Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

A nyitott tenyerüket rázták Weisz Fanni felé sorstársai

Kecskemét – Az idei kecskeméti Siketek Világnapján Weisz Fanninak örülhetett a közönség. Vastaps helyett az emberek a fejük mellé emelték a kezüket, és nyitott tenyerüket rázták, vagyis jelnyelven tapsoltak Fanninak, így köszöntötték a siket szépségkirálynőt.
– A halló ember fél a csendtől. A siket benne él. A siketség azonban nem jelenti a teljes száműzöttséget a csend világába – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Katonáné Szabó Gabriella alpolgármester asszony a kecskeméti Siketek Világnapját. A rendezvényen tiszteletét tette Weisz Fanni szépségkirálynő is, aki a spanyolországi Miss Intercontinental szépségversenyt mondta vissza, hogy sorstársaival lehessen.

Foghatjuk a szépségére, vagy bájos mosolyára, de Weisz Fanni igazi varázserejét máshol kell keresnünk: adott egy 19 éves siket lány, aki a hallók hangzavaros közegét is képes némává varázsolni. Mindehhez pedig nem kell kiabálnia, nincs szüksége hangosbeszélőre, vagy mikrofonra. Fanni jelbeszéddel hallatja hangját. Teszi ezt sorstársai megsegítéséért, az esélyegyenlőségért, és azért, hogy siketek és hallók bátran közeledjenek egymás felé.

Fanni minden sorstársának igyekszik példár mutatni.
Fanni minden sorstársának igyekszik példát mutatni.

– A célom, hogy létrehozzak, egy olyan alapítványt, amely a halló családba született siket gyerekeket segíti jelnyelven keresztül, hogy ne legyen probléma a kommunikáció – vázolta fel terveit Fanni.

Ismerjük meg őket! Ez a cél

A Siketek Világnapját 1958 óta ünnepelik a világon. Kecskeméten eddig két alkalommal szerveztek ilyen programsorozatot, amelynek célja, hogy megismertesse és megértesse a világgal a siketeket és a nagyothallókat.

A siket szépségkirálynő édesanyjától, Léránt Ágnestől megtudjuk, nem véletlen a nemes cél, ők is megküzdöttek a maguk módján, hogy megértsék egymást. – Tiltották, hogy jelelni tanítsuk a gyerekeket. Sokáig élt az a téveszme, hogy nehezebben illeszkednek be a jelelő siketek a hallók közösségébe. Ez nem igaz. Édesanyaként fontos volt számomra, hogy minél könnyebben tudjak kommunikálni a gyermekeimmel (Fanni bátyja, Gábor is siketen született – a szerk.), így kidolgoztunk egy saját jelnyelvet. A gyerekek csak később, az óvodában és az iskolában tanulták meg az igazi jelnyelvet – tudtuk meg az édesanyától.

Sokan csak egy közös fotóért, míg mások egy pusziért vagy aláírásért állták körbe Fannit. A rendezvényen kérdezni is lehetett a siket szépségkirálynőtől: a kezdeti bátortalanság után, egyre több kéz emelkedett a magasba, és olyan gyorsan jeleltek, hogy a tolmácsnak bizony kapkodnia kellett a fejét, ha azt akarta, mi hallók se maradjuk le a beszélgetés menetéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt az erdő Kiskunhalas közelében

Kigyulladt az erdő szombaton a Kiskunhalas, Pirtó, Imrehegy közötti területen, ahol hat szerkocsi… Tovább olvasom