Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

A hőség miatt fokozottan ellenőriz a munkavédelem

Kecskeméte - A nagy hőségben fokozott munkavédelmi ellenőrzést tartanak országszerte, így Kecskeméten is az illetékesek.
A tűző napon mindenki veszélynek van kitéve. A legnehezebb mégis azoknak, akik a kenyerüket keresik a 38 fokos, vagy annál is forróbb hőségben. A munkavédelmi ellenőrzéseket most leginkább a szabadtéren foglalkoztatottak körében végzik a munkavédelmi felügyelőségek országszerte. Erről nem szereznek előzetesen tudomást a munkáltatók. A meleg üzemi körülmények közt foglalkoztatókat bármelyik évszakban ellenőrizhetik. Ez érvényes például a pékségekre, az üzemi konyhákra és az öntödékre is.

A nagy meleg káros hatásai napszúrást, hőségájulást, hőgutát okozhatnak. Ez fokozottan érvényes azokra, akik ilyen időjárási körülmények között szabad téren, vagy meleg üzemi körülmények között végzik a munkájukat. Az ő védelmük különösen fontos.

Ezeknek a munkásoknak mindenképpen egy környezetükhöz képest hűvösebb, árnyékosabb helyen lévő ülő alkalmatossággal ellátott pihenőhelyet kell biztosítani, és ennek megfelelően most, a hőségriadó idején egy legalább 15 perces pihenő időt is óránként – tájékoztatott Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség sajtószóvivője.

Rendkívül fontos a folyadékpótlás. A munkáltató köteles gondoskodni ivóvízről és arról, hogy ez folyamatosan álljon a dolgozók rendelkezésére, és 14-16 fokos legyen, mert csak a hűvös víznek van meg a megfelelő frissítő hatása.

A szabály közegészségügyi vonatkozása is lényeges. A fertőzések megelőzése érdekében minden munkavállalónak legyen saját ivóedénye, vagy legyen elegendő eldobható pohár a munkaterületen; így szól az előírás. A szabályokkal tisztában vannak a munkáltatók.

Ezeknek az előírásoknak a betartása nem okoz akkora szervezési, anyagi terhet, hogy e miatt ne törekedjenek a betartására. Éppen ezért azt tapasztaljuk, hogy évről-évre kevesebb a hiányosság ezen a területen – mondta el a híradó kérdésére Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség sajtószóvivője.

A pihenő hely minőségével és az ivóvíz hőmérsékletével lehet gond, de ez is ritka. Az elvárások a magas hőmérsékleten, zárt térben dolgozókat védve az év minden hónapjára érvényesek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néggyel csökken a kecskeméti választókerületek száma

Kecskemét - 19 helyett csak 15 választókörzet lesz Kecskeméten az őszi önkormányzati választásokon. Tovább olvasom