Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A magyar kultúra napja Bács-Kiskunban

Kecskemét - Bács-Kiskun megye szinte minden településén megemlékeznek a magyar kultúra napjáról, a legtöbb rendezvény Kecskeméten lesz.
Bács-Kiskun megye szinte minden településén megemlékeznek a magyar kultúra napjáról, a legtöbb rendezvény azonban Kecskeméten lesz, ahol több kulturális intézményben tartanak ünnepi programot, valamint művészeti tehetséggondozói napot is rendeznek.

Kecskeméten az önkormányzat tehetségsegítő tanácsa és a Kodály iskola kedden egész napos programot rendez. Délelőtt bemutató énekórákon vehetnek részt az érdeklődő pedagógusok, délután szakmai konferencia zajlik majd, amelyen a Kodály iskola művésztanárai tartanak rövid előadásokat a művészeti tehetséggondozás gyakorlati megvalósulásáról, többek között Durányik László karnagy nyilvános próbát tart az Aurin Leánykar részvételével.

Este kezdődik a tehetségnapot záró, egyben a magyar kultúra napi ünnepség, amelyen Mák Kornél alpolgármester adja át a 2012. évi kecskeméti tehetségdíjakat. A pedagógus kategóriában a tehetséggondozás feltételeinek példaértékű megteremtéséért Főzőné Timár Éva a Bolyai János Gimnázium igazgatója kapja az elismerést, diák kategóriában pedig innovációs munkájukért a Kandó Electric csoport tagjai, akik nemzetközi versenyeken érnek el évek óta kiemelkedő eredményt az elektromos meghajtású járművek készítésével.

Az ünnepi hangverseny díszvendége Kányádi Sándor költő és Kocsár Miklós zeneszerző. Az esten ősbemutatóként hangzik majd el Kányádi Sándor egyik verse, amelyet Kocsár Miklós zenésített meg. Az ünnepi esten közreműködnek a Kodály iskola művésztanárai, az Aurin és a Miraculum Kórus.

Január 21-én, hétfőn a Magyar Irodalomtörténeti Társaság helyi csoportja és a Kecskeméti Ifjúsági Otthon közös rendezvényen emlékezik Kölcsey Ferencre és Petőfi Sándor születésének 190. évfordulójára.

A délután kezdődő programok között felolvasóverseny lesz a reformkor és a romantika jeles képviselőinek naplóiból, leveleiből, visszaemlékezéseiből, regényeiből 7-9. és 10-12. osztályos diákok számára. Téma: a korabeli magyar étkezési kultúra bemutatása, leírása a korszak irodalmában.

Baján január 22-én és 26-án a magyar kultúra napja alkalmából Cseh Tamás-emlékestet rendeznek az Ady Endre Városi Könyvtárban.

Jánoshalmán Sipos Loránd képzőművész kiállítása nyílik az Imre Zoltán Művelődési Központban.

Jakabszálláson Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a magyar kultúra napja alkalmából rendhagyó történelem órát tart Hungarikumok címmel a helyi általános iskolában.
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyó-per: A hatodrendű vádlott sem ismerte el bűnösségét

A hatodrendű vádlott sem ismerte el a bűnösségét a Hagyó Miklós és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó büntetőperben. Tovább olvasom