Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

A Széchenyi térre költöztetnék a piacot Kecskeméten

Kecskemét - A helyi városszépítő egyesület a jelenlegi belvárosi autóbusz pályaudvar helyére, a Széchenyi térre költöztetné a kecskeméti piacot – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Király József, a civil szervezet elnöke.
Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület vezetője szerda délután sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy miután az önkormányzat kérésére véleményezték a jelenlegi piactér fejlesztési terveit, azt javasolták, hogy a jelenlegi piacot a költöztessék át a Széchenyi térre. Király József felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi piac elhelyezkedése miatt immár 50 éve problémát okoz a környék lakóinak. A környék zsúfolt, a lakók hétvégén csak nehezen jutnak be saját ingatlanjaikba a rengeteg parkoló autó miatt, ráadásul a helyszín tömegközlekedési eszközzel megközelíthetetlen. Kecskeméten évszázados hagyománya volt annak, hogy a kiskereskedelmi piacokat a város főterén rendezték, az egyesület javaslatának köszönhetően újra fontos funkciót kapna a városközpont.

Feléledhet az évszázados hagyomány, és visszaköltözhet a piac Kecskemét főterére.
Feléledhet az évszázados hagyomány, és visszaköltözhet a piac Kecskemét főterére.

- A város foglalkoztatottságában már 100 évvel ezelőtt is nagy szerepet játszott a mezőgazdaság, ezen belül zöldség és gyümölcstermesztés. Az így termelt javak egy része a kecskeméti piacon kelt el. A mai világban, amikor nagyszámú képzetlen munkaerőnek nem tudunk munkahelyeket biztosítani, felmerül a kérdés, hogy lehetne-e elődeink példáját követve, újra nagyobb hangsúlyt helyezni a kertészeti termelésre. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a belvárosi buszpályaudvar kiköltözése után szabaddá váló Széchenyi tér legyen az új piac helyszíne – fogalmazott a civil egyesület elnöke. Az építész végzettségű szakember hozzátette, javaslatuk szerint a jelenlegi piac helyén sportcentrum, és ifjúsági közösségi tér kerülhetne kialakításra.

Király József (középen) javaslata alapján a jelenlegi piac helyén sportcentrum jöhetne létre.
Király József (középen) javaslata alapján a jelenlegi piac helyén sportcentrum jöhetne létre.

Mint arról korábban beszámoltunk, a tervek szerint 250 új parkolóhelyet alakítana ki a kecskeméti önkormányzat a belvárosi piac és a Centrum áruház környékén. Erről a tervről Király József elmondta, hogy a Centrum áruház környékének átépítése támogatható részükről, mindössze azt véleményezték, hogy építészetileg nívós legyen az új épület. Mivel azonban a jelenlegi piactér mellett két iskola is található, így oda semmiképp sem tartják elfogadhatónak egy többszintes parkolóház felépítését. Ez a terület egyébként is csak felújítható, de semmiképp sem bővíthető, mivel egy ilyen lépés tovább fokozná az ott élők problémáit – fogalmazta meg aggályait a városszépítők vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovait kínozta egy idős férfi - a bíróság előtt felel érte

A Kecskeméti Városi Bíróság szerdán tárgyalja annak az idős férfinak a büntetőügyét, aki a vád szerint mind a 14 lovát kínozta lajosmizsei tanyáján. Tovább olvasom