Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Akcióthrillerrel jelentekezett a Nizzában élő Frei Tamás

Búcsút mondott a tévézésnek, miközben a legnézettebb riportműsor, a Dosszié fűződött Frei Tamás nevéhez. Kávéházláncot nyitott, Nizzába költözött, és a tőle megszokott módon most ismét olyasmivel jelentkezett, amire nem számítottunk. Regényt írt, méghozzá olyan műfajban, ami eddig Magyarországon még nem született.
Frei Tamás szenvedélyesen mesél mindenről, amivel csak foglalkozik. Minden szava arról árulkodik, hogy nagyon jól érzi magát új szerepében. Miközben mesél, láthatjuk magunk előtt Nizza utcáit, az etióp kávéültetvényeket, vagy éppen az írót, aki e-bookját böngészi lázasan újabb és újabb ötletek után.

A népszerű televíziós szakember regénye új műfajt képvisel a könyvpiacon. A napjainkban játszódó akcióthriller egy szövevényes összeesküvés kulisszái mögé enged bepillantást. A Megmentő lapjain konspiráció, szerelem, tündöklés és leszámolás izgalma várja az olvasókat, miközben kilenc országot járhatunk be.

Frei Tamás: a nizzai utcasarkon pontosan olyan színű a kávéscsésze, mint amilyen a regényben

- Szerencsés vagyok, mert nagyon sok helyen tanulhattam. A második amerikai egyetemi évem alatt - ami egy televíziós-rádiós képzés volt -, nagyon sok izgalmas impulzus ért. Az irodalmi műfajok közül találkoztam akkor kettővel, ami még nem volt Magyarországon, és furcsa módon azóta sem született. Az egyik az akcióthriller, a másik pedig egy speciális tényregény, ami ennél is egy fokozattal továbbmegy. Ott már nem is egy képzeletbeli miniszterelnök a regény főhőse, hanem a valódi - fogalmazott kecskeméti kávéháza asztalánál ülve a szerző.

Frei Tamás dedikálja most megjelent regényét.
Frei Tamás szívesen pózolt a rajongókkal közös fotókhoz.

Frei Tamás akcióthrillerében a szereplők fiktívek, de ezen kívül minden valóságos. A képzelt figurák létező díszletek között mozognak. - A szervezetek, a cégek valóságosak, és az összes helyszín is az. A nizzai utcasarkon pontosan olyan színű a kávéscsésze, mint amilyen a regényben. A történet félúton van fikció és valóság között. A műfaj sajátossága, hogy az olvasó nem tudja ezt a fátyolos határt meghúzni, nem tudja megállapítani, hogy a mondat elhangzott-e a valóságban, vagy csak a képzelt figura mondta - avat be a regény sajátosságaiba Frei Tamás.

Televíziós munkája során sokszor mélyebben belelátott az igazságba, mint amennyit megmutathatott belőle. Azonban elismeri, az általa képviselt műfajnak ez volt az alkupozíciója. - Azt a mondatot, hogy „Tamás, kamerán kívül elmondom neked", nagyon sokszor hallottam oligarchától, miniszterelnöktől egyaránt. Ez halmozódott bennem, és néha úgy éreztem, hogy egy egészen más világ áll össze ezekből a mondatokból. A konspirációs thriller az a műfaj, ahol ezeket leírhatom. Képzeletbeli miniszterelnököknek adom a szájába azt, amit elmondtak nekem. A világ számomra ilyenné állt össze, amilyennek ebben a könyvben megmutatom - emelte ki a Frei Tamás.

Közel kétévnyi munka sűrűsödött a regényben

A műsoraival nézettségi rekordokat döntögető tévés elárulta, most egyáltalán nem hiányzik neki a filmezés. - Kívülről úgy tűnhet, hogy más, amit csinálok, de szakmai szempontból nagyon hasonló. Egy ötven perces, izgalmas tévéműsor elkészítésének technikája olyasmi, mint ahogyan egy hatszáz oldalas könyvet meg kell írni. Abban is különleges figurákat kellett megszólaltatni, drámai struktúrát felépíteni, és érdekes pillanatokban kellett abbahagyni a reklámblokk előtt, hogy a néző visszajöjjön. Itt a fejezet végén kell ugyanezt megtenni, hogy az olvasó másnap megint levegye a regényt az éjjeli szekrényről. Egy hatszáz oldalas munka vázát hónapokig kell tervezgetni. A regényben közel kétévnyi munkám van. Nagyon izgalmas feladat volt, szellemileg nagyobb kihívás, amit rettenetes módon élveztem. Nem azt mondanám, hogy túlléptem a tévézésen, de az a műfaj, amit ott csináltam, már nem hoz lázba, a regényírás izgalmasabb feladat számomra. Ha holnapután valaki azt mondja, hogy itt egy kamera, mehetek bárhová riportfilmet készíteni, ahová csak akarok, azt felelném, köszönöm, nem. Inkább a Bankár című második regényemet írom. Ez nem jelenti azt, hogy a tévézésben nem lehetne olyat mondani nekem, amiért nem csábulnék el - tette hozzá Frei Tamás.

Frei Tamás dedikálja most megjelent regényét.
Frei Tamás dedikálja most megjelent regényét.

Míg filmezett, intenzíven figyelte a tévés világot. Tudott az összes olyan műsorról, ami hasonló jellegű, mint a Dosszié. - Nemrég volt egy érdekes interjú Obamával, az amerikai CBS csatorna 60 Minutes műsorában. Ezt nézve döbbentem rá, hogy amikor az Egyesült Államokban forgattam ki nem hagytam volna. Most viszont már másfél-két éve nem láttam. Azonban rengeteg időt töltök e-bookon, és minden akcióthrillerbe beleolvasok, szülessen bárhol a világon. Ez is olyan, mint a televízió, egy intenzíven fejlődő műfaj. Úgy kell megírni a regényt, hogy a történteket úgy lássa az olvasó, mintha mozifilmet nézne. Az határozza meg az olvasók ízlését, hogy a moziban mit láttak a múlt héten. Nekünk, akik ezt a műfajt írjuk, a filmek fejlődése által diktált vizuális világot kell megéreznünk és visszatükröznünk a regény lapjain.

Kávéházi süti és regényhős akár a teniszpályáról

Frei Tamás mindennapjait két fő dolog tölti ki: a regényírás és a kávéházak. Emellett újságírással is foglalkozik. Párjával Nizza mellett él, onnan tudósít többek között a Cannes-i filmfesztiválról, a milánói divathétről vagy éppen a monte carlo-i tenisz grand prix versenyről. - Bármit látok, azt vagy a kávéház vagy a regény szűrőjén keresztül nézem. A teniszverseny VIP várójában meglátok egy süteményt, és eszembe jut, hogy ilyen kellene a kávéházainkba. Vagy észreveszek valakit, ahogy tortát eszik, és a legközelebbi regényemben lesz egy ilyen figura, aki így tartja majd a villát – mondta Frei Tamás.

A népszerű tévés szenvedélyévé vált néhány éve a kávé. Mindent tud az egyes ültetvényekről, az azokon termő kávébabfajtákról, és profi baristákat megszégyenítő módon mesél róla. Kávéházláncában a világ számos tájának csodájába belekóstolhatunk Zanzibáron, Mauin, Costa Rica-n át Ausztráliáig. Megízlelhetjük a maharadzsák italát, a botswanai misszionáriusok narancsos kávéját, vagy akár a maja recept szerint készült mogyorós feketét is. - Borban már mi magyarok is értjük, hogy nem ugyanolyan ital készül a különböző területeken. A kávé is ilyen. Etiópiában más ízű kávé terem, mint Kolumbiában. Ez egy minőségi szint, hiszen érezni a különböző ültetvények termésének más-más ízét, és ehhez még csak kávégurmannak sem kell lenni.

Frei Tamástól megtudtuk, ő általában eszpresszót iszik tisztán, tej és édesítés nélkül. Az ízlése többnyire az afrikai fajták felé viszi, mivel ezek komplexebb ízek, sokszínűek. Az etióp kávékat nagyon szereti.

A világ végletei egy helyre sűrítve

Hogy miért pont Nizza? Azért, mert párját odasodorta az élet. Persze hagyták, hogy így legyen. Frei Tamás egy ideig Svájcban élt, ahol nagyon megszerette a kétnyelvű kultúrát. Azt tapasztalta, hogy ha valaki egy ilyen környezetben él, sokkal nyitottabbá, befogadóbbá válik. - Nizza a legolaszosabb francia város, vagy mondhatjuk úgy is, hogy a legfranciább olasz város, hiszen sokáig Itáliához tartozott. Keverednek az olasz és a francia mindennapok. Iszonyú nagy végletek színtere Európának ez a része. Miközben ott él a Monte Carloi csúcselit, húsz kilométerrel arrébb, a kis provence-i falucskában egy idős ember azt magyarázza, hogyan termel olivát hetven éves fáján. A világ olyan végletei, sűrítménye, impulzusgazdagsága gyűlt össze egy kicsi területen, ami engem nagyon érdekelt. Vannak népek, ahol a vasárnapi ebédlőasztalnál a politikáról, van szó, vannak, ahol a sportról, és ahol a hasukról. Az utóbbi kettőt szeretem, és azt is élvezem, hogy a strandon a mamma arról mesél egy órán keresztül, hogy az előző napi spagettit hogy főzte meg. Ez is jelzése annak, hogy mennyire tudnak élni, mennyivel könnyedebben fogják fel azt az egy rövid életet, ami nekünk megadatott. Nagyon szeretjük ezt a légkört, és a kávéházi világ miatt is fontos számunkra, hiszen ott sokat tanulhatunk. A jövő év elején azonban Amerikába költözünk, a készülő könyvem miatt.

Olvasóink írták

 • 6. ajhossi 2010. november 30. 11:26
  „Probald meg ertelmezni az idezett mondatot....”
 • 5. Juzek 2010. november 29. 17:36
  „ajhossi !
  Vagy Te!
  A kávéról csak annyit, egy Etióp tartományról kapta a nevét és a kereskedelmükben a mai napig fontos szerepe van a kávénak. Különleges íze miatt sokan kedvelik! Kuriózumnak számít.”
 • 4. Zidane 2010. november 29. 14:41
  „Könyvet ir itt mindenki még jó hogy ez is nem szakácskönyvet!!!”
 • 3. szilléri 2010. november 29. 14:10
  „Gagyi Tamás és tsi. = megélhetési !!!!!!!!!!!!!!! 666.”
 • 2. Beroesz 2010. november 29. 11:50
  „Frei Tamás újságíróként leírta magát a moszkvai miniszterelnök-gyilkolós interjúval és a kamu kolumbiai kábítószeres riportfilmjével, amelyben az operatőrt a menekülő kommandósok a kábszertermelő gerillák martalékául hagyják. Jobb is, ha fikciókat ír, abban bizton otthon van.

  Az ilyen cikkeket más újságokban egy (x) nevű szerző szokta írni...”
 • 1. ajhossi 2010. november 29. 11:07
  „"Az ízlése többnyire az afrikai fajták felé viszi, mivel ezek komplexebb ízek, sokszínűek, azonban az etióp kávékat is nagyon szereti "

  Akkor ugy tunik a tisztelt cikkiro hianyzott a foldrajzorarol amikor Etiopiat tanitottak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifosztották az autószerelőt

Ismeretlen tettes vasárnap reggelre betört egy kiskunhalasi autószerelő műhelybe.
Tovább olvasom