Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

A Hét témája: újra jegyek kerülnek az alsósok ellenőrzőibe

Kecskemét - Péntekenként jelentkező, a „Hét témája" című rovatunkban ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy a kecskeméti emberek mit szólnak a hagyományos osztályozás visszavezetéséhez az önkormányzati iskolák alsó tagozataiban.
Mint arról a hét elején a delmagyar.hu beszámolt, az önkormányzat Oktatási, Kulturális és Egyházügyi Bizottsága hétfőn hozzájárult ahhoz, hogy Kecskemét önkormányzati fenntartású általános iskoláinak 2-4 évfolyamán visszatérhessen a hagyományos osztályozás. Lássuk, miként vélekednek erről az általunk megkérdezett gyerekek, szülők, illetve tanárok:

Pestiné Csábi Andrea
Pestiné Csábi Andrea
Pestiné Csábi Andrea
(pedagógus): - A 3-4. évfolyamon az osztályzás motiváló hatású lehet, ha azt következetes munka és jól előkészített számonkérés előzi meg. Szülők és gyermekek számára kézzelfoghatóbb, egyértelműbb ez a rendszer, mint a szöveges értékelés. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy  zökkenőmentesen fogadták a szülők és tanulók is. Az osztályzás hozzájárulhat a kisdiákok felelősségtudatának erősödéséhez. A jeggyel történő értékelés visszaállítása nem jelenti azt, hogy a szülők és gyermekeik nem kapnak, vagy kaphatnak szöveges értékelést, visszajelzést a gyermek egyéni fejlődéséről, tanulmányi előmeneteléről. Hiszen az alsó tagozatban tanító- szülő, tanító- diák kapcsolata nagyon szoros, állandó biztatásra, visszajelzésre van szükség. Az értékelés akár szöveggel, akár osztályzatokkal történik, nagymértékben függ a tanító személyiségétől, módszertani kultúráltságától, felkészültségétől. Véleményem szerint nagy figyelmet kell fordítani a tanulók önismeretének, önértékelésének fejlesztésére.

Kovács Bence
Kovács Bence
Kovács Bence
3/d-s diák: - Nekem nagyon tetszik az osztályozás, és örülök neki, hogy így sok jó jegyet tudunk szerezni. Ha tele leszek jó jegyekkel, örömmel viszem haza az ellenőrzőt apukámnak.Roza Tímea
Roza Tímea
Roza Tímea
(szülő, negyedikes gyermeke van): - A szöveges értékeléssel nekem az a bajom, hogy nincs benne semmi kézzel fogható. Abból nem derül ki, mennyit is tud a gyerek valójában. A szövegben nincs semmi konkrét, a számokban már annál inkább. Ez a rendszer érthetőbb a diáknak és a szülőknek is véleményem szerint.
Juhász Adrienn
Juhász Adrienn
Juhász Adrienn
, 3. évfolyamos tanuló: - Örülök neki, hogy visszatért az osztályozás, ugyanis jobban látom, hogy állok a különböző tantárgyakból. Szeretem az ötösöket gyűjteni, remélem minél több lesz belőle az év végére.Balla Katalin
Balla Katalin
Balla Katalin
, tanító, első és másod évfolyamokban: - A kérdésre nehéz egyetlen szóval válaszolni. Sokéves gyakorlatom alapján azonban inkább a nem mellé tenném le a voksom, annak ellenére, hogy iskolánkban is az osztályozás visszaállítása mellett születetett döntés. Fel kellene tenni azt a kérdést is, kinek jobb az osztályozás?
A kisgyermek életében a hat-nyolc éves kor az énkép, az önértékelés alakulásának érzékeny fázisa. A gyermek ekkor még nem tudja teljesítményét és személyiségét elkülöníteni. Éppen ezért nagyon fontos a pozitív programozás, amit a pedagógiai szakirodalom – Pygmalion effektus néven ismer, és a pedagógia egyik alappilléreként tart számon. Fontos, hogy a felnőtt, a szülő és a pedagógus lássa meg, milyenné válhat megfelelő közegben és irányítással a rá bízott tanuló. Ha a lelkében elültetett mag a személyiségére vonatkozóan pozitív, Ő is azzá kíván válni.

Az alsó tagozatos diákok szemmel láthatóan örülnek a jegyek visszatértének - KÉPGALÉRIA

Ehhez azonban időre van szükség – kinek több, kinek kevesebb időre, amikor csak segítjük és irányt mutatunk a fejlődéséhez, engedjük próbálkozni és hagyjuk tévedni is következmények nélkül, mert ez is a tanulási folyamatának a része. Ha azonban folyamatosan minősítjük piros és fekete pontokkal, elvesszük a tanulás, a vállalkozás örömét, hiszen esetleges kudarcának negatív eredménye lesz, amit egész személyiségére vetít ki. A szöveges értékelésnél mindig önmagához mérjük a tanuló fejlődését, az osztályozásnál pedig a tantervi célokhoz viszonyítjuk a tanuló tudását.

Olvasóink írták

 • 3. hajra.kecskemet 2010. október 29. 23:17
  „Ha jó a tanár a motiváció nem a jegyen vagy a szöveges értékelésen múlik. Az csupán egy eszköz ehhez...
  1-2 osztályban egyértelműen a szöveges értékelés a célravezető. 3-4-ben már lehet gondolkodni az osztályzás bevezetésén. A jó pedagógus ismeri annyira az összes gyerekét, hogy nem kell neki szöveges értékelés, hogy tudja melyik gyermek mekkorát fejlődött, és magához képest értékelje a gyereket. Ez kivitelezhető, sőt ez van a gyakorlatban is. Az adott jegy tájékoztató jellegű mind a gyermek mind a szülő felé, azt kell tükröznie, hogy hogy áll magához és a társaihoz, az elsajátítandó anyaghoz mérten. A jegy szerepe a gyors tájékoztatás. Szöveges értékeléssel félévente találkozik a szülő. Az évközi dolgokat így könnyebb felmérnie, mikor kell a gyerekének segítenie, és miben...”
 • 2. terka 2010. október 29. 22:06
  „Sokkal, de sokkal motiváltabbakká válnak a gyerekek, ha nem osztályozzák őket. Tudom, kipróbáltam, 100 %-ig biztos vagyok benne.
  Nagyon szomorú vagyok emiatt. Meddig lehet még nyúzni, zsigerelni, rémítgetni stresszelni a legnagyobb kincseinket, a gyerekeinket?????”
 • 1. macs 2010. október 29. 19:10
  „Már megint a lustaság nyert. Könnyebb egy számot beirni, mint alaposan végiggondolni, mi változott, hol javult, hol romlott a gyermek és min kéne változtatni. Tudom nagyon nehéz, de akinek van gyereke, az tudja, hogy a gyerekek sokkal jobban motiválható, ha dicséretet is kap, illetve, ha megmondjuk, miért nem tetszik valami nekünk és mit kéne változtatnia.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

122km/órával száguldozott egy BMW-s a faluban

200 ezer forintos bírságot kapott annak a BMW személygépkocsinak az sofőrje, aki 122km/órás sebességgel száguldozott a Bács-Kiskun megyei Páhi belterületén.
Tovább olvasom