Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Ágnes teológusnak készül és már nem Vanilla

Bár Ágnes szobrásznak készült, az énekesnő ma egészen más úton jár, ami talán még sohasem volt ennyire nyilvánvalóan a sajátja.
A rátóti csikótojással kezdődött minden, és onnantól megindult a versek sora. Majd a papírra vetett gondolatokhoz zene született egy olyan művész lelkében, aki óriási tehetséget kapott teremtőjétől. Bár Ágnes szobrásznak készült, ma egészen más úton jár, ami talán még sohasem volt ennyire nyilvánvalóan a sajátja. Az énekesnő a napokban a kecskeméti Kulturális Központban adott koncertet, ahol a közönség ízelítőt kaphatott Ágnes új Radnóti albumából.

Különösen indult az Ágnes Vanillaként megismert énekesnő, zeneszerző és dalszövegíró pályája. Tizenegy éves volt, amikor A rátóti csikótojás történetéről kellett volna fogalmazást írnia, ehelyett rímmesébe öntötte az egyszerű házi feladatot. Felolvasta az osztály előtt, kapott rá egy ötöst, majd mindenki meglepetten kérdezte tőle, hogy ezt tényleg ő írta? Onnantól kezdve sorra születtek versei. - Kötetem még nem jelent meg, verssoraimat a dalszövegekbe ültetem, de érik bennem egy könyv terve is. Most azonban „kiadtam" egy versemet. A címe Add a felét, és egy bögrén olvasható. Az pedig, hogy az a bizonyos bögre félig tele van vagy félig üres, látásmód kérdése - mondta Ágnes.

Ágnes a színpadon.
Ágnes a színpadon.

Az énekesnő életében mindig fontos szerepet töltött be a zene. Hat lánytestvére van, akiket nem érdekelt a zeneiskola, így mire öt nővére után odakerült, a zongoratanárnő lemondva legyintett, neki ugyan nem kell még egy lány ebből a családból. Így furulyázni tanult. Kamaszként kerámiaszobrász szakos lett, ahol az osztály legtehetségesebb diákjai közé tartozott. Azonban mégis másfelé vitte az útja. - Rájöttem, hogy hiába mondjuk egy szoborra, hogy háromdimenziós, mégis, számomra csupán kettő. A zenéhez képest minden az. Egy szobor is tud beszélni, de úgy éreztem, nekem olyasvalami kell, ami többrétegű. Tisztán emlékszem egy kávézóból egy hölgyre, sok évvel ez előttről. Csak abból, amit akkor a szemében láttam, írtam egy dalt. A zene egyszerűen ömlött belőlem. Rájöttem, hogy ezzel kell foglalkoznom. A választásba egy kicsit besegített a Jóisten is, ugyanis tönkrement a kezem, és a szobrász szakot ott kellett hagynom. Azt gondolom, hogy a zene egy nagyon integrált és egyetemes nyelv, akkor is, ha nincs benne szöveg. Lehetünk bármilyen nemzetiségűek, a zenén keresztül megértjük egymást. A Biblia egyik igéjében ott a kérdés, vajon hogyan lehet szebb köntösbe ültetni a szavakat, mint a dal, az énekszó. Úgy gondolom, sehogy. Megpróbálok ehhez méltóan járni az utamon - fogott hosszabb monológba az énekesnő.

Ágnes - József Attila- Óh Szív Nyugodj. Egy komment: Ha létezik Isten, ez az a zene, ami biztosan rajta van az iPod-ján. 

Nem engedi meg magának a luxust, hogy feladja

Az út, amit Ágnes választott, egyáltalán nem volt könnyű, sőt elárulta, most különösen nem az. Olyannyira, hogy bele is betegedett. - Most sokkal nehezebb, mint néhány évvel ezelőtt. De szerintem minden dalomból árad, hogy nem olyan ember vagyok, aki megengedné magának a luxust, hogy hátradőljön, azt pedig végképp nem tehetem, hogy feladom. Napjainkban nagyon sok az öngyilkos Magyarországon. Mivel teológusnak készülök, sokan fordulnak hozzám problémáikkal. Az út bizony rögös, de nem csak számomra. Nem vagyok egy szuperlény, bár sokan a környezetemben azt mondják, biztos elem van bennem, amitől nem esek össze. Azonban volt már arra is példa, hogy én is belebetegedtem. Azt gondolom, hogy ha valamit ilyenkor lehet kérni, az nem más, mint az erő és a józanság - vallotta az énekesnő, aki hosszú ideig küzött betegségével.

Ágnes: Azt gondolom, hogy a zene egy nagyon integrált és egyetemes nyelv.
Ágnes: azt gondolom, hogy a zene egy nagyon integrált és egyetemes nyelv.

Ágnes szerint ma lehetetlen elvárásokat támasztanak elénk, és próbálunk megfelelni az új istennek, ami nem más, mint a pénz. Ez pedig nem maradhat így. - Az univerzális törvények a világ kezdete óta működnek, és teljesen mindegy, hogy navaho indián valaki vagy magyar. Megbomlott az élet rendje, az ember istent játszik, azt mondja, nem számít a vihar, majd mi építünk gátat. De a Földnek elege van, levegőt akar venni. Az embernek lehetnek akármekkora találmányok a zsebében, nem tud mit tenni, amikor egy vulkánkitörés megálljt parancsol, és arra int bennünket, hogy gondolkodjunk, higgadjunk le! Hova rohanunk, a halálba? Választanunk kell! A nagypapám százéves, fantasztikus tanárember, egészséges, soha semmi baja nem volt. Az ő korosztálya háborúkat élt át, menekülniük kellett, és kifejlődött bennük az erő, alázat, az élet tisztelete, ami most ebben a világban, ebben a generációban nincs meg. Sajnos ma sokan feladják - emelte ki az énekesnő.

Ágnes Vanilla - Áhitat (Radnóti 100+1)

A teremtő erő bennünk van

Bár Ágnes Vanillaként is nagyon sikeres volt, a dalait folyamatosan játszották a hazai rádióállomások, mégis, ma már más zenét szerez. 2005-ben jelent meg József Attila lemeze, a napokban pedig egy új album látott napvilágot, melyen a dalszövegek Radnóti Miklós tollából származnak. A versek megzenésítéséhez óriási lelki erőre volt szüksége a nagyon érzékeny művésznek. Elismeri, szenzibilitása amennyire áldás, éppen annyira átok is. - Változtam én is, hiszen felnőttem közben. Tizenhét éves voltam, amikor az Ágnes Vanilla korszak elindult. Akkor bontogattam a szárnyaim, majd választhattam, hogy milyen úton megyek tovább. A döntéshez tiszta látást kértem, hogy semmi ne befolyásoljon. Legtöbbször ezt kérem az imáimban a nagy feladatok előtt. Csak legyen valami hang belül vagy legyen elég csend, hogy meghalljam azt a hangot, ami megmondja nekem, hogyan kell döntenem. Sikerült meggyógyulnom, méghozzá úgy, hogy letettem a gyógyszereket. Az agyunkat kell átprogramozni, hogy mi irányíthassunk. Azt mondja a Biblia, hogy az Isten országa köztetek van, ne a templomban keressétek. A teremtő erő itt van bennünk, ha hagyjuk érvényesülni. Ki kell üríteni magunkból a sok szemetet, egy nagy lomtalanítást kell végezni, és nem szabad visszanézni. Ha rálelünk erre az erőre, az egy biztos kapaszkodót nyújt ahhoz, hogy minden nap újrakezdjük - magyarázta.

Ágnes a rajongói gyűrűjében.
Ágnes a rajongói gyűrűjében.

Minden ízében, porcikájában dal van

Talán sohasem látszott ennyire Ágnesen, hogy valóban megtalálta az útját. A színpadon állva eggyé válik a zenével, és nem lehet nem észrevenni, hogy minden ízében-porcikájában dal van. Költőink versei egészen új formát öltöttek kezei között, és ledobták a magyar órákon rájuk ragadt kötelező ízt. Úgy nyílnak meg elettünk, hogy közben egészen a lelkünk legmélyéig hatolnak. Ágnes pedig végre újra táncol. - Nagyon régen nem volt olyan koncertem, ahol egészséges voltam. Amikor reggel felébredtem, örültem, hogy nem fáj semmim. A koncert előtt két héttel ugyanis napokig meg sem tudtam mozdulni. A földön feküdtem, és mindenféle orvos megvizsgált. Aztán egy egész álló nap imádkoztam. Egy ilyen hét után úgy felülni, hogy semmim sem fáj, fantasztikus érzés volt. Ezért is éreztem ennyire jól magam a koncerten. Másrészt pedig nagyon szeretem ezeket a dalokat. Úgy érzem, zeneileg most tartok ott, most teszem azt, amit mindig is szerettem volna.

Olvasóink írták

 • 4. 3évesférfi 2010. december 04. 21:26
  „Ő a női Ákos. Kicsit túl komolyan veszi magát, hatalmas a küldetéstudata, ami veszélyes fegyver, könnyen nevetségessé is teheti, de egyelőre jó az egyensúlya. A Radnóti lemezért is plusz pont jár, akárhogy is sikerült.”
 • 3. vimvirepellere 2010. december 04. 20:16
  „Ezek szerint neki nem Kozso a producere???”
 • 2. Celtis 2010. december 04. 17:34
  „Nagyon szép dalszövegeket ír és nagyon érdekes dallamvilágot épít fel akár saját, akár mások verseire.
  A mai zeneiparban nem sokan igyekeznek értéket közvetíteni, gondolkodásra késztetni, felvállalni például a szépirodalmi művek népszerűsítését. Persze nem kell, hogy mindenkinek pont ez jöjjön be, de azért vannak páran, akiknek egy két-három rétegnél kevesebbet hordozó gondolat meg sem üti az ingerküszöbüket.”
 • 1. dodó 2010. december 04. 17:08
  „Nincs is jobb gyógymód egy jó imánál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megműtötték Bori Gábort

Péntek délután megműtötték Bori Gábort, a KTE–Ereco egyszeres válogatott labdarúgóját. Tovább olvasom