Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

A szamuráj ravasz játékban készül legyőzni ellenfelét

Budapesten ünnepel az idén 25 éves kecskeméti Ciróka Bábszínház. A Millenáris Csiga Galériáján két adventi hétvégén és a közéjük eső héten élvezheti felnőtt és gyerek mindazt, amit a világhírű bábtársulat kínál, egy karácsonyi mese apropóján.
A társulat nem a nemzetközi sikereket tartja fontosnak dokumentálni a budapesti kiállításon, hanem egy igazi színpadra termett látványvilágot hozott. A Millenáris Fogadójának emeletén sötétben várják a bábok, hogy megérkezzen a látogató, és a térbe állított miniszínpadokat megvilágítsa a fény. Ekkor életre kelnek a bábok apró díszletek között: a király vándorútra indul, hogy kislányának a legszebb ajándékot hozza el, az erdei törpék vendéget várnak, a kutyák végtelen kolbászfolyamról álmodnak, a japán szamuráj ravasz játékban készül legyőzni ellenfelét. A foglalkozást vezető bábszínész tárlóról tárlóra kíséri a gyerekeket, hogy együtt fedezzék fel, hogyan készülnek a karácsonyra a bábok.

Budapesten ünnepel az idén 25 éves kecskeméti Ciróka Bábszínház.
Budapesten ünnepel az idén 25 éves kecskeméti Ciróka Bábszínház.

Egyszóval minden mesehős betölti a maga kis terét, és közben a bábszínház karácsonyi meséjének is szereplője lesz. Nemezfigurák, torz perspektívából ábrázolt városok, erdei csodalények, vásári bábjátékosok zenélő kocsija és fából faragott akrobaták töltik be a galériát, arra várva, hogy a közönség megszólaltassa őket. A gyerekek megtekerhetik a zenélő csodakocsi kerekét, aminek ajtói mögül térdíszletek bújnak elő, tornásztathatják az akrobatákat a rúdon és körbejárhatják a fakeretekbe épített bábszínpadokat. Hétvégéken bábelőadások, hét közben bejelentkező csoportoknak tartott interaktív tárlatvezetések viszik egészen közel a gyerekeket a bábszínház varázslatához.

A képzőművészeti igénnyel megfogalmazott bábok, a mesék hangulata a budapesti kiállításon kéznyújtásnyira van a közönségtől. A torzított perspektívában látott királyi kastély, a mennyezetről belógatott díszletelemek, a galéria csigalépcsője köré vont színes selyemlepel műhelytitkokat árul el, mégsem fosztja meg az élményt a titokzatosságtól, inkább befogadja magába a látogatókat és őket is a mese részévé teszi. A december elején Prima-díjat nyert Ciróka előadásait a világon mindenütt ismerik, bejártak minden földrészt, Budapesten azonban ritkán szerepelnek. A mostani, jubileumi bemutatkozás és a köré szervezett gyerekfoglalkozások a színház legismertebb előadásaiból kínálnak egy-egy mesényi ízelítőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyelország is csatlakozhat a Tisza Klaszter Szövetséghez

A keretek kialakítása és a „játékszabályok" meghatározása befejeződött – jelentette ki a Nemzetközi Tisza Klaszter Szövetség kecskeméti évértékelő konferenciájának sajtótájékoztatóján a szervezet elnöke. Tovább olvasom