor hosszú, tömött sorokban állnak az emberek a különböző bevásárlóközpontok hitelügyintézői előtt, csak azért, hogy az adott év aktuális slágerajándékát hazavihessék. Könnyű elcsábulni, hiszen minden üzlet gyönyörűen feldíszített, minden arra sarkall, hogy vásárolj. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy a legdrágább ajándék a legoptimálisabb választás. Nagyon szeretem a karácsonyt, és imádom meglepni a szeretteimet, de próbálok a realitások talaján maradni, és annyit költeni, amennyit a pénztárcám elbír. Figyelek arra, hogy kinek, mire lenne a leginkább szüksége, és ez alapján választok.

Pintér Krisztián
Pintér Krisztián
Pintér Krisztián
, 17 éves tanuló: - Ott kezdeném, hogy a legfontosabb nálunk már évek óta, hogy összejöjjön a család egy finom vacsorára, és együtt töltsük az ünnepeket. Egy kis apróságnak is lehet örülni, ugyanúgy, mint egy 100 cm-es televíziónak. Nem mindig az ajándék a lényeg, hanem a szándék. Egyébként a leggyakrabban többen összefogunk és együtt találunk ki valami találó meglepetést. Tizenöt-húsz ezer forint körül szoktam karácsonykor vásárolni. Még soha nem vettem fel hitelt, és nem is szándékozok. Nem az a lényeg, hogy mindenből a legújabb jusson a fa alá súlyos hitelek és egész éves törlesztés árán, akkor, ha az ember meg sem engedheti magának.

Kovács László
Kovács László
Kovács László
, főiskolai hallgató: - A karácsony nálunk nem csupán szűk családi ünnep, a nagymamáktól a kis unokákig mindenki együtt ünnepel. Ajándékozni viszont már csak a közvetlen családtagoknak szoktunk. Így is egyre nehezebb kitalálni, mi legyen a fa alatt. Szerencsére még nem a pénz miatt. Általában ruhát, vagy valami kisebb műszaki cikket veszünk egymásnak, de minden karácsonykor veszek valami új játékot is. A szenteste kötelező elfoglaltsága ugyanis nálunk a társasjáték, vagy éppen puzzle. Az ajándék megválasztásánál arra törekszem, hogy hasznos is legyen, ne csak kedves a másik számára. Az összeg 5-10 ezer Ft között változik. Nem attól örülünk az ajándéknak, hogy mi van az árcímkén. Ezért még sosem gondoltunk arra, hogy hitelre vegyünk karácsonyi ajándékot. Szerintem ez az egész ünnep hangulatát elrontaná.

Szabó István
Szabó István
Szabó István
, nyugdíjas: - Szeretném azt mondani, hogy karácsonykor a hitel szóba sem jöhet a családban, de ma már nagyon nehéz a nélkül. A nyugdíjból szinte lehetetlen megélni, a félrerakott pénz elmegy a horribilis gáz és egyéb számlákra, és akkor hogy vegyek a hat unokának, meg a gyerekeknek ajándékot? Már 2 éve veszünk fel gyorshitelt az ünnepek előtt, aztán egy évig letörlesztjük. Nem jó, hogy így alakult, de látni az örömöt a többiek arcán, így megéri.


Jávor Zoltán
Jávor Zoltán
Jávor Zoltán, területi képviselő: - Már készülök a karácsonyra, tervezgetem, hogy ki mit kap majd, de még nem vettem meg egy meglepetést sem. A jövő héten talán már lesz egy kis időm, akkorra tervezem az ajándékok beszerzését. Idén a mi családunkban körülbelül ugyanannyi pénz jut majd meglepetésekre és a karácsonyi készülődére, mint tavaly. Áruhitellel még soha nem vettem semmit, mivel nem tartom jó megoldásnak. Úgy gondolom, ez egy ördögi kör. Felveszi az ember a hitelt, és mire kifizeti, jön a következő karácsony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liftes sztorik: ahány emelet, annyi balhé

Egy átlagos panelházban közel harminc család osztja meg életterét. A jószomszédi (v)iszony okozója legtöbbször a felvonó. Tovább olvasom