Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Agrárkamara: újra indul a kamratöltő tanyaprogram

Tizennégymillió forint támogatásban részesültek a tanyaprogram keretében a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara pályázatai. A cél a Kamra-túra Hálózat megújítása és ezáltal a homokhátsági tanyai termékek piacra jutásának előmozdítása.
A múlt év szeptemberében meghirdetett tanyaprogram 930 milliós összegéből a legtöbb a Duna-Tisza közi Homokhátságon gazdálkodó családoknak jutott. Nem véletlen, hiszen ez az ország legsűrűbben lakott tanyás térsége. Pályázhattak szervezetek is, és a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara élt a lehetőséggel. Olyan tevékenységekre nyújtottak be pályázatot, amelyek a termékeiknek piacot kereső, de külön-külön gyakran gyenge érdekérvényesítő képességű gazdák számára segítséget jelentenek.

A Kamara-túra honlapján a látogató megismerkedhet a homokháti gazdaudvarok és kamrák egyre bővülő kínálatával. Válogathat a tanyai zöldségek és gyümölcsök, tejtermékek, nyúl- és baromfihúsok, mangalicakészítmények között, vásárolhat mézeket és tojást, gyógynövényeket. Tájékozódhat a környék látnivalóiról, összekötheti a vásárlást a kirándulásokkal, az aktív pihenéssel. A látottakról és a fogadtatásról, a megvásárolt termékekről megírhatja tapasztalatait, véleményét. A kamra-túra honlapja 2009-ben elnyerte Az év honlapja díjat.

Hazánk legnagyobb megyéjének agrárkamarája már régóta arról ismeretes, hogy munkatársai nem magyarázatokat, hanem megoldásokat keresnek. Így indult el 2001-ben a Homokháti Célprogram, amely a megváltozott időjárási és természeti viszonyok között (vízhiány, szélsőségek) a homokháti termelők alkalmazkodóképességének növelését, a tanyai gazdaságok megőrzését, több lábon állását, termékeik piacra juttatását hivatott szolgálni. A program keretében meghonosítottak számos olyan növényt (a homoktövistől a batátáig), amely tűri a tartós szárazságot, és – főként a kamra-túra honlap révén – sikerült a figyelmet a friss, egészséges, ízletes tanyai termékekre irányítani. A kamara a célprogram 2007-es lezárását követően is mindent megtett azért, hogy a kormányzatok és a szakmai, politikai döntéshozók magukénak érezzék a Homokhátság, benne a tanyai gazdaságok problémáit, a napi megélhetésért, a fennmaradásért folytatott küzdelmüket.

A Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara és non-profit gazdasági társasága, a Bács Agrárház Kft. a tanyaprogram meghirdetésekor úgy ítélte meg, hogy a legfontosabb a Homokháti Célprogramban létrehozott Kamra-túra Homokháti Gazdaudvar Hálózat megújítása és a gazdák ismereteinek bővítése. A nyertes pályamunkák megvalósítására fél évük van, hiszen a pályázatokat kezelő Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) június 30-ában szabta meg a határidőt.

Mi mindent kell addig megtenni? A hálózat jelenlegi tagjait (közel száz gazdát) levélben informálják. Beléphetnek új tagok is, a tennivalókról az érdeklődők települési fórumokon kapnak tájékoztatást. A tanyai gazdák által kitöltendő termék-adatlapok képet adnak a termékkínálatról. A kecskeméti példa alapján a városi piacokon kiterjesztik a gazdakártya/gazdakitűző rendszert, hogy a vásárlók láthassák, a gazda nem nepper, hanem a saját áruját kínálja. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál kezdeményezik a homokháti védjegy lajstromba vételét. Nagyon fontosak a tanyai gazdálkodók részére indítandó térítésmentes tanfolyamok a kistermelői élelmiszer-előállítás egyszerűsödő szabályairól és a jövedelem növelésének lehetőségeiről.

A megyei agrárkamara által megrendezett február 1-jei kecskeméti kamra-túra megújító konferencián óriási volt az érdeklődés, több százan érkeztek a „Homok-haza" tanyáiról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűtetlen, ajtó nélküli házban fagyott halálra egy férfi

Egy fűtetlen, ajtó nélküli házban fagyott halálra egy kecskeméti férfi a hétvégén - közölte kedden a rendőrség. Tovább olvasom