Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A Hét témája: van még élet Facebook nélkül?

Kecskemét - Péntekenként jelentkező, a Hét témája című rovatunkban ezúttal arról kérdeztük a kecskeméti embereket, hogy ők használják-e valamelyik közösségi portált, és mit gondolnak ezen oldalak egyre nagyobb térhódításáról.
Ottlán Gábor
Ottlán Gábor
Ottlán Gábor
, vállalkozó: - Én régebben fenn voltam iwiwen, de onnan is töröltem magam, és a facebook-ot sem használom. Teszem azt azért, mert sokkal kevesebb az előny, mint a hátránya, és nem tartom jó dolognak, hogy manapság az emberek már több időt töltenek a gép előtt, mint egymással, fizikailag. Akik fontosan nekem, úgyis felhívom, vagy találkozok velük. Én úgy veszem észre, sok kapcsolat is tönkremegy a facebook miatt, és ez az oldal is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy erkölcsileg és szellemileg is zuhanórepülésben van az egész társadalom.

Beátha Bőthe
Beáta Bőthe
Beátha Bőthe
, egyetemista: - Rendszeresen csak a facebookot használom, mert néhány ismerősömmel itt tudom kizárólag tartani a kapcsolatot. Barátnőimmel, akik nem Kecskeméten laknak gyakran a chat-en beszéljük meg a dolgaink, mert nem kerül pénzbe, mint a telefon vagy az sms. Ezen kívül azért is hasznosak a közösségi portálok, mert érdekes zenéket, képeket, bejegyzéseket találhatunk az ismerőseinknél. Úgy gondolom, azért hátránya is van ezeknek az oldalaknak, mert számos esetben tönkreteheti a személyes kapcsolatokat. Könnyen a rabjává válhat valaki egy-egy ilyen közösségi portálnak. Főleg a gyerekeknél és a tinédzsereknél jelent ez nagy problémát, hisz ez a korosztály az, akiknek a leginkább szüksége lenne a közvetlen emberi kapcsolatokra, azonban az igazi barátságok helyett csak a "like"-ok és a kommentek maradnak meg nekik, amelynek hosszútávon súlyos következményei lehetnek.

Megyesi Alexandra
Megyesi Alexandra
Megyesi Alexandra
, tanuló: – Két közösségi portált használok rendszeresen: a Facebookot napi szinten, akár többször is használom, de egyhuzamban nem töltök rajta sok időt, a Myspace-t pedig pár naponta látogatom. Leginkább levelezésre, chatelésre veszem igénybe őket, mert ott könnyen elérem a barátaimat, és plusz pénzbe sem kerül. Illetve a kedvenc zenéimet szoktam megosztani. A profilom megalkotásánál mindig figyelek arra, hogy milyen információt adok ki magamról. Sokan a legszemélyesebb adataikat is a nagyvilág elé tárják, ezzel pedig kiszolgáltatják magukat mindenféle idegennek. Pár évvel ezelőtt, amikor a Facebook még nem volt ennyire népszerű, az IWIW-et és a MyVIP-et is használtam, de annyira lecsökkent ezeknek a közösségi oldalaknak a látogatottsága, hogy én is egyre kevesebbszer használtam őket, végül pedig töröltem magam róluk.

Szondi Tamás
Szondi Tamás
Szondi Tamás
, diák: - A közösségi oldalak közül a Facebook-ot használom már körülbelül két éve. Régen az iwiwen is fent voltam, de most már töröltem onnan magam, elég, ha egy ilyen közösségi oldalnak a tagja vagyok. A Facebook szerintem valamivel jobb. Szerintem hasznos, mert ezen keresztül sok mindent megtudok az ismerőseimről, és például meg tudom nézni a fotóikat, hogy merre jártak a nyáron. A leghasznosabb az benne, hogy olyanokkal is tudom tartani a kapcsolatot, akikkel nem találkozom túl gyakran. Szeretem használni, de nem függök tőle, nem nézem meg minden nap a Facebookot, nem ez legfontosabb dolog az életemben. Figyelek arra is, hogy milyen információkat írok le magamról. Van olyan, amit idegenekkel nem, csak az ismerőseimmel osztok meg.

Vizi Zoltán
Vizi Zoltán
Vizi Zoltán
, kereskedelmi igazgató helyettes: - Regisztrálva vagyok az iwiwen és facebookom is, vagy, ahogy szokták mondani „létező ember" vagyok. Az ismerőseim unszolására regisztráltam. Gyakorlatilag egyetlen hasznot látok bennük, mégpedig az, hogy a régi barátokkal tudom tartani a kapcsolatot, akikkel amúgy nehéz lenne a távolság és az idő hiánya miatt. Ebben azonban ki is merült a használata. Nem tetszik az egész folyamat, ami elindult az utóbbi években. Közösségi háló. Már a neve is szörnyű. Miért kell baráti hálózat az internetre egyáltalán. Egy baráti beszélgetést nem lehet helyettesíteni monitorral és billentyűzettel. Főleg a fiatalok körében hódit. Naphosszat lógnak a facebookon, és ott beszélgetnek, mert ez a menő. Az csöppet sem probléma hogy két házzal laknak arrébb, és átmehetnének egymáshoz megbeszélni a legútóbbi bulit, nem ők gép előtt görnyedve nyomják a facebookot, mert ott lehet lájkolni és kommentelni. Egyre kevesebbet találkoznak a városban, inkább szörföznek a hálón, meg chatelnek a facebookon. Nem egy olyan történetet hallottam, amikor a drága gyerek a közösségi hálón szól az anyukájának, hogy hozzon már valami kaját, mert éhes, és mindezt, azért mert kényelmesebb és mindketten online állapotban vannak. A mi korunkban nem volt ilyen, lementünk a térre, és ott beszéltük meg a hétvégét, közben mozogtunk, sétáltunk, friss levegőt szívtunk. Nem vagyok ellene félreértés ne essék. Ahogy mondani szokták "arany középút". Használják nyugodtan, mert tényleg jó találmány, de mértékkel. Az a baj azonban, hogy egyre több fiatal lesz a számítógép rabja, és a számítógépes játékok mellett, egy új még fertőzőbb vírus hódit, ez pedig a közösségi háló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikusaink a világhálón - I. rész

Az általunk most megkérdezett kecskeméti politikusok is már inkább a Facebook-on élnek aktív netes életet, az iwiw felejtős lett. Tovább olvasom