Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Afrikai gyerekeken segített a kecskeméti háziorvos

Kecskemét - Afrika megszállottja egy kecskeméti háziorvos, Dr. Jakkel Anna. A doktornő az elmúlt másfél évben háromszor is járt a fekete kontinensen, ahol önkéntesként segített a legszegényebbeken.
– Világéletemben vágytam rá, hogy egyszer eljussak Afrikába. Az olvasmányélményeim alapján nagyon különlegesnek és egzotikusnak képzeltem ezt a helyet. Amikor tavaly kezembe akadt az Afrikai-Magyar Egyesület felhívása, egy percig nem haboztam, jelentkeztem az orvosmisszióba – mesélte Anna.

Ám amit a kiküldetés során orvosként megtapasztalt, arról egyetlen regényben vagy útikönyvben nem olvasott azelőtt. A menekülttáborokban legyengült, rendkívül rossz egészségi állapotú gyerekekkel találkozott, akiken sokszor felszerelés és gyógyszerek nélkül is igyekezett segíteni.

Egy kis beteget vizsgál a magyar orvos.
Egy kis beteget vizsgál a kecskeméti orvos.

– Csak annyi műszerünk volt, amennyit magunkkal tudtunk vinni a fejenként legfeljebb 20 kilós poggyászban. Sztetoszkóp, vérnyomásmérő, egy fülvizsgáló eszköz, néhány spatula és fertőtlenítőszer – ennyivel dolgoztunk. Néha áram sem volt, legfeljebb este 8 és éjjel 2 között, amíg a generátorok működtek – emlékezett a mostoha körülményekre Anna, aki megjárta Kongót és Malit, a múlt hét végén pedig Guineából tért haza.

Rendelés Bamakóban.
Rendelés Bamakóban.

– A legtöbbet azzal segítünk az afrikai gyerekeken, hogy a szüleiknek elmagyarázzuk a higiénia fontosságát, vagy hogy a vizet fel kell forralni, mielőtt megisszák. Rengeteg a gyerekbénulásos eset arrafelé, de a felvilágosító munka eredményeként egyre több szülő kéri a Szabin-cseppet, amivel megelőzhető a baj. Ezért fontos a mi munkánk, ez a missziót vállaló orvosok igazi küldetése – vallja a doktornő.

Olvasóink írták

  • 2. jmkrisz 2011. május 09. 14:29
    „Minden elismerésem az övé!”
  • 1. qrumpli 2011. május 09. 08:47
    „Na pl. ezért kell időpontot kérni az orvosnál.
    Rengeteg a dolog.
    Meg hát itthon gyógyítani olyan smafu.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Anikó műsort fog vezetni az RTL Klubon!

VV Alekosz a ma esti VV-fináléban szembesül a kérdéssel: vállalja, hogy saját feleségkereső műsorban… Tovább olvasom