Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

A nagymama sütije: Bejgli

A karácsony elmaradhatatlan süteménye a bejgli. Sok családban a nagymamák a nagy titok tudói, hogyan is készül el a legnépszerűbb ünnepi desszert.
Minden vasárnap bemutatunk olvasóinknak egy-egy süteményreceptet, amit akár a nagymamánk is elkészíthetett volna. Sorozatunkat a bejglivel folytatjuk.

A bejgli elkészítése egyáltalán nem bonyolult feladat, de fontos, hogy mindig tartsuk be a szükséges pihentetési időt, és semmiképpen se nyitogassuk a sütőajtót, különben kirepednek a márványosan csillogó rudak!

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg margarin
50 dkg liszt
1,5 dl tej
3 dkg élesztő
csipetnyi só
2 evőkanál porcukor
2 tojássárgája

A nagymama sütije: Beigli.
A nagymama sütije: Beigli.

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a cukrot és a sót. Összegyúrjuk, 2-3 órát hideg helyen, letakarva pihentetjük. Akár előző este is elkészíthetjük a tésztát, és egy éjszakán át is pihentethetjük.

Mákos töltelék:
20 dkg darált mák
mazsola
20 dkg cukor
0,5 dl víz

A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, majd belekeverjük a mákot, a mazsolát, és citromhéjat reszelünk bele.

Diós töltelék:
1 dl tej
20 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
mazsola
rumaroma

A tejben a cukrot felforraljuk, beletesszük a darált diót, a vaníliás cukrot, a mazsolát, és ízlés szerint rumaromát.

A nagymama sütije: Beigli.
A nagymama sütije: Beigli.

A tésztából négy lapot nyújtunk, megkenjük tojásfehérjével, és rákenjük a tölteléket. A tészta végeit behajtjuk és feltekerjük. Egy nagy tepsibe a négy rudat nem túl szorosan egymás mellé tesszük. Tojássárgájával megkenjük, szobahőmérsékleten szárítjuk, majd tojásfehérjével is átkenjük, és hűvös helyen megszárítjuk. Villával az oldalait megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 35 perc alatt megsütjük. Sülés közben nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját!

Tipp: A töltelék is kb. olyan állagú legyen, mint a tészta. Ha esetleg lágy a töltelék, egy kis zsemlemorzsát tehetünk bele.

Olvasóink írták

  • 12. Agyi54 2010. december 22. 15:55
    „kiderült már,hogy mennyi dió kell a dióshoz?”
  • 11. Virtuozo 2010. december 20. 11:41
    „9. hozzászólás Zsoltee0716 2010.12.19. 18:04

    Bejgli. Lásd a 3-as sz. kommentemet lentebb.
    Csak a képaláírást felejtették el kijavítani.”
  • 10. kamis 2010. december 19. 20:03
    „A diós bejglihez ugye dió is kell? (a cikkből valahogy kimaradt),
    A töltelékekhez (a mákoshoz is ) szerintem jobb a tej, mint a víz.”
  • 9. Zsoltee0716 2010. december 19. 18:04
    „Akkor most, hogyan kell leírni? Beigli vagy bejgli? Mert, hogy mindkettő szerepel az oldalon egyik a cikkben másik a kép alatt.”
  • 8. Kazikázmér 2010. december 19. 16:42
    „Ahány ház annyi szokás, mifelénk lágy kalácstésztából készítik a mákos és diós bejglit! Csak annyi zsiradék kell hozzá, amennyivel eldolgozzák a dagasztó tálban! Hogy ne legyen száraz a mák reszelt almát kell a tetejére, azaz a mák töltelékre tenni! Minél lágyabb a tészta, annál később szárad ki!”
  • 7. flexsnake*** 2010. december 19. 15:14
    „nem a nyitogatástól reped ki, a tésztát nem tudjátok elkészíteni, ez a recept egy szar :D sokan azt sem tudják mire való az ecet. bizony ám, az ecet miatt nem reped ki a tészta, ha nincs agyonkelesztve és a tésztában van egy kávéskanál ecet kiló lisztenként akkor nem reped ki. A másik ugye hogy a tölteléket nem hidegen rakom bele hanem elmelegítem.A sütőt meg nem melegítem elő mert a kelttészta miatt hideg sütővel indítom.”
  • 6. keiner 2010. december 19. 14:58
    „Nekem tök mindegy hogy hívjak, csak azt tudom mondani nagyon finom és szeretem. Sajnos nálunk nem lehet kapni.
    Mivel az osztrákon keresztül jött hozzatok lett a Beigli-töl Bejgli. A magyarok nem ismernek(és ritkán tudnak hélyesen kiéjteni) az "ei"-t.
    Igazságszerint arméniábol jött, onnan térjet ki Schleßien-ben és onnan jött hozzatok az osztrákokon keresztül.”
  • 5. gedeon 2010. december 19. 14:52
    „bejgli”
  • 4. niagara 2010. december 19. 13:56
    „Én se tudom, hogy honnan terjedt el a beigli írásmód de rettenetesen idegesítő..és hibás.”
  • 3. Virtuozo 2010. december 19. 13:15
    „Nem beigli, hanem bejgli. De úgy látszik, ezt még az újságírók sem tudják.

    Kedves Gál Orsolya! Megtenné, hogy kijavítja a szót a cikkben mindenhol, hogy legalább az olvasók egy része megtanulhassa rendesen? Köszönöm!

    Ja, és aki nem hisz nekem, itt leellenőrizheti:

    http://www.magyarhelyesiras.hu/”
  • 2. papsajt 2010. december 19. 13:03
    „kirepednek nyitogatás nélkül is.”
  • 1. flexsnake*** 2010. december 19. 12:43
    „bájgli”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irigy Hónaljmirigy: ha kell, vitatkozunk a poénokon

A zenekar tagjai most nem egy új lemezzel rukkoltak elő, hanem egy könyvet adtak ki, tele az elmúlt két évtized legjobb sztorijaival. Tovább olvasom