Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A Hét témája: németesedik-e már Kecskemét?

Kecskemét – Péntekenként jelentkező, Hét témája című rovatunkban ezúttal arról kérdeztük a kecskemétieket, érzik-e már a Mercedes beruházás kapcsán érkező német állampolgárok jelenlétét a városban?
Gudmon János
Gudmon János
Gudmon János
, vezető barista az egyik belvárosi kávézóban: – Nyaranta egyébként is sok a német nyelvű turista a városban, ezért nem esünk kétségbe, ha valaki nem magyarul szól hozzánk, de a Mercedes-gyár beindulása óta érezhetően több a németajkú Kecskeméten. Szinte minden nap szolgálunk ki külföldi vendéget. A közhiedelemmel ellentétben a németek nagyon kedvesek. Aki huzamosabb ideig marad, vagyis nem nyaralni, hanem dolgozni érkezik a városba, az igyekszik elsajátítani az alapokat, és megszólalni magyarul is. Sokszor tapasztalom ezt. Ahhoz, hogy valaki pincérként dolgozhasson, nem feltétlenül kell nyelvvizsgával rendelkeznie, nálunk nem a papír számít, hanem az, hogy alapszinten tudjon annyit kommunikálni, akár angolul, akár németül, hogy a rendelést gond nélkül fel tudja venni, továbbá kedves és udvarias legyen a vendégekkel.

Szabó Dénes
Szabó Dénes
Szabó Dénes
, felszolgáló: - Szerintem egyre inkább érezni a németek jelenlétét a városban. Előző munkahelyemen minden este több volt a német, mint a magyar vendég. Érezhető náluk, hogy fontos nekik egyfajta igényesség, kisfüstös kocsmákba azért nem szívesen ülnek be. Egyre több német rendszámú autót látok, ebből is érezni, hogy németesedik Kecskemét, de én ennek kifejezetten örülök, még annak ellenére is, hogy borravalót nem szívesen adnak.


Fekete Pál Péter
Fekete Pál Péter
Fekete Pál Péter
, operatőr: - Egyre többször hallani német szót a városban. Ehhez elég csak végigsétálni a főtéren vagy betérni egy-egy népszerű étterembe, kávézóba vagy szórakozóhelyre. Az edzőteremben is, ahová járok, egyre több a német vendég, akik sokszor a magyar kollégáik társaságában érkeznek. Úgy veszem észre, hogy próbálják megismerni a várost, és szeretnének beilleszkedni. Egyre több program is várja már őket Kecskeméten, és már nem csak a Vásárhelyi iskolában, ahol a Mercedes-gyár német dolgozóinak gyermekei tanulnak. Úgy tudom, az idei animációs fesztiválon már német nyelvű vetítéssel is várják majd őket.

Árva Tamás
Árva Tamás
Árva Tamás
, pultos: - Nálunk még nem jelentek meg nagyszámban a német vendégek. Igaz néha betérnek egy-egy korsó jó magyar sörre, de még nincs visszajáró vendégünk. A gyár megépítésével és a német virtussal talán kicsit feljebb lehetne lendíteni Kecskemét éjszakai életét, hisz lassan már csak a péntek esték érik meg a vendéglátásban dolgozóknak. Az eddigi betérő külföldiek nagyon korrektek és úriemberek voltak, ha rendesen kiszolgálja őket az ember busás borravalót is kaphat tőlük. Biztos fellendülést jelent majd a németek jelenléte az ingatlanpiacon és a vendéglátóegységekben is. A taxis cimborám is mesélte, hogy egyre több külföldi vendége van az éjszakába, akik vélhetően a Mercedes gyár miatt költöztek Magyarországra. Személy szerint örülök, hogy egyre több német érkezik a városba, bár a nyelvvel még akadnak nehézségeim, de biztosan meg fogom tanulni, hisz ha a saját anyanyelvükön kérdezem őket, hogy mit parancsolnak, biztos kedvesebbek és hálásabbak lesznek és legközelebb is betérnek hozzánk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stohl mentette meg egy félegyházi baleset sérültjeinek életét

A Blikk kiderítette, hogy Stohl András főiskolásként három embert húzott ki egy égő autóból, egyikük a karjaiban halt meg. Tovább olvasom