Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

A hétvégén rendezik meg a Kecskeméti Népzenei Találkozót

A fesztivál idején A népzene- és néptánckutatás eredményeinek társadalmi hasznosulása címmel konferenciát szerveznek.
Halmos Béla népzenekutató emléke előtt is tisztelegnek az idei Kecskeméti Népzenei Találkozón, amelyet szeptember 19. és 22. között rendeznek meg immár 24. alkalommal.

A népzene a magyar kultúra szerves része, amelyet kötelességünk ápolni - mondta Mák Kornél, Kecskemét kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a programsorozatot hétfői sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy a nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt népzenekutató, Halmos Béla emlékére prímásversenyt rendeznek, a 25 éves Csík Zenekar pedig jubileumi koncertet tart.

Bak Lajos, a fesztivált rendező Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ igazgatója hangsúlyozta: a kecskeméti az egyetlen olyan találkozó, amely az autentikus magyar népzenével foglalkozik, mert a még élő, hagyományainkat ápoló emberekkel találkozhatnak az érdeklődők. Hozzátette, hogy a négynapos fesztivál keretében negyven program várja az érdeklődőket.

A népzene és az irodalom találkozása jegyében Kányádi Sándor és a Fonó Zenekar ad műsort a Cifrapalotában. A kínálatot fazekas kiállítás és a helyi értékek felmutatására szerveződött civil társulás, a Garabó vására színesíti, amelyre kézművesek, népi iparművészek kifejezetten magas minőségű, kizárólag saját gyártású termékekkel érkeznek.

A népzenei találkozó társrendezője a Hagyományok Háza, amelynek képviseletében Agócs Gergely úgy fogalmazott: ez a népzene nem egy muzeális dokumentumgyűjteményből előhalászott emlékképek jegyzéke, hanem egy élő, folyamatosan fejlődő anyag, amelyet még élő művelőitől tudnak átörökíteni.

Agócs Gergely emlékeztetett arra, hogy Kodály korában még a mindennapok része volt a zenei anyanyelv. Fontosnak nevezte, hogy a gálaműsorban a népzenét művelő előadóktól kezdve a falusi pásztorig mindenki fellép, aki magas színvonalon ápolja a népzenét.

A fesztivál idején A népzene- és néptánckutatás eredményeinek társadalmi hasznosulása címmel konferenciát szerveznek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmetlen volt, halálos balesetet okozott

Vádemelési javaslatot tesz a rendőrség a halálos balesetet okozó kiskunfélegyházi férfi ellen. Tovább olvasom