Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

A Kecskeméti Főiskola is beszáll a lézerszakemberek képzésébe

Kecskemét - Az intézmény feladata a már műszaki diplomával rendelkezők szakirányú továbbképzése lesz a lézertechnológia területén.
A Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az MTA debreceni Atommagkutató Intézete mellett a Kecskeméti Főiskola is tagja annak a konzorciumnak, amelynek elsődleges célja, hogy a világviszonylatban is kiemelkedő fejlesztés, az új szegedi lézerközpont működéséhez biztosítsa a jól képzett szakembereket - olvasható Kecskemét Megyei Jogú Város honlapján.

Az uniós támogatással megvalósuló projektben összesen 1 milliárd 50 millió forint áll rendelkezésre, hogy az ELI-ALPS kutatóintézet számára és az európai lézerfizikus-hiány enyhítésére kialakítsák az oktatási hátteret. A projektben a konzorciumi tagokon kívül további négy közreműködő intézmény vesz részt és több mint 50 kurzus elindítását tervezik.

A Kecskeméti Főiskola feladata a már műszaki diplomával rendelkezők szakirányú továbbképzése lesz a lézertechnológia területén. Az ehhez szükséges infrastruktúrát, a kiválóan felszerelt lézerlaboratóriumot egy korábbi uniós projektben alakította ki a főiskola, így a tananyagok kidolgozása után már indulhat is a képzés – a tervek szerint 2014 szeptemberében. A projekt költségvetéséből 182 millió foritn jut a Kecskeméti Főiskolának. A kecskeméti szakmai vezető Kőházi-Kis Ambrus főiskolai tanár.

Az együttműködő felsőoktatási intézmények a megfelelő színvonalú és összehangolt képzés biztosítására létrehozzák a Lézerek és Alkalmazásai Oktatási Klasztert, amelyhez csatlakozik a Kecskeméti Főiskola is.

Olvasóink írták

  • 1. lukrecia 2013. július 31. 11:05
    „Szegeden kb 300 magyar kutato fog dolgozni. Mar ennek megvan kb fele letszama. Most egyidoben ket harom iskola is "ontani fogja " a nebulokat. Hova??? Kerdem Hova???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták a megújult Petőfi szobrot Kiskunfélegyházán

Mindannyian Petőfi kortársai vagyunk abban az értelemben, hogy súlyos feladatok állnak előttünk -… Tovább olvasom