Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

A vasutasok felügyelik a dohányzási tilalmat a pályaudvarokon

Kecskemét - Vasárnaptól szigorodik a nemdohányzók védelméről szóló törvény, így jövőre tilos lesz rágyújtani a kecskeméti pályaudvaron, és annak környékén is. Mindez vonatkozik az összes szerelvényre is.
Jelenleg a vasúti járművek 15 százalékán, a 100 km-nél hosszabb távon közlekedő belföldi távolsági vonatokon gyújthatnak még rá az utasok. A törvénymódosítás értelmében azonban 2012. január elsejétől egyetlen vonat fedélzete sem lesz kivétel a dohányzás tilalom alól. A szombat éjfélig még dohányzóként közlekedő kocsik átalakítása folyamatban van, megközelítőleg 400 járműről kell a hamutartókat eltávolítani – tudta meg a delmagyar.hu. A kocsikon matrica hívja majd fel az utasok figyelmét a nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás előírásaira.

A jövő év elejétől hatályos jogszabály új feladatokat és kötelezettségeket ró a jegyvizsgálókra is. A dohányzási tilalmat megszegőket felszólíthatják a szabálysértés azonnali abbahagyására. Amennyiben ez nem történik meg 8000 forintos pótdíj kiszabását is kezdeményezhetik, illetve a dohányzót leszállíthatják a vonatról. A törvénymódosítás külön rendelkezik arról is, hogy a vonaton szolgálatot teljesítő személy, miután igazolta intézkedési jogosultságát, felszólíthatja az utast személyazonosságának igazolására, amelynek az utas köteles eleget tenni.

Vasárnaptól ezért nyolcezer forintos bírság jár majd.
Vasárnaptól ezért nyolcezer forintos bírság jár majd.

A legjelentősebb változást a törvény módosítása a pályaudvarok, állomások, megállóhelyek utasforgalmi területeire vonatkozóan hozza, hiszen ezeken, illetve 5 méteres körzetükben teljes mértékben megtiltja a dohányzást. A nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás ezen területek tekintetében is a személyszállító vonatokhoz hasonló eljárást ír elő, tehát az arra kijelölt vasúti dolgozók a dohányzási tilalmat megszegőket felszólíthatják a szabálysértés azonnali abbahagyására, ennek elmaradása esetén pedig a vasúti terület elhagyására, illetőleg kezdeményezhetik az egészségügyi államigazgatási szerv törvényben előírt eljárását. A törvénymódosítás további új rendelkezése, hogy a kijelölt vasúti dolgozók, miután igazolták intézkedési jogosultságukat, a vasúti területeken felszólíthatják a dohányzási korlátozást megsértő utast személyazonosságának igazolására, amelynek az utas köteles eleget tenni.

Olvasóink írták

 • 11. anuvuk 2011. december 29. 17:28
  „Az ellenőröknek jó lesz előre edzeni, mert nagy lesz az ellen "állás"!
  Az "önkéntes" adakozókra meg igen nagy szükség lesz jövőre, - lesz mire költeni!!!!!”
 • 10. Queenmargareth 2011. december 29. 16:18
  „Azért én nem adnék ekkora ellenőrzési jogot a vasutasnak, vagy akkor menjen és vizsgázzon le ugyanúgy, mint pl forgalomból, a közigazgatással, emberi jogokkal stb kapcsolatos törvényekből.Ne csak 53 tv. legyen ez példa!.......vagy a vasúti tv-t is módosították?
  Ráadásul én inkább elsősegély nyújtásból vizsgáztatnám még, persze ezzel egyetemben, ahogy nőtt a hatásköre, nőtt a melója, nőjön a fizetése.Ja, hogy ez nonszensz?
  Igen, mint az is, hogy egyre több nemdohányzó nyilatkozik már úgy, hogy ez mérhetetlen túlzás.
  A dohányzók érdekében is hozhatnának valami jogszabályt, mert így rasszistáznak.”
 • 9. kiokushyn 2011. december 29. 12:51
  „Na ismét megtörtént a ló másik oldalára való zuhanás!”
 • 8. medvejanos 2011. december 29. 11:10
  „Akkor hol dohányozzanak ? Bármennyire is utálom a cigerettát, azért szerintem ez már kicsit túlzás. Számomra elég lenne az elkülönített szoba a kocsmákban a dohányzóknak... nem a nem dohányzók elkülönítése!
  A vonatokon pedig egy egy kocsit nyugodtan... peronokon pedig kijelölt helyen... :)”
 • 7. Egyolvasó 2011. december 29. 10:56
  „A mozdonyvezetőkre és a jegykezelőkre is fog vonatkozni a tilalom, vagy azok kivételek lesznek???
  A dohányzó vasutasoknak ki fogja kiszabni a bírságot??”
 • 6. vuk 2011. december 29. 10:52
  „2. KamuNeni 2011.12.29. 09:48
  Szerintem ugy lehet ezt egyszerusiteni (pl. kocsmaban), hogy felkerik h hagyja abba, ha nem akkor felkerik h tavozzon, ha az sem akkor rendort/kozteruletest hivnak, aki pedig jogosult buntetni, igazoltatni, stb.”
 • 5. deszkás 2011. december 29. 10:43
  „Dohányzom és kit érdekel? Nem gyujtok rá.”
 • 4. szatyi 2011. december 29. 10:43
  „Nevetséges! A polgárőr pl. még szolgálatban sem igazoltathat, ellentétben egy kallerral!”
 • 3. klj-54 2011. december 29. 10:04
  „A jogalkotót szívesen látnám egy teljes körű elme kivizsgáláson!
  Mert akik ezt a törvényt kodifikálták és megszavazták, azok finoman fogalmazva is kérdésesek agyilag:(
  és ők kapnak havi egy millát átlagban!”
 • 2. KamuNeni 2011. december 29. 09:48
  „Ez mar megint baromsag. Es akkor majd ha a kocsmakban korhazakban, stb nem lehet dohanyozni akkor azok is kapnak jogosultsagot szemelyes adtaok ellenorzesere? Mi ez rendor allam lessz MO?
  Sztalin eleveit kovetve mindenki hoher lessz? Ejnye bejnye. Hiba halamazatok egyik a masik utan ettol az orbantol.”
 • 1. Mondosavan 2011. december 29. 08:29
  „Ha 8-ezer jár érte akkor még én is rá gyújtók! :) Pedig nem dohányzom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januárban már forgatják az Éden Hotel második szériáját

A tévénézőknek még egy kicsit várniuk kell, de januártól már forgatják az Éden Hotel második szériáját. Örkényi Alizzal arról beszélgettünk, létezik-e helyes taktika egy olyan valóságshowban, ahol bármi megtörténhet. Tovább olvasom