Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

A méret a lényeg? Újra ígéretes formáció verbuválódott a Kecskeméti Főiskolán

A Bosch évről évre nagyszabású projektkísérletekkel rukkol elő, így 3 éven át 5 egyetem csapata épít egy-egy gokartot, melynek 2016-ra önjáróvá kell fejlődnie.
Köztudott, hogy a Bosch évről évre nagyszabású projektkísérletekkel rukkol elő, melyek főszereplői természetesen a mérnökjelöltek. A tavalyi Goldberg szerkezet-építő verseny kitérője után a terep újra az autómániásoké. Mostantól 3 éven át 5 egyetem csapata épít egy-egy gokartot, melynek 2016-ra önjáróvá kell fejlődnie. Az idei évad megmérettetését a Hungaroringen tartják május 10-én. Az első szezonban a cégtől kapott vadonatúj gokartba elektromos gázpedált, elektromosan működtetett rögzítőféket, valamint ultrahangszenzorokat kell beépíteni. A gokarttal emellett az automata parkolás és a hátramenet bravúrját is végre kell hajtani.

A számos Bosch próbát megélt seniorok mellett sok a fiatal csapattag is a Kecskeméti Főiskolán verbuválódott GAMFkart nevű formációban. A járműtechnikai tanszék hallgatói mára már szinte testvérként tekintenek egymásra. Ez jelenti számukra a legnagyobb kihívást, hiszen a közel húszfős teamben fontos kérdés, hogy „mindenki csapatban tudjon gondolkodni". Komoly projektszemlélet nélkül kárba menne az a szellemi potenciál, amely egy ekkora csoportot jellemez. A szakmai nóvumok mellett egy ilyen projektben komoly emberismeretre is szert teszünk, ami nem mindegy a jövő szempontjából." – ismeri el Kohári Roland, a csapat kapitánya.

Fotó: Kecskeméti Főiskola
Fotó: Kecskeméti Főiskola

Azonban nem csak ez jelenti számukra a verseny nehézségeit. A Bosch magasra tette a mércét, hiszen három év múlva önjáró gépet kell majd a rajtvonalhoz állítani. Szerencsére nincsenek híján a tapasztalt szakiknak, hiszen közülük ketten is a Pneumobil versenyek egyik élmenőjének, a Doz-air csapatnak is tagjai voltak.

Arra a kérdésre, hogy győzni fognak-e, a válasz egyértelmű: „Ki ne akarna? De ha arra gondolok, hogy a hatos távtartót a hatos csavarra hatos önzáró anyával kézzel rögzíteni, és mindezt ráadásul egy szűk helyen, na, attól kiver a víz!" – mondja az egyik versenyzőjük.

A GAMFkart team tehát győzni akar, nem rettennek meg semmitől és senkitől.

Mottójuk: „A határ a csillagos ég!" (Gradus ad Maiora!).

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Maxisun is fellép Madár bokszgáláján

Erdei Zsolt ismét szorítóba lép, Madár a WBO Europe félnehézsúlyú bajnoki övéért száll harcba… Tovább olvasom