Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

A honvédelmi miniszter is méltatta a Szent István-tervet

A Böjte Csaba ferences rendi szerzetes gondolataiból összeállított Szent István-tervet méltatta szombaton Kecskeméten dr. Hende Csaba, honvédelmi miniszter.
Vitaindítónak, további közösségformáló akciók és rendezvények forrásának szánja A mi ügyünk című könyvében megfogalmazottakat Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. A Hende Csaba, László Tamás és Farkas Anikó által szerkesztett kötet országos bemutatóját a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület szervezésében október 1-jén, szombaton, Kecskeméten tartották.

A város polgármestere, dr. Zombor Gábora bemutató alkalmával hangsúlyozta: Böjte atya célkitűzései a civil szervezetek, az állam és az önkormányzatok együttműködésének új dimenzióit nyitják meg. A könyv a nemzetközileg is ismert és elismert, Erdélyben született ferences rendi szerzetes Kárpát-medencei országjárásai során megélt tapasztalatainak, az ezekből levont következtetéseinek és javaslatainak Szent István-tervként ismertté vált összegzése.

Kecskemét polgármestere, dr. Zombor Gábor is méltatta a szerzőt. Fotó: honvedelem.hu/Krasznai-Nehrebeczy Mária
Kecskemét polgármestere, dr. Zombor Gábor is méltatta a szerzőt.
Fotó: honvedelem.hu/Krasznai-Nehrebeczy Mária

„A puzzle minden egyes darabjára szükség van, senki, semmi nem fölösleges. Türelemmel, nyugodt, bölcs munkával minden kérdés megoldható. Hiszem, hogy kitartó munkából, békés összefogásból világunk újjá születhet, megszépülhet. Nem kell senkit leírni, kiutasítani, összetörni" – írja a könyve bevezetőjében a szerző.

Dr. Hende Csaba elmondta: februárban, az interneten szörfözve, véletlenül bukkant Böjte atya gondolataira. A lelki megújulást, az ország fizikai állapotának a rendbetételét célul tűző javaslatok azonnal rabul ejtették, mert ezek a gondolatok egy valódi társadalmi mozgalom szerveződésének az alapját képezhetik. A Szent István-terv ugyanis a magánszemélyek, az állam, az önkormányzatok és a helyi civil közösségek összefogását feltételezve három pilléren nyugszik.

Dr. Hende Csaba elmondta: februárban, az interneten szörfözve, véletlenül bukkant Böjte atya gondolataira. méltatta a szerzőt. Fotó: honvedelem.hu/Krasznai-Nehrebeczy Mária
Dr. Hende Csaba az interneten szörfözve, véletlenül bukkant Böjte atya gondolataira.
Fotó: honvedelem.hu/Krasznai-Nehrebeczy Mária

Az első, a Tündérkert program, a Kárpát-medence végtelenül elhanyagolt környezetének rendbetételét célozza meg, a második, a Szép ház program az elhanyagolt magán- és középületek állapotának felmérésére, az elhanyagol ingatlanok mielőbbi lebontására, felújítására ösztönöz. A harmadik pedig a lelki újjáépítésről szól, a Kárpát-medencei népnevelés, népművelés gondolatát fogalmazza meg, egy modern népfőiskolai mozgalom megindítását tartja fontosnak.

A tervben megfogalmazottak valóra váltását a közeljövőben megjelenő Szent István-kártya is támogatni fogja. A kártya tulajdonosa meghatározott helyeken történő vásárlások alkalmával árengedményt kap, de ennek a kedvezménynek egy bizonyos részét közvetlenül a Szent István Alapba utalják át a partnerként együttműködő kereskedelmi és szolgáltató egységek. Az így képződő összeg lesz az egyik forrása azoknak, a költségeket is igénylő helyi erőfeszítéseknek, amelyek a Szent István-tervben megfogalmazott célokhoz hozzárendelhetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távcsöves puska a házban, vadkender a kertben

Egy bácsszőlősi tanyán éles lőfegyvert, a kertjében pedig 5 tő, karókhoz rögzített vadkendert… Tovább olvasom