Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A KÉSZ Holding áll a 11 milliárdos sportberuházási terv mögött

Kecskemét - Az önkormányzat csütörtöki ülésén nyilvánosságra került, hogy a Kész Holding Zrt. építene Kecskemétre 11 milliárd forintból új sportkomplexumot.
Mint arról korábban a delmagyar.hu elsőként beszámolt, 11 milliárd forintból új sportcentrumot építene egy gazdasági társaság a kecskeméti Rudolf laktanya területére.

A csütörtöki közgyűlésen újabb részletek láttak napvilágot a beruházásról. A korábbi ötletpályázatra a legnagyobb volumenű a Kész Holding Zrt. által benyújtott, mintegy nettó 8,5 milliárdos elképzelés. E szerint a régi fedett uszoda épületében jégcsarnok, az épület mögött, és a teniszpályák helyén parkolók, a Rudolf laktanya egy részében pedig Látványsport Felkészítő Centrum (új fedett futball és kézilabda csarnok, kosárlabda és multifunkcionális csarnok), Regionális Teniszklub, Oktatási és Rendezvényközpont jönne létre, amelyhez különböző vendéglátóegységek is kapcsolódnának. A pályázó elképzelhetőnek tartja, hogy megfelelő előkészítés esetén 2014-re átadható legyen a Látványsport Felkészítő Centrum első ütemét képező fedett FIFA teljes méretű műfüves edzőcsarnok és kiszolgáló létesítmény, illetve a Magyar Tenisz Szövetség regionális referencia tenisz centruma. A beruházás finanszírozására vonatkozóan a pályázatban több elképzelés szerepel.

A régi uszoda helyén egy új jégcsarnok épülne a KÉSZ tervei szerint.
A régi uszoda helyén egy új jégcsarnok épülne a KÉSZ tervei szerint.

A második leghangsúlyosabb pályázatot a Kincsem Klasztermenedzsment Kft. nyújtotta be. Ez a Rudolf laktanyában lévő öt istállóépület és a két lovarda – ez nagyjából az ingatlan fele - eredeti lovas célú hasznosítását tartalmazza úgy, hogy megtörténne az épületek színvonalas, de korhű, a műemléki követelményeknek megfelelő felújítása. A pályázó értéket ugyan nem jelölt meg, de azt leírta, hogy a beruházást saját erőből, banki finanszírozás nélkül valósítaná meg, és az érdemi döntést követően azonnal hozzákezdene a felújításhoz.

A harmadik pályázatot magánszemélyek nyújtották be: Göbölyös Alexander, Bulyovcsity Róbert, dr. Virányi Zsolt, Turzó Pál, Csőszi Attila, dr. Krivik Gábor. Elképzeléseik szerint a Rudolf laktanya észak-nyugati részén, mintegy 17 ezer négyzetméteren jönne létre egy olyan modern sporttelep, teniszcentrum, amely képes volna önmagát fenntartani. Az egyik lovarda épületben fedett teniszpályákat hoznának létre, mellette pedig szabadtéri pályákat, éttermet, klubházat, nyitott kerékpár pályaudvart. A centrum az amatőr és a versenysportot is kiszolgálná, akár nemzetközi tenisztornák helyszínévé válhatna. A pályázók részvénytársaságot hoznának létre, amelyben az önkormányzat lenne a többségi tulajdonos, és a terület is önkormányzati tulajdon maradna.

A negyedik pályázó – Kiss Attila - az uszoda épületében rendezvény- és kiállítóközpontot, mögötte szabadtéri kiállító pavilonokat képzelne el, a teniszpályák egy részét fedetté tenné. A Rudolf laktanya egyes épületeiben Kreatív Központot, iskolai lovasoktatást szolgáló lovardát, jégcsarnokot, felszín alatti parkolókat javasol kialakítani. Ennek finanszírozása az elképzelés szerint pályázatok útján, valamint vállalkozások szerepvállalásával történhetne.

Az ötödik pályázat, amelyet Nagy Mária és Vidák István nyújtott be, a Rudolf laktanyára vonatkozik, ahol az ötlet egy Nemezművészeti Kutatási és Oktatási Központ vagy Népművészeti Egyetem létrehozásáról szól. A finanszírozás pályázatok útján valósulna meg.

A hatodik pályázat Lovász Attilláé, az anyag hasznosításra vonatkozó elképzeléseket ugyan nem tartalmaz, de a teniszpályák működésével kapcsolatos részletes elképzeléseket igen.
A most felállított testület az első három pályázóval folytatna tárgyalásokat, ezek az anyagok ugyanis gazdasági megvalósíthatóság tekintetében is vállalható célokat fogalmaznak meg. A tárgyalások kiterjednek majd a lehetséges együttműködésekre. A hasznosítás a tervek szerint térben és időben szakaszolva is történhetne.

Olvasóink írták

  • 2. forgamon 2011. szeptember 16. 14:21
    „érdekes hogy a cég állitolag csődközeli állapotban van... akkor mégis hogy akarnak megcsinálni egy ekkora beruházást? :D”
  • 1. N.P. 2011. szeptember 16. 09:12
    „A finanszírozásra nekem is vannak ötleteim......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

22-e autómentes nap lesz Kecskeméten

Elfogadta a csütörtöki közgyűlés az idei Európai Autómentes Nap programtervezetét. A rendezvényt szeptember 22-én tartják Kecskeméten.
Tovább olvasom