Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

A Mercedesnél is elkezdték a szakmunkástanulók

34 duális képzésben részt vevő tanuló és 76 új dolgozó kezdett csütörtökön a kecskeméti Mercedes gyárban, ahol a héten a tesztgyártás is elindult.
34 szakközépiskolás tanuló kezdete meg az első osztályt szeptember elsején Kecskeméten duális képzés keretében, az új diákokat a Mercedes Benz Manufacturing Hungary a már szokásos Welcome Day-en üdvözölte, ahol ezzel egy időben 76 új dolgozó kezdte meg a munkát a gyárban, ahol így már 1600-an vannak. További hír, hogy a héten elkezdődött a tesztgyártás is, nem csoda hát, ha már most tömött parkolókat látni a gyár előtt a régi 5-ös útnál.

Három szakmában kezdődik meg a képzés, gépjármű mechatronikus, mechatronikus karbantartó és gépjárműfényező (teljes nevén: gépjármű karosszéria előkészítő és felületbevonó).
A tanulókkal 3 éves szerződést kötöttek, ezzel együtt nincs garancia arra, hogy végzés után a Mercedesnél maradnak, hiszen az áprilisi oktatási együttműködési megállapodásban számos cég részt vesz.


Elsőként Ulrich Jaeger a Mercedes HR-vezetője köszöntötte a tanulókat és a megjelenteket, köztük a Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester asszonyt, a kamarai és képzési vezetőket, valamit a szaktanárokat, magyar és német oktatókat. Megkérdezte a diákokat, hogy sikerült-e összeszerelni az első Mercedesüket, mármint a modellautót, a diákok ugyanis már „dolgoztak" azon túl, hogy részt vettek egy rövid gyárlátogatáson is.

– Történelmi nap ez a Mercedesnél, amikor köszöntik az első tanulókat. Magyarországon sokan beszélnek a duális képzésről, de mi vezettük be és erre nagyon büszke vagyok – mondta a Jaeger úr.
Hasonló lesz a képzés, mint a németországi, ráadásul a gyárban már el is kezdődött a prototípusok gyártása, vagyis élesben tanulnak majd a diákok. Köszönte a bizalmat, hogy a Mercedes képzését választották a diákok, s az elméleti mellett intenzív gyakorlati oktatást ígért. Úgy vélte, a képzés meg fogja győzni a többi magyar vállalatot a duális műszaki képzés fontosságáról.


Fabio Bela oktatási vezető egy személyes élménnyel kezdett: 28 évvel ezelőtt kezdtem a szakképzést, 1983-ban 15 évesen, és nagyon sokat kaptam mindenkitől. Hasznos dolgokat tanítottak az oktatóim. Elmondta, a most kezdett szakterületeken három év múlva már kész szakmunkásokat tud foglalkoztatni a Mercedes.

Leviczky Cirill, a Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola igazgatója arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy az első nap mindenki az iskolában szokott kezdeni, ők viszont a Mercedesnél kezdtek. Ez nagy különbség és nagy lehetőség a tanulók számára, már most úgy néznek rájuk, mint lelendő munkavállalókra. Hangsúlyozta: új típusú képzés első részesei lehetnek Magyarországon a fiatalok, akikre nagy lehetőség vár, ha igyekeznek. Ahogy a gyár alapkőletételén mondta valaki: az első gyárat több mint 100 éves alapították, de gyárat még nem zárt be a Mercedes.

Olvasóink írták

 • 1. gedeon 2011. szeptember 01. 16:36
  „"A Mercedesnél is elkezdték a szakmunkástanulók"

  Mit állítunk? elkezdték
  Kik kezdték el? a szakmunkástanulók
  Mit kezdtek el? ?????
  Hol kezdték el? a Mercedesnél
  Nyelvtanóra vége. Kicsöngettek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reggel becsengettek - elsősök a padban

De gyorsan megnőttél! – ezzel a mondattal engedte útjára elsős lányát ma reggel Kitti… Tovább olvasom