Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

A hőgutától és az esőtől is megvédenék a gyászolókat

Kecskemét - Amennyiben a tervezőknek sikerül költséghatékony megoldást találnia, a jövőben nem kell majd nyaranta 40 fokos hőségben állnia a gyászoló tömegeknek a kecskeméti köztemető ravatalozói előtt.
Előtetőt építene a kecskeméti köztemető három ravatalozójához a Városgazdasági Kft. A három azonos mérető ravatalozónál van, hogy naponta 7-8 gyászszertartást is rendeznek. A gyászolók helyzetét tovább rontja, hogy a ravatalozók előtt nincs fedett rész, így nyáron a tűző nap, a többi évszakban pedig a csapadék különböző formáival kénytelenek megküzdeni vendégek. Mindennek véget vethet a temetőt működtető cég azon terve, hogy a három helyszín elé előtetőt építenek. A részletekről Herczeg Anikó, a Városgazdasági Kft. temetkezési részlegvezetője tájékoztatta a delmagyar.hu-t: - Az idei évre mintegy 23 millió forintot fordíthatunk fejlesztésekre. A fejlesztésre fordítható pénzügyi keretet - önkormányzati szerződés alapján - az előző évi sírhelybefizetések összege határozza meg. Az idei év legfontosabb beruházása lenne a ravatalozók előtetőinek megépítése. Erre főként a nyári kánikulákban lenne szükség, amikor a tűző napon állók kénytelen elviselni az akár 40 fokos meleget is. Előfordul, hogy a gyászoló tömegben többen is rosszul lesznek és elájulnak, ezt a problémát szeretnénk orvosolni.

A ravatalozók előtti betonlaccon nyáron akár 60 fokos meleg is lehet.
A ravatalozók előtti betonlaccon nyáron akár 60 fokos meleg is lehet.

- Mikorra várható az építkezés befejezése?
- Egyelőre egy tervező irodától három lehetséges verziót várunk a megvalósítható kivitelezésre. Amennyiben ezek vállalható költséggel járnak, a terveket beviszik az önkormányzat illetékes bizottságai elé, majd ezt követően dönthet a közgyűlés a beruházás beindításáról. Jelenlegi információim szerint egy-két héten belül megkaphatjuk a terveket, és ebben az esetben még a nyáron elkezdődhetnek az építkezések. Természetesen nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy ezek az előtetők kulturáltak és esztétikailag is megfelelőek legyenek, és a temetkezési szolgáltatás részeként nyújtott hangosítás mindhárom ravatalozóban - egymástól függetlenül - zavarmentesen működtethető legyen.

- Milyen egyéb fejlesztések várhatóak még a temetőben az idei esztendőben?
- Szeretnénk általában is javítani a temetkezési szolgáltatásokat. Új kandelábereket vásárolunk, de kicseréljük a mára már kissé megkopott gyertyatartókat és feszületeket is. A harmadik ravatalozóban kicseréljük a teljes drapéria borítást, így ezzel mindhárom helység ilyen jellegű felújítása megtörténik. Ezeken kívül a jelenlegi kútgyűrűket kicseréljük elegáns kerti csaptelepekre, egyelőre mintegy tíz helyszínen. A tervek szerint a 2-es számú kapunál a jelenlegi mobil toalett helyére egy megfelelő színvonalú illemhelyet építenénk. Végül a temető főbejárata is új festést kap majd, mégpedig ugyanolyat mint a ravatalozóé.

Olvasóink írták

  • 1. petrov 2011. május 10. 16:54
    „A Szeged Belvárosi Ravatalozó pont így néz ki. Úgy látszik általános szoc-reál terv volt ez a megoldás. A lényeg, hogy egy kis korszerűsítés, az itteniekre is rá férne.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komoly károkat okozott a fagy Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun megyében a burgonyaültetvényekben és a gyümölcsösökben is komoly károkat okozott a múlt heti két fagyos hajnal, helyenként a teljes idei termést "leszüretelte". Tovább olvasom