Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

A Mercedes miatt németül tanul a város

Kecskemét - Néhány hónappal ezelőtt még újdonságként éltük meg, hogy az épülő Mercedes-gyár német anyanyelvű dolgozói városunkba költöztek. Utánajártunk, mára természetessé vált-e a német szó a kecskeméti fülek számára?
– November eleje óta költözködünk, körülbelül három évig maradunk Kecskeméten – tudtuk meg a Svájcból érkezett Wolfgangtól, akivel az egyik éjszakai szórakozóhelyen találkoztunk. – Az, hogy a magyarok igyekeznek minden információt németül is megjelentetni, nagyon jó dolog, de sajnos az élőbeszéddel mindig adódnak problémák – mesélte tapasztalatait.

Habár a Mercedes alkalmazottainak döntő többsége beszél angolul is, sokszor még így is problémát okoz egymás megértése, ami jelentősen gátolja az integrálódást. Másrészt a magyarok általában félnek megszólalni más nyelveken még akkor is, ha egyébként tudnának segíteni.

Az Aranyhomokban felkészültek a német vendégek fogadására.
Az Aranyhomokban felkészültek a német vendégek fogadására.

Végigsétálva a város utcáin, kirakatokat nézve, vagy kávézókat látogatva hamar észrevehetjük, hogy a hirdetéseken, étel- és itallapokon a magyar tájékoztató mellett mindent megtalálunk németül is.

Kecskeméten ma már az angol nyelv mellett a németet is kötelező használniuk a vendéglátós dolgozóknak.

– Fontosnak tartjuk, hogy az ideköltözött osztrák, svájci és német családok minden információt megkapjanak szolgáltatásainkról – árulja el nekünk Gál Anita, Kecskemét egyik sportközpontjának dolgozója. Anita elmondása szerint eleinte csak néhányan látogatták a centrumot, de amióta internetes weboldaluk német nyelven is megtekinthető, és biztosítottak német nyelvű regisztrációs lapot, valamint személyi edzést, azóta ez a pár fő közel ötven rendszeres látogatóra duzzadt.

Nincs ez másként a különféle kávézókkal és éttermekkel sem. A Kecskemét szívében található Aranyhomok Kávézó lett az egyik leginkább látogatott szórakozóhelye a Mercedes dolgozóinak. A gyár német alkalmazottjai itt gyűlnek össze beszélgetni és kikapcsolódni.

A kávézó nagy előnnyel bírt a többi bárral szemben, hiszen a szálloda miatt kiszolgálóik több nyelvet is beszélnek, így számukra nem okozott különösebb problémát az idegen ajkú vendégek tömeges megjelenése. - Természetesen az alkalmazottak tudnak angolul, többen németül, így nem jelent gondot a kiszolgálás, főleg, hogy az italok nevei többségében nemzetközeik - mondta Dakó Gábor, a kávézó munkatársa, aki mosolyogva azt is megjegyezte, hogy amikor az esti csúcsban sok a vendég, van, hogy magyar emberhez is németül szól, aki vadul rázza meg a fejét, hogy ő márpedig idevalósi.

Olvasóink írták

 • 13. vári 2011. június 03. 13:35
  „tol :))”
 • 12. gavallér 2011. június 03. 12:01
  „akkor tanuljatok olaszul is”
 • 11. macs 2011. június 02. 20:28
  „Az IVECO és a Mercedes cáfolta a híreket.”
 • 10. Fatboy35 2011. június 02. 18:05
  „9. tol !
  Szuper jó a hozzászólásod, vagy 10 percig röhögtünk rajta.Sok igazság van benne, már ezért megérte a DM-re látogatni.Szép délutánt mindenkinek!”
 • 9. tol 2011. június 02. 17:33
  „nehogy véletlenül elkezdjetek németül tanulni! Még véletlenül agysérvet kaptok, oszt még magyarul se tudjátok a felest kikérni a restiben!”
 • 8. jmkrisz 2011. június 02. 13:45
  „2. " ha piálni tud, tanuljon + magyarul a gyökér."

  Nem piálni jött Magyarországra, hanem dolgozni, és mivel a magyar nem világnyelv, így mi alkalmazkodunk.
  A vendéglátósnak, kereskedőnek, aki a vedégből, vásárlóból él, és talpon is akar maradni,ne legyenek ilyen elvei.

  Pl Szlovákiában én sem kapom elő azonnal a szlovák nyelvtudásomat.”
 • 7. vári 2011. június 02. 12:30
  „hát

  A "gyengébb kutyának" kell tanulnia. Ennyi. Mivel a német idehozza a munkalehetőséget, a dolgozónak és főleg a szolgáltatónak (boltos, vendéglátós etc.), aki ezentúl a németből is fog élni, érdemes tanulnia.”
 • 6. nbcee 2011. június 02. 12:12
  „Semmi sem kötelező, de a jó kereskedő, a jó vendéglátós mindig igyekszik felmérni, hogy hogyan segítheti elő az étterme/kocsmája/stb. forgalmának növelését.

  Ugyanakkor valamire fel szeretném hívni a figyelmet. Ez már nem a középkor, 2011-et írunk, és minimum egy, de legalább kettő idegen nyelv ismerete elengedhetetlen egy európai polgár számára.

  Érdekes, a Balaton mellett élő magyarok meg tudtak tanulni németül...”
 • 5. gumikacsa111 2011. június 02. 10:50
  „Szinten és nem ajánlott hanem kötelező! Gondolom az udvarosnak nem kell ebben igazad van!
  ( Ékezettel sokkal nagyobb élmény lenne olvasni az értékes hozzászólásod )”
 • 4. lukrecia 2011. június 02. 09:44
  „Kacsa te tenyleg hapogsz. Alpari megszolalas.
  Az pedig nem igaz , hogy aki dolgozni szeretne a gyarban meg kell tanulnia nemetul. Csak bizonyos szintnel ajanlott.”
 • 3. hát 2011. június 02. 08:33
  „Ha kimegyünk dolgozni valamelyik országba, meg kell tanulni az adott nyelvet.
  Ha külföldi idetelepül, akkor is nekünk kell tudni a nyelvet.
  Lassan már felesleges tanítani magyar nyelv és irodalmat a gyerekeknek.”
 • 2. gumikacsa111 2011. június 02. 07:56
  „a Svájcból érkezett Wolfgangtól, akivel az egyik éjszakai szórakozóhelyen találkoztunk. - Az, hogy a magyarok igyekeznek minden információt németül is megjelentetni, nagyon jó dolog, de sajnos az élőbeszéddel mindig adódnak problémák - mesélte tapasztalatait.

  Ha piálni tud, tanuljon + magyarul a gyökér.
  Aki dolgozni szeretne a gyárban meg kell tanulnia németűl!!!!!!!”
 • 1. kecskeméti 2011. június 02. 07:56
  „Na ja. Lehet olaszul sem árt majd tanulni.
  Üdv Szegednek

  Kecskeméten építene gyárat az olasz Iveco, a Daimler pedig duplájára bővítené a jelenleg is épülő üzemét - írja a Napi Gazdaság piaci forrásokra hivatkozva.

  http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/percrolpercre/20110602-napi-gazdasag-kecskemeten-epitene-gyarat-az-iveco-bovithet-a-mercedes.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitelepül az egyház a város főterére

Péntektől vasárnapig városmissziót tart Kecskemét belvárosában a katolikus egyház. Missziós kávéház, főtéri mise és körmenet és maratoni 10 rózsafüzér menet a városban.
Tovább olvasom