Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

A Mercedes lesz Magyarország megmentője?

Hazai növekedési kilátásokat illetően optimista a Takarékbank, a recesszió elkerülhető, azaz nem lesz negatív előjelű a 2012-es GDP változása – mondta makrogazdasági prognózisuk bemutatóján Oszlay András, a pénzintézet senior elemzője.
Az idei évre a kormányhoz hasonlóan 0,5 százalékos teljesítménynövekedést várnak, míg 2013-ban már megindulhat egy komolyabb erősödési folyamat, ami 1,8 százalékos GDP bővülésben ölthet testet. A külső környezet támogató jellegű, a kormány is engedékenyebbé vált a nemzetközi nyomás hatására és az adósság lejáratok is szerencsésen alakulnak, mert a nagyobb visszafizetések csak az év végén, 2013 elején várhatóak – indokolta a folyamatok enyhébb megítélését Oszlay András, aki szerint az idén még rapszodikusan alakulnak a hozamok az állampapír-piacon, de összességében csökkenő trend érvényesül.

A friss adatok azt mutatják, hogy a recesszió már elmúlt még mielőtt elkezdődhetett volna, azaz igazuk volt a Takarékbank elemzőinek, amikor nem dőltek be a 2011 évi konjunktúraindexek és bizalmi indexek recessziót előrevetítő hatásának. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint ebben kulcsszerepe van Németországnak, a következő évtized Európában egyértelműen erről fog szólni – hangsúlyozta.

Ezt arra alapozza, hogy az alacsony, 1 százalék körüli kamatszint mellett megindultak a beruházások, felpörgött az ingatlanpiac, míg a távol-keleti exportpiacokon is élénkül a kereslet a német termékek iránt.

Magyarország szerencsés helyzetben van abból a szempontból, hogy öt fő piacunk közünk csupán a az olaszoknál lehet az idén recesszió 2012-ben. Nálunk a Mercedes gyár márciusi beindítása egyaránt lökést az ipari termelésnek, az exportnak, s a GDP-nek. A recesszióból a Mercedes vontatókötelével sikerül kihúznunk magunkat.

A pénzügyi szektornak a végtörlesztések miatti brutális vesztesége lehúzhatja a tavalyi negyedik negyedéves GDP-t, ám ezt a hatást az ingatlanpiaci pezsgés tompíthatja. A záró negyedév teljesítménye így is alatta maradhat a harmadikénak, de az idei első negyedév még ennél is rosszabbul alakulhat, ám innen fogva a kecskeméti Mercedes-gyár termelésbe állásával egycsapásra megváltozik a helyzet.

A kormányzati és lakossági megszorítások ugyanakkor erős nyomást gyakorolnak a belső fogyasztásra, így az állami költés 2,4, a háztartásoké pedig 1 százalékkal maradhat el a 2011-ben mérttől. Az infláció 5 százalék alatt maradhat, a takarékbanki előrejelzés 4,8 százalékos idei és 2,9 százalékos 2012-es árindexről szól, azaz a jegybanki inflációs célt jövőre sikerül elérni.

A beruházások a nagy autóipari fejlesztések ellenére is 0,8 százalékkal csökkenhetnek, az infrastrukturális beruházások beindítása azonban tompíthat a folyamaton. A munkanélküliségi ráta viszont nem csökkent 10 százalék alá, sőt 1021-ben 10,8 százalékon maradhat.

A kormányzati szigor az államháztartási hiányon is meglátszik, a Takarékbank elemzői szerint a 2,5 százalékos deficitcélen túllő ugyan idén a kormány, de még így is a kötelezően előírt maastrichti 3 százalék alatt, várhatóan 2,8 százalékon tudta tartani a hiányt. 2013-ban viszont már 2,6 százalékos GDP-arányos deficitet is el tudnak képzelni az elemzők.

Jövőre a kormány által eddig végrehajtott kiigazítások ezermilliárd forint feletti egyenlegjavító hatása már megmutatkozik az államháztartás helyzetén, erre alapozzák a Takarékbanknál a más, többnyire a 3 százalékos szint feletti hiányvárakozásokat. Suppan Gergely szerint a kormánynak nincs is más lehetősége, mint bármi áron 3 százalék alatt tartani a hiányt, mert ezt az Európai Unió kíméletlenül „letolja a torkán”.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnapra akár fél méteres hó is lehet

Péntek hajnalra újra -15 fok közelébe csökken a levegő hőmérséklete Bács-Kiskun megye területén, de az éjszaka még nem havazik, délutánra ígérik. Tovább olvasom