Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

A Hét témája: zavarj-e a Gripen vadászgépek zaja?

Kecskemét – Ezen a héten a Hét témája rovatunkban arról kérdeztük a kecskemétieket, zavarja-e őket a város felett gyakorlatozó Gripen vadászgépek zaja.
A kecskeméti Gripen vadászgépekbe a Honvédelmi Minisztérium közel félmilliárd forintért vásárolt kerozint az elmúlt héten. Kedden a gépek már hasították is az eget: szinte az egész város az utánégető zajától hangos. Hét témája rovatunkban arról kérdeztük a kecskemétieket, mennyire zavarja őket a gyakorlatozó repülőgépek zaja.

Farkas Gábor
Farkas Gábor
Farkas Gábor
, diák: – Egyáltalán nem zavarnak a vadászgépek, olyannyira megszoktam már, hogy itt gyakorlatoznak a fejünk felett, legtöbbször fel sem figyelek rájuk. Különösebben nem érdekelnek a repülőgépek, de néhány éve kimentünk a repülőnapra. Rengetegen kilátogattak, rengeteg program volt, és sokféle gépet megismerhettünk azok közül, amik itt repkednek Kecskemét felett. Kecskeméti lakosként legalább egyszer illik kilátogatni erre a rendezvényre, hiszen emiatt nagyon messzire is eljut a városunk hírneve, ezért nem szabad kihagyni.

Szekér Judit
Szekér Judit
Szekér Judit
, kozmetikus: – A belvárosban dolgozom, ott nem hallom a vadászgépek zaját. Amennyiben nem tudnék róla, hogy repülőtér van Kecskeméten, észre sem venném. A családommal viszont a repülőnap nagy rajongói vagyunk, különösen a két fiam figyeli nagy csodálattal a repülő vasmadarakat és a pilótáikat. Lenyűgözik őket a kiállított gépek, a show, az egész rendezvény. Többször voltunk már kint, de jövőre is mindenképpen kilátogatunk: a srácok már félretették a zsebpénzükből a jegyre valót is. És arról se feledkezzünk meg, hogy mindez a város idegenforgalmát is fellendíti, rengeteg külföldi érkezik ilyenkor Kecskemétre.

S. Juhász Tamás
S. Juhász Tamás
S. Juhász Tamás
, a KTE U17-es labdarúgója: – Nem zavarnak a gyakorlatozó gépek: teszik a dolgukat, inkább biztonságérzetet ad, mint idegesít. A hangjuk csak rövid ideig hallható, és egyáltalán nem zavaró. Sokan kíváncsian kémlelik ilyenkor az eget, hátha meglátják az egyik Gripent. Bevallom, annyira nem rajongok a repülőkért, viszont voltam már repülőnapon, ahol nagyon jó éreztem magam. Tervezem, hogy jövőre megint kilátogatok. De általában otthonról szoktam nézni vagy valahonnan a városból a haverokkal.

Szegedi Zoltán
Szegedi Zoltán
Szegedi Zoltán
, műszakvezető: – A munkám során hangos gépekkel vagyok körülvéve, nem hiányzik, hogy otthon is motorok zúgását kelljen hallgatnom. Sajnos, a repülőtér közelében lakunk így esély sincs rá, hogy ne idegesítsenek a Gripenek, de nem tudunk vele mit kezdeni. A legrosszabb a repülőnap, ami nem csak a zaj miatt elviselhetetlen: amellett, hogy rengeteget készülnek rá, ami szintén zajjal jár, óriási a forgalom, nem lehet közlekedni. Ezen kívül nem egyszer előfordult, hogy az autósok a kapubejárónkat használták ideiglenes parkolóként, így nem tudtam kiállni a saját garázsomból. Ahogy olvastam közel félmilliárd forintért vettek kerozint, hogy ne tudjunk aludni, én pedig a hónap végén alig tudom megtankolni a kocsimat. Zavar-e? Persze, hogy zavar!

Olvasóink írták

 • 4. info 2011. augusztus 13. 10:10
  „ha nem kell, hát lakatlan szigetre.......”
 • 3. failboat 2011. augusztus 12. 16:51
  „Tisztelt Szegedi Zoltán!

  Miért költözött a reptér mellé, ha zavarja a zaj? Azt kell mondjam, hogy ön nem túl okos.”
 • 2. quaker 2011. augusztus 12. 13:13
  „1952-től van sugárhajtású repülőgép a kecskeméti reptéren, azaz volt idő a hangjukhoz hozzászokniuk az itt élőknek.
  Akit zavar a vadászgép hangja, annak volt lehetősége tájékozódni mielőtt kiválasztotta a lakóhelyét, hogy hol hallja jobban és hol kevésbé a hajtóművek zaját, azaz nem utólag derült ki, hogy a megvásárolt, felépített lakása közelében katonai repülőtér működik.
  Az, hogy anyagilag egyre megterhelőbb tankolni az autómat, az pedig az én egyéni szoc. problémám, ugyan úgy, mint a nyilatkozó műszakvezető úrnak és semmi köze a Gripenek részére vásárolt kerozinhoz és ahhoz a tényhez sem, hogy vannak tahó autósok, akik ott parkolnak, ahol nem lenne szabad.”
 • 1. xxxyyy4 2011. augusztus 12. 08:37
  „hát ez ellen nem nagyon lehet tenni, a vadászgépek régebb óta itt vannak, mint sok lakos.(jó, a gripenek csak pár éve, de a mig-29-esnek durvább hangja volt ) . Viszont az sem igaz, hogy nem lehet hallani a központban, az egész várost körül repülik. Engem nem zavarnak, imádom őket, ha meghallom a hangjukat, mindig megkeresem őket, hogy merre járnak épp.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

195-tel száguldott a külföldi autós, 60 ezer forintja bánta

Tizenkilenc külföldi gyorshajtót sújtottak helyszíni bírsággal a rendőrök csütörtökön az M5-ös autópálya kecskeméti szakaszán tartott közúti sebességmérő akció során. Tovább olvasom