Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A megye kórházai lemaradtak az Év szülészete szavazáson

Kihirdették az Év szülészete 2011 verseny végeredményét. A Bács-Kiskun megyei kórházak jelentősen alulmaradtak a baba-mama portál által meghirdetett versenyben.
Egy internetes baba-mama portál hirdette meg azt a versenyt, melynek során a szülők három hónapon át értékelhették a hazai, állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő szülészeteket.

Bács megye kórházai közül az összesített versenyben a kalocsai a 27. lett, a bajai a 44., a kiskunhalasi a 49. a kecskeméti pedig a 60. helyen végzett a rangsorban. A szavazók által adott pontok alapján a hírös város kórházának szülőszobai ellátása csak az 56. az országban. A gyermekágyi- és újszülöttellátást tekintve az 55. helyen végzett a kecskeméti szülészet, felszereltséget és környezetet tekintve pedig csak a 63. a rangsorban.

A kecskeméti kórház a 60. helyen végzett a rangsorban.
A kecskeméti kórház a 60. helyen végzett a rangsorban.
Illusztráció.

Három hónapig szavazhattak

A voksokat három kategóriában várták a szervezők május elejétől július végéig. A szülészeteket a szülőszobai ellátás, a gyermekágyi és újszülöttellátás, valamint a felszereltség és környezet alapján pontozhatták a szülők. Szavazni azonban csak azok tudtak, akik a honlap regisztrált tagjai, valamint rendelkeznek Facebook-fiókkal. Sőt, a közösségi portálon legalább húsz ismerőssel, illetve minimum egy kilencven napnál régebbi bejegyzéssel, like-kal vagy feltöltött fotóval kellett rendelkeznie annak, aki le akarta adni voksát. 

 
A hozzászólásokban minden kórház adatlapja mellett elolvashatjuk, az édesanyák és az édesapák tapasztalatait. Azok, akik a kecskeméti szülészeten hozták világra gyermeküket, leginkább a szülésznőkkel és az orvosokkal voltak megelégedve. A legtöbb kritikával a nővérek hozzáállását illették. A Gumicukorka néven regisztrált felhasználó vegyes élményekről számolt be. A szülésznőkkel nagyon elégedett volt, a nővérekkel azonban egyáltalán nem. „A nővérek sajnos tényleg nem segítőkészek, szó szerint odadobják a babát, és közömbös, szinte flegma pofával kivonulnak, és a szoptatás végéig színüket se látni... De említek egy pozitívumot is, volt ott egy védőnő, aki járta a szobákat, és akinek kellett segített."

Timcike 81 egészen másféle tapasztalatról számol be: „Hála Istennek én nem panaszkodok a csecsemősökre. Velem nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Rengeteget tanultam tőlük."

„Nekem csak jó tapasztalatom van, persze kivéve az épületet, de reméljük majd csak kész lesz az új részleg"- írja a gobmarti néven regisztrált felhasználó. „Az igaz hogy a csecsemős nővérek nem a legkedvesebbek, de ha az ember kérdez tőlük valamit, akkor arra természetesen válaszolnak. De maguktól nem igazán foglalkoznak veled. Nem figyelnek oda az elsőbabás anyukákra. Legalábbis nálam úgy volt, hogy reggel hatra lehozták a babákat, odaadták a kezembe a fiamat és már kinn is voltak az ajtón"- emlékezett vissza a kórházban töltött napokra az anyuka.

Szél Barnabás csak néhány nappal érkezett korábban, így viszont ő lett az első baba 2011-ben Kecskeméten.
Szél Barnabás volt az első baba 2011-ben Kecskeméten.

Ellenvélemény is bőven akad. Alexyke például így fogalmazott a hírös városi szülészettel kapcsolatban. „2007-ben szültem a kecskeméti kórházban, ahol velem is és a babámmal is nagyon kedvesek voltak, mind az orvosok, mind a nővérkék, szülésznők. A lehetőségeikhez mérten igenis mindent megtesznek a leendő anyukákért és a csecsemőkért is."

A szavazás végeredményéről megkérdeztük a megyei kórház munkatársait is. Horváth Attiláné, a kórház betegszolgálati és tájékoztatási irodájának PR managere elmondta: folyamatosan törekednek arra, hogy minél jobban megfeleljenek a kismamák elvárásainak. Ehhez azonban nem egy olyan felmérést vesznek alapul, melyre azok szavazhatnak, akik regisztrálnak egy weboldalon, véleményük szerint ez ugyanis torz képet ad.

Fejlesztés a koraszülött osztályon

Dr. Svébis Mihály főigazgató a napokban tartott sajtótájékoztatón bejelentette, a következő egy évben 160 millió forint értékű fejlesztéssel bővül a megyei kórház Perinatális Intenzív Centruma. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásának köszönhetően a koraszülöttek speciális intenzív ellátását biztosító részleg új inkubátorokkal, lélegeztető gépekkel, betegőrző monitorokkal és új informatikai rendszerrel gazdagodik. Így jelentős mértékben nőnek a tartós gépi lélegeztetésre szoruló, valamint a 1500 gramm alatti csecsemők életben maradási esélyei.  

- Folyamatosan végzünk betegelégedettségi vizsgálatokat. A kismamák által kitöltött kérdőívek alapján az elmúlt időszakban azt tapasztaltuk, hogy javult a szülészetünk megítélése. Az 1969-ben épült intézmény korlátozza a lehetőségeinket, de ennek ellenére ebben az évben is fejlesztettük az osztályt. Van lehetőség nálunk is apás szülésre, szülésznőválasztásra, és az anyukák rendelkezésére állnak a baba-mama szobáink is, ahol a kismamák együtt lehetnek az újszülöttel. Törekszünk arra, hogy megfeleljünk az elvárásoknak, és méltó körülményeket teremtsünk a születés csodájának – emelte ki Horváth Attiláné, akitől megtudtuk, másfél év múlva már a kórház új, korszerű épületében fogadhatják a kismamákat.

A verseny végeredményét tekintve érdekes, hogy a díjazottak között nincs egy sem a nagy forgalmú, kiválóan felszerelt fővárosi szülészetek közül. Az összesített versenyben első helyezést a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ Nonprofit Kft. és Egyetemi Oktató Kórház szerezte meg, második a celldömölki Kemenesaljai Egyesített Kórház, harmadik pedig a csornai Margit Kórház lett. A gyermekágyi és újszülöttellátás területén legtöbb pontot a karcagi Kátai Gábor Kórház-Rendelőintézet kapta, a felszereltség és környezet kategória első helyezettje a miskolci kórház lett, szülőszobai ellátásban pedig a csornai kórház bizonyult a legjobbnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négymillió eurós beruházást avattak Kecskeméten

Átadták a német Duvenbeck cégcsoport 4 millió eurós beruházással elkészült logisztikai telephelyét Kecskeméten a Mercedes gyár mellett csütörtökön. Tovább olvasom