Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

A nagymama sütije: farsangi fánk

Megkezdődött a farsang, a vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak, melynek egyik legnépszerűbb édessége a fánk.
Minden vasárnap bemutatunk olvasóinknak egy-egy süteményreceptet, amit akár a nagymamánk is elkészíthetett volna. Sorozatunkat a farsangi fánkkal folytatjuk.

A kerek, szalagos finomság nem hiányzott nagyanyáink konyhájából sem, de az idei farsangi mulatságoknak is biztosan kedvelt desszertje lesz. A legnagyobb sikert pedig kétségtelenül akkor arathatjuk vele, ha a nyáron eltett házi baracklekvárral kínáljuk.

Farsangi fánk.
Farsangi fánk.

Hozzávalók:

fél kg liszt
2 dkg élesztő
1 teáskanálnyi kristálycukor
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
késhegynyi só
kb. fél liter tej
1 liter olaj a sütéshez

A tej felében futtassuk fel az élesztőt egy teáskanálnyi cukorral. A tojássárgáját a puha vajjal és a porcukorral egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a sót. Hozzákeverjük a tejben felfuttatott élesztőt, majd apránként hozzáadunk annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Fakanállal addig verjük, amíg hólyagos, levegős tésztát kapunk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen másfélszeresére kelesztjük a tésztát. Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra kihúzzuk, és kiszaggatjuk fánkszaggatóval. Gyengén lisztezett deszkán kb. 15-20 percig ismét kelesztjük.

Farsangi fánk.
Farsangi fánk.

A fánkot középesen meleg, bő olajban egyenletes tűzön sütjük. Ha túl forró az olaj, akkor hirtelen sül a fánk, és a belseje nyers marad. Ha nincs ideje a növekedésre, akkor nem lesz szalagos sem. Mielőtt beletennénk a fánkot az olajba, az ujjunkkal a tészta közepében alakítsunk ki kis gödröcskét. A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra. Egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér a lábasban, hogy legyen helyük a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt fedjük be, majd miután átfordítottuk a fánkot, fedő nélkül süssük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki papírra az elkészült fánkot. Még forrón meghinthetjük vaníliás porcukorral, tálalhatjuk lekvárral vagy akár csokiöntettel is.

Olvasóink írták

  • 3. flexsnake*** 2011. január 09. 14:50
    „lehetett volna írni a történelméről is, ez egy királyi édesség volt, nem parasztoknak készült :D”
  • 2. info 2011. január 09. 10:00
    „vagy fánk vagy szépírás, értsd úgy ahogy kell!”
  • 1. gedeon 2011. január 09. 07:34
    „"A kerek, szalagos finomság nem hiányzott nagyanyáink konyhájából sem, de az idei farsangi mulattságoknak is biztosan kedvelt desszertje lesz."

    Helyesírás könyörgöm!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötezren számíthatnak kemény gázdrágulásra

Ötezer kecskeméti EMFESZ ügyfél számíthat komoly gázszámla növekedésre, miután felfüggesztették a cég kereskedelmi engedélyét.
Tovább olvasom