Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A kecskeméti búvárok Európa legjobbjai között

Miskolcon rendezték meg a 13. Junior Uszonyos- és Búvárúszó Európa-bajnokságot. 17 ország 169 versenyzője állt rajthoz, köztük a Bácsvíz-KVSC két versenyzője, Kanizsai Lilla és Balogh Máté.
Kanizsai Lilla utolsó éves junior versenyzőként indult el a kontinensviadalon, ahol bebizonyította, hogy megérdemelt helye volt a válogatottban. Lilla már az első versenynapon parádésan vívta ki magának a 100 m uszonyosúszás döntőjébe való bekerülést, ahol egyéni csúccsal a 6. helyen végzett. Még ugyanezen a napon került megrendezésre a 4x200 m-es váltó is, melynek Lilla kezdő tagja volt, és melyen a magyar lányok magabiztos versenyzéssel ezüstérmet nyertek. A váltó tagja volt még két debreceni versenyző, Senánszky Petra és Senánszky Flóra, valamint a kaposvári Stier Lilla is. A lányok azon kívül, hogy mindenkit lehagytak az orosz váltón kívül, új magyar országos csúcsot is úsztak.

Második nap Lilla 50 m uszonyosúszásban állt rajthoz. A délelőtti elődöntők során egyéni csúccsal kvalifikálta magát a délutáni döntőbe, ahol végül 7. helyen ért célba. Harmadik nap még 3 versenyszám várt rá: az 50 m búvárúszás, a 200 m uszonyosúszás, és a 4x100 m-es váltó. 50 m búvárúszásban nem sikerült a döntőbe jutás, annak ellenére, hogy ebben a számban is nagyot javított Lilla addigi legjobb idején. Mivel első napon a lányok 2. helyen végeztek a hosszabb távú váltóban, most is komoly esély volt a dobogóra kerülésre, melynek érdekében Lilla a 200 m-t csupán bemelegítésként úszta le, készülve a 100 m-es váltóra. A váltóban első emberként indult, és épp hogy, de elmaradt az első napon úszott idejétől, és végül a váltó is lecsúszott a dobogóról: a lányok a 4. helyen végeztek.

A büszke edző, Juhos Gergely Kanizsai Lilla és Balogh Máté társaságában.
A büszke edző, Juhos Gergely Kanizsai Lilla és Balogh Máté társaságában.

Balogh Máté a válogatott legifjabb tagjaként érkezett az Európa-Bajnokságra, és ő lehetett az a szerencsés férfi versenyző, aki képviselte Magyarországot a megnyitó ünnepségen. Lehet, hogy ez is adott egy plusz lökést a kecskeméti reménységnek, aki az első és a második versenynapon is csodálatosan versenyzett. Első nap 400 m búvárúszásban állt rajthoz, ahol hatalmas egyéni csúcsot úszott, és a 9. helyen végzett. A második napon azonban ezt is felülszárnyalta: nem kis meglepetéssel Máté a 6. helyezett lett 800 m búvárúszásban, fantasztikus versenyzéssel. Legjobb idején 21 mp-t faragott, spanyol és német versenyzőtársai nem tudtak vele mit kezdeni a döntőben. Máté volt messze a legfiatalabb versenyző a mezőnyben, még 3 év áll rendelkezésére, hogy bebizonyítsa: egyike lehet a világ legjobbjainak.

Juhos Gergely, a kecskeméti versenyzők edzője, és egyben a magyar csapat vezetője az alábbiak szerint értékelte versenyzőit:
„Nagy volt bennem a bizonytalanság Lillával és Mátéval kapcsolatban, még egyszer sem indultak ilyen komoly versenyen, nem tudtam milyen hatással is lesz rájuk egy ilyen rangos viadalon való szereplés. Bár Lillán látszott, nehezebben viseli a stresszt, mégis minden számban a legjobb egyéni időket úszta, hozta a tőle elvárt döntős helyezéseket, és a váltóval szerzett ezüstérem nagy lökést adhat neki a jövőre nézve. Máté 14 éves kora ellenére igazi profiként állta a sarat. Hihetetlenül fegyelmezetten versenyzett, mindig azt csinálta, amit előre megbeszéltünk. Meg is lett az eredménye: messze a legjobb időit úszta, 800 méteres búvárúszásban ráadásul a 6. helyet sikerült megszereznie. Én úgy gondolom, Lilla már jövőre beérhet a felnőtt válogatottba, bár ott kétségtelenül erősebb a mezőny. Máténak még van 3 éve junior korosztályban, mire oda kerül, az élvonalban fog száguldani."

A magyar válogatott összesen 10 érmet szerzett a kontinensviadalon. Négy alkalommal avathattunk Európa-bajnokokat (Senánszky Petra, Kosina Gergő – Debreceni Búvárklub, Dudás Dániel duplázva – Kaposvári Cápák SE). 5 ezüstérmet akasztottak még a magyarok nyakába (Senánszky Petra duplázva - Debreceni Búvárklub, Dudás Dániel – Kaposvári Cápák SE, Stier Lilla – Kaposvári Adorján SE és a női 4x200 m-es váltó) és egy bronzérem is a magyarokhoz került még (Kosina Gergő – Debreceni Búvárklub)
Külön kiemelendő, hogy a magyar versenyzők 3 új junior világcsúcsot is úsztak, köszönhetően Senánszky Petrának, Kosina Gergőnek és Dudás Dánielnek. Senánszky Petra junior világcsúcsa felnőtt világcsúcs is egyben.

A junior Európa- Bajnokság sikeres megrendezése után július 18 - augusztus 7. között kerül sor a 16. Uszonyos- és Búvárúszó Világbajnokságra Hódmezővásárhelyen. A kecskeméti versenyzők közül rajthoz áll Székely Lilla, Kanizsai Lilla, Balog Gábor és Keresztes Mátyás is. A magyar versenyzők csapatvezetője ismét Juhos Gergely lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autófeltörőt fogtak Kecskeméten

Kecskemét – Elfogtak a kecskeméti rendőrök egy 36 éves helybéli férfit, aki a gyanú szerint… Tovább olvasom