Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

A remény az úr a majsai menedékvárosban

Családjukat elveszítő anyák élnek együtt hajléktalanokkal embertelen körülmények között - állapította meg a kiskunmajsai menedékvárosról egy decemberi ombudsmani jelentés. Az otthonban tett látogatás alapján a helyzet egészen más.
Összetört és félresiklott életüket egyben tartani próbáló emberek laknak egymás mellett elfogadható körülmények között. Többségük látta az élet sötét oldalát, és az otthon igazgatója szerint olyan is van, aki kibeszélő show-kban bocsátotta áruba rossz tapasztalatait. Az embertelen körülmények helyett azonban a remény az úr a Menedékvárosban - írja riportjában az origo.hu.

A látottak elsőre egybevágnak az állampolgári jogok biztosának decemberi jelentésével, amely lesújtónak festette le a szállón uralkodó állapotokat: szörnyűségekre készülve hajtunk át a nyitott vaskapun. A havas úton a málló téglaépületek közt haladva végül két kifelé tartó nőtől kapunk megkönnyebbülést hozó eligazítást: nem az ablaktalan blokkokban, hanem a több hektáros terület egyik végében álló, épnek látszó panelházban találjuk a befogadóotthont. A négyemeletes szürke tömb előtt a behavazott játszótér egyik óriás fáját próbálja éppen kivágni három férfi láncfűrésszel, a hóba taposott apróbb és nagyobb lábnyomok a százméternyire álló, üvegházszerű ebédlő - az egykori kantin - felé tartanak.

A játszótéri gyerekházikó ablakai a volt orosz laktanya egyik épületére néznek Fotó: Hajdú D. András [origo]
A játszótéri gyerekházikó ablakai a volt orosz laktanya egyik épületére néznek
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kié a Menedékváros?

A kiskunmajsai Menedékvárost a babtista egyház tagjai által alapított Menedék Alapítvány működteti 1997 óta.  A 40 fő befogadására alkalmas családok átmeneti otthonának és az ugyanilyen kapacitású hajléktalanok átmeneti otthonának finanszírozását 70 százalékban az állam, 25 százalékban pedig az alapítvány állja, a költségek nem egész öt százalékát pedig a befogadottaktól szedett térítési díj teszi ki. Az intézmények belső szabályzata szerint az ott élőknek vállalniuk kell, hogy nem dohányoznak és nem fogyasztanak alkoholt, drogot, akit pedig lopáson érnek, azonnal el kell hagynia az otthont. 

Ebédidő van, a paneltömb emiatt szinte kihalt, egyedül a titkárság nem: itt egymásnak adják a kilincset az ombudsmani jelentés hírére érkező újságírók. Megfélemlített befogadottakat, részegen randalírozó hajléktalanokat, embertelen körülményeket, koszt, patkányt, csótányt keres mindenki, de hiába: az intézményeknek helyt adó panelépület a rémisztő környezettel szemben tiszta és csendes. A lépcsőház, az irodák és a néhány nyitott ajtajú lakás berendezése ugyan kopottas, a bútorok, lámpák, dísztárgyak, szőnyegek az 1980-as évekből maradtak itt, de az egész mégsem rettenetes, ahogyan a lesújtó ombudsmani jelentésből ki lehetett olvasni. Az elrendezéséből gyaníthatóan valaha lakásként használt titkárságon gyerekrajzokkal kitapétázott félszobában ül asztala mögött Antal György intézetigazgató: válaszol a kérdésekre, de inkább terepszemlére biztatja az egymást váltó újságírókat.

"Igazán sajnálom, hogy ilyen rossz hírünk kelt a jelentés miatt, de nem akarok magyarázkodni. Mindenkinek azt mondom: jöjjön le ide, nézzen körül, és ítélkezzen a látottak szerint. Szeretettel vártuk volna az ombudsman urat is, hogy tájékozódjék, mielőtt kiad egy ilyen dokumentumot, de Szabó Máté a lábát sem tette be ide" - utal a jelentés szerinte méltatlan keletkezési körülményeire az igazgató. A vizsgálatot állítása szerint a Bács-Kiskun megyei gyámhivatal végezte el még a nyáron az ombudsman felkérésre, amely minden évben "menetrendszerűen" is ellenőrzi az intézményeket, és mindeddig nem talált hibát a körülményekben vagy a működésben.

"A nyári vizsgálat valóban feltárt hiányosságokat: az óriási esők után ugyanis beázott a tető, emiatt mállott a festés, és tényleg penészedett néhány felső szinti lakás. A tetőjavítás azonban már akkor folyamatban volt, amikor itt voltak ellenőrzésen, egy hónapon belül pedig a lakásokat is kifestettük és penésztelenítettük. Sőt azóta az utóellenőrzést is lefolytatta a hatóság, a "megjavult" körülményekről azonban már nem ejtett szót az ombudsman" - állította Antal György.

Akinek nincs keresete, az ingyen kapja a szállást és a napi egyszeri meleg ebédet, a keresőktől pedig ugyanezért az igazolt jövedelem huszonöt, több gyerekesektől a kereset ötven százalékát kérik el. A térítési díjat nem az intézmény, hanem a törvény írja elő: "Nem ebből élünk meg. Működési költségeinknek ez alig öt százalékét fedezi csak. Azért kell fizetniük, mert így életszerű, nekünk pedig az a legfontosabb célunk, hogy a 'kinti' életre visszagondozzuk őket" - magyarázza az igazgató, de bevallása szerint ez csak az esetek negyven százalékában sikerül.

Bár ott-tartózkodásuk alatt családsegítők és szociális munkások is segítenek a talpra állásban a bekerülőknek, állást keresnek nekik, spórolásra, takarékoskodásra tanítják őket, a könnyelműbben költekezőbbeket elkísérik bevásárolni is, sokan nem is akarnak önálló életet, hanem otthonról otthonra vándorolva életformának tekintik befogadotti státusukat. Egy helyen, egyhuzamban a hajléktalanok és a családok átmeneti otthonában is egy évet tölthet a törvény szerint egy jelentkező, amit indokolt esetben fél vagy egy évvel meg lehet hosszabbítani. Ha ez lejárt, akkor a családsegítő "utógondozása" mellett jó esetben önálló életet kezd, albérletbe költözik, rosszabb esetben azonban - és az igazgató szerint ez a gyakoribb - átkerül egy másik intézménybe. A tendenciát egy közelmúltban készült felméréssel is alátámasztja az otthonvezető: a 64 átmeneti otthonra kiterjedő vizsgálat megállapítása szerint a bekerülők negyede már a sokadik ciklusát tölti valamelyik intézményben.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2010. december 27. 15:48
    „Ez is sokkal több, mint amennyire érdemesek.”
  • 1. antikos 2010. december 27. 13:32
    „Patyomkin is erről volt híres...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szivics napokon belül aláírhat a KTE-hez

Tomiszlav Szivics szombaton felbontotta szerződését a szerb labdarúgó szövetséggel, így mától kizárólag a KTE-re koncentrálhat.
Tovább olvasom