Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

A hosszú élet titka a 100 éves Zsófi nénitől

Kecskemét - Az első világháború az édesapját, a második a férjét vitte el. Túl van négy tüdőgyulladáson, de Zsófi néni megnyerte a csatát a halállal szemben: szerdán ünnepelte századik születésnapját, melynek alkalmából Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester asszony is köszöntötte.
Megilletődve fogadta vendégeit szerda délután Nyíri Sándorné, akit kerek századik születésnapja alkalmából családja mellett Szemereyné Pataki Klaudia is felköszöntött. Az alpolgármester asszony átadta Zsófi néninek a miniszterelnök közvetlen köszöntőlevelét, valamint a Kecskemét anno című kiadványt, ami régi fotókkal segít feleleveníteni azt a várost, amit ő ismert.

Amint azt Zsófi néni dédunokájától, Feledi Lászlótól megtudtuk, a régi malomhoz fűzi a legszorosabb viszony Kecskeméten, hiszen világ életében gazdálkodásból élt, ezért sűrűn fordult meg ott. A ballószögi tanyát akkor kellett otthagynia, amikor fél évvel ezelőtt tüdőgyulladással kórházba került. - Még az orvosok is csodának tartották, hogy sikerült felépülnie. Ez is bizonyítja, hogy nincs lehetetlen: száz évesen a negyedik tüdőgyulladásból is talpra lehet állni, ha elég nagy az elszántság, és érezzük a család támogatását – mondta dédunokája, aki egyébként már az egyetemi éveket tapossa. A család szerint nagyban hozzájárult Zsófi néni felépüléséhez a kórház rendkívül emberséges hozzáállása, éppen ezért szeretnének köszönetet mondani az őt kezelő Bozóky Géza főorvos úrnak, és az Izsáki Úti Tüdőbelgyógyászati Osztály nővérkéinek.

Szemereyné Pataki Klaudia virággal köszöntötte a 100 éves Zsófi nénit.
Szemereyné Pataki Klaudia virággal köszöntötte a 100 éves Zsófi nénit.

A delmagyar.hu-nak László azt is elárulta, hogy igyekeznek mindig valami elfoglaltságot találni a dédinek, mostanában például kukoricát morzsol, vagy diót tör.
- Szerintem a hosszú élet titka, hogy érezze az ember, hogy szükség van rá. A mi családunknak ő a szíve, és nélküle például én sem tartanék most ott, ahol tartok - tette hozzá.

Az ünnepeltnek torta is dukált.
Az ünnepeltnek torta is dukált.

Az élet azonban nem könnyítette meg Zsófi néni száz esztendejét: az első világháborúban elvesztette édesapját, majd a következőben szeretett férjét is, aki filmbeillő módon búcsúzott tőle: sebesülten és betegen még éppen haza tudott térni Romániából, és felesége karjaiban hunyta le a szemét végül. Az akkor négy hónapos kislányával egyedül maradt édesanya a semmiből építette fel mindazt, amire ma igencsak büszke lehet. Zsófi néni sosem maradt alul a megpróbáltatásokkal szemben, mi sem bizonyítja ezt jobban a megtett hosszú útnál.

Volt miről mesélni z ünnepség alatt.
Volt miről mesélni z ünnepség alatt.

Az ünneplés örömére egy kis Jagermeister is lecsúszott Zsófi néni torkán, hiszen vallja: mindent lehet, csak mértékkel. Unokájától, Bíró Klárától azonban megtudtuk, 98 éves koráig még csak nem is nyúlt alkoholhoz. De hát, ahogy a mondás is tartja, egyszer mindent el kell kezdeni.

Olvasóink írták

  • 1. failboat 2011. október 27. 08:49
    „"de Zsófi néni megnyerte a csatát az élettel szemben"
    ez nem durva elírás ?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy doboz tampon miatt évekre rács mögé kerülhet

Csütörtökön áll a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elé az a 41 éves férfi, akit korábban három év… Tovább olvasom