Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

A mai fiatalok viselkedése az idősekét tükrözi

A Méntelek – Hetényegyháza Református Társegyházközség szervezésében megrendezett Ráció – Generáció – Degeneráció Konferencia számos érdeklődőt, szakembert, szülőt, fiatalt és időst vonzott. A konferencia társszervezői a Kecskeméti Főiskola, a Helpi, valamint a Bács - Kiskun Megye Egészségügyéért Alapítvány voltak.
Az esemény első napja a Kecskeméti Főiskola GAMF épületében zajlott. A programra hangolódást a szervezők úgy oldották meg, hogy bevezetésként interjú részleteket játszottak le fiatalokkal való beszélgetésekből, melyekből kiderült, hogyan gondol a zsenge korosztály a már érett korúakra, valamint, hogy viselkedésük sokszor az életmódjukra adott negatív reakciók miatt elutasító. Következésképpen nem csak a fiatalokon, hanem az időseken is múlik a kommunikációs szakadékok feloldása. Az interjúkat követte FankaDeli Álmodtam c. száma, amely a hallgatóságot érzelmileg nem csak felkavarta, de gondolkodásra is késztette azzal, hogy a naturalista szöveg olyan társadalmi nihilt ábrázol, amely sok magyar fiatalt jellemez.

Az előadások fő mondanivalója abban rejlett, hogy a fiatalok viselkedése az idősek viselkedést tükrözi. Egyszóval a kölcsönösség hangsúlyozása nélkülözhetetlen, mert nem csak a gyerek hibája az, ha szenvedélyek fogságában van, vagy nem érzi jól magát a bőrében, hanem a szülőé is, aki nem figyel rá eléggé. Végső sorban az egész társadalomé, amelyben az agyonhajszolt életmód nem teszi lehetővé a minőségi beszélgetések rendszeres folytatását.

Ahogyan az első plenáris ülésen Tari Annamária (klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichoanalitikus) előadásában fogalmazott: „A saját keretekből való kilépés fontossága megoldás lehet a generációk közti vitákban". Előadásában beszélt a mai „X generációról" – egy tanulmánya szerint ők a 2000 – es években született gyerekek, akik egy digitalizált világban nőnek fel, épp ezért nevezhetőek „net – generációnak" – akik nagyon okosak, öltözködésükben felnőttesek, koraérettek, azonban nagy érzelmi amplitúdókkal jellemezhetőek, vagyis fizikailag és értelmileg az információáramlás miatt rendkívül érettek, lelkileg azonban nem. Mindezek mellett szó esett még az internethasználat miatti online személyiség kialakulásáról és a virtuális világ számos kedvezőtlen hatásáról, mint például az állandó külső megerősítésre (like-ra) vágyás - „kívülről hordott önértékelés", - egy facebook – on kiposztolt esemény kapcsán.
A pszichológus szerint megoldásként elengedhetetlen mindennapi életünkbe a lassúság és a nagy beszélgetések beiktatása.
Libor Zoltán a Kecskeméti Városháza Családvédelmi Irodájának munkatársa „Az Érték – trend, avagy tévedések vígjátéka" címmel egy tavalyi ifjúságkutatást ismertetett, mellyel számos olyan tévhitet oszlatott el, melyek az ifjúságra vonatkozó sztereotípiákban hangsúlyozásra kerülnek. Többek között azt, hogy a média számukra nem közvetítő közeg, vagyis sokkal kevésbé érdekli őket a bulvár, a valóságshow, vagy a tehetségkutató, mint ahogyan azt a közvélemény gondolja. Ezen felül Libor azt is kiemelte, hogy racionálisak a mai fiatalok, tisztában vannak az adott történésekkel, ám elhatárolódnak a közélettől, mert nem hisznek abban, hogy véleményük mérvadó, és bárkit is érdekel a politikai színtéren belül. Leginkább az általános bizalomvesztés és pesszimizmus jellemzi attitűdjeiket, de hangsúlyozta, az értékválság fogalmát óvatosan kell használni.

Süle Ferenc (pszichiáter) filozofikus előadása „A spiritualitás mélylélektana" címet viselte, melyben szó esett többek között a jó házasságról és a boldogságkomplexusról. Utóbbi jelentése az, amikor az emberek elhiszik, hogy egy házasság úgy jó, ahogyan a filmvásznon megjelenik; rózsaszín ködben. A pszichiáter kihangsúlyozta, az a jó házasság, amikor két ember válságokon megy át, és azok megoldásán keresztül fejlődik, valamint amikor olyan maximális személyiségfejlődésre ösztönzik egymást a felek, amire másik partnerrel nem lennének képesek.

Bagdy Emőke (Klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor) a konferencia második napján, a Tanítóképző nagyelőadójában tartotta meg tág látókörű előadását „Családmodellek, kapcsolati kultúra, generációs feszültségek napjainkban" címmel.
Hangsúlyos elemnek tekintette a családból kiinduló lelki egyensúlyt, és az annak hiányában kialakult társadalmi devianciákat. Felvázolta a mai családformációkat a csonkacsaládtól a mozaikcsaládig, és ezzel szemben elemezte az egykori nukleáris családok fontosságát, ahol apa anya gyermek zárt hármasa „fészekmeleget" és biztonságot nyújtott. Kitért a generációk közti elszigetelődés okaira is, és ennek kapcsán a nagyszülő – unoka kapcsolat fontosságára. A mai családi körképváltozást leginkább a kétkeresős családmodell megjelenésében, a nők megváltozott identitástudatában és a férfiak munkahely elvesztés miatti stressz feszültségében látja.
A professzorasszonnyal folytatott interjúnk során arról érdeklődtünk, hogy a felvázolt helyzetre milyen megoldási alternatívákat lát:
Válaszában nagy hangsúlyt kapott a pszichológiai kultúra terjesztése, és az iskolai szocializáció oktató - nevelő ágense. Kifejezte reményét az új Nemzeti Alaptanterv jövőbeli sikerét illetően, hiszen számos személyiségfejlesztő modul elsajátítása szerepel benne, amelyek a mostani ifjúság negatív önképét pozitív irányba helyeznék.
Felmerült a kérdés, hogy magánemberként, valamint segítő szakemberként hogyan kapcsolódhatunk be a változás folyamatába:
A választ egy Vörösmarty idézettel kezdte, - „Egész világ nem a mi birtokunk; amennyit a szív felfoghat magába, sajátunknak csak annyit mondhatunk." - végül azzal fejezte be, hogy a segítő szakemberek kezében legnagyobb eszköz a saját személyiségük, emellett nekik és a magánembereknek is fontos feladatuk a kultúra terjesztése.
A konferencia konklúzióját négy szóban összefoglalva az alábbiakat lehet kiemelni: kommunikáció, kölcsönösség, tolerancia, tisztelet.
Reméljük e szavak mindannyiunk közös eszköztárában rögzültek a két nap előadásai hatására.

További előadókról, workshop – okról illetve a konferenciáról az alábbi felületen informálódhatnak: http://generaciokonferencia.hu/eloadok.php

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzelem, vagy halál: kedden már ez a tét a KKSE-nek

A pályahátrányból kezdő kecskemétiek a Szolnokon elért 72-55-ös vereség után nagyon szeretnék… Tovább olvasom