Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A magyar fotográfia 75 évéről nyílik kiállítás Kecskeméten

A 20. századi magyar fotótörténet jelentős alkotóinak képeiből nyílt kiállítás pénteken Kecskeméten a Magyar Fotográfiai Múzeumban.

Baki Péter, a múzeum igazgatója elmondta: A magyar fotográfia egy-egy évtizedének meghatározó ikonjai az első világháborútól a társadalmi rendszerváltásig (1914-1989) című kiállítás koncepcióját az adja, hogy bemutassák a jelentős alkotókat, akik Magyarországon maradva is képesek voltak nemzetközi mércével mérve számottevő művek létrehozására.

A kiállítás az első világháborútól a rendszerváltásig tíz éves ciklusokra bontva mutatja be az alkotókat, akik abban az időszakban a legbefolyásosabb, legdominánsabb szerepet töltötték be a hazai fotókultúrában. Az igazgató kiemelte: a 1920-as évektől a rendszerváltásig tartó időszak fotóművészeit csak szubjektív módon lehet megítélni.

A kiállításon Balogh Rudolfnak, Pécsi Józsefnek, Escher Károlynak a két világháború között készített képei mellett látható a két Kossuth-díjas fotográfus, Korniss Péter és Féner Tamás egy-egy sorozata is.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy az 1980-as évek végéig Magyarországon nem működtek olyan intézmények vagy szervezetek, amelyek a magyar fotóművészet alkotásait a kellő minőségben bemutatták volna Európában vagy azon kívül. Baki Péter szerint az a néhány siker, amelyet a két világháború közti magyar fotó elkönyvelhetett magának, mind egyéni teljesítményeken alapult, ugyanakkor annál fontosabbak a magyar és a kelet-európai fotográfia számára.

Pécsi József Németországban jelentetett meg több albumot a második világháború előtti évtizedekben, Balogh Rudolf vagy Berekméri Zoltán alkotói pályája pedig a múzeumigazgató szerint azt a lehetséges utat mutatja, amikor az alkotóművész vagy saját hazája korlátai közt, vagy önmagába zárva él. A kiállítás szeptember 2-ig tekinthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány: fröccs mellett döntöttek a milliárdos hitelekről?

Mint ismert, mintegy 17 ezer betétes - köztük vállalkozók, munkáltatók és három önkormányzat - 40 milliárd forintja ragadt bent a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetnél. Tovább olvasom