Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

A szomszéd háza mindig romosabb

Kecskemét – Városszerte találkozhatunk lepusztult, lakatlan és az utcafrontot igencsak csúfító épületekkel, amelyek nemcsak a tulajdonosnak, de a szomszédoknak is sok bosszúságot okoznak.
Vajon mi lehetett egykor azokban a házakban, amelyek most elhagyatottan, lerongyolódva állnak Kecskemét belvárosában. Az előttük elhaladó gyalogosok – ha lopva is – de vetnek egy-egy pillantást a kitört ablaküvegeken keresztül az üres falak közé. Hiába a bedeszkázott nyílások, a kíváncsiság nagy úr.

A Nagykőrösi utcán végigsétálva elhaladhatunk a régi bőrgyógyászat épülete előtt, amit az utcában lakó egyik szomszéd csak szellemkastélyként emleget. Az utca túloldalán egy elhagyatott sarokház is áll, azon egy kopott cégér jelzi, hogy más idők is jártak arrafelé.

Szellemházak - régi romos épületek Kecsekméten - KÉPGALÉRIA

– Mivel hiányzik a bejárati ajtó, megerőltetés nélkül szabadon ki-bejárkálhat bárki a házban. Többször előfordult, hogy hajléktalanok költöztek a csupasz falak közé, de az is sűrűn megtörténik, hogy részeg fiatalok randalíroznak benne – mondja a mellékutcában lakó Téglási Erzsébet. A környékbeliek azt mondják, igyekeznek rendben tartani a portájukat, ki-ki a maga anyagi helyzetének megfelelően, és az bosszantja őket a leginkább, hogy az olyan lelakott és elhagyatott épületek, amelyekkel tőlük nem messze is találkozhatunk, csúnyák és veszélyesek is , hiszen a törött ablaküvegek vagy az omló vakolat könnyen okozhatnak sérüléseket. - Évek óta nézzük a homlokzati állványt, és nem történik semmi – ad hangot elégedetlenségének egy másik közelben lakó.

A szomszédok a legtöbbször a lepusztult házak tulajdonosait okolják a felsorolt kellemetlenségek miatt, de sokszor az a probléma, hogy bármennyire is szeretnének túladni az adott épületen, nem tudnak. – Hiába a városközpont közelsége, egy romos épületet felújítani, esetleg lebontani, és helyére újat emelni több 10 millió forintba is belekerül, így az érdeklődők száma elenyésző – tudjuk meg az egyik Kurucz körúti eladó ház tulajdonosától.

Szellemházak - régi romos épületek Kecsekméten - KÉPGALÉRIA

– A legnagyobb probléma, hogy a volt férjemmel nem tudunk megegyezni, ezért túladni sem vagyunk képesek az épületen. Lassan nyolc éve áll parlagon, és az eltelt idő, illetve az, hogy kihasználatlanul áll, bizony megviselik – árulta el az egykori belsőruházati bolt tulajdonosa. A Kurucz körúti kétszintes üzlet homlokzatán még egy-két megmaradt neonfelirat is tudatja az arra járóval, hogy pár évvel ezelőtt még mihez lehetett hozzájutni a falakon belül. – Többször vásároltam ott, mindig kedvesen fogadtak. Emlékszem, rendben tartották az épületet. Most azonban pereg róla a festék – mondta Lászlóné Kiss Erika, aki  az üzlethelyiség közelében lakik.

Olvasóink írták

  • 1. frakk 2011. április 19. 12:06
    „Valóban szégyenteljes egy két épület Kecskeméten. Egy önkormányzati rendeletben azért lehetne valamilyen szinten jobb állapotokat elérni. Szégyen amit a Német befektetők itt látnak . Nem vagyok híve a mindenáron felújításnak, egy új modern épület általában mindig olcsóbb összességében. Az ilyen elhanyagolt épületeket lebontásra kötelezném a tulajdonosokkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzációs KKSE győzelem a Körmend ellen

Az idény meccsén egyenlített újra a KKSE a Körmend ellen a bajnoki negyeddöntőben. Tovább olvasom