Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

André Kertész képeiből nyílt tárlat

Kecskemét - Fotografías címmel a világhírű magyar származású fotóművész, André Kertész teljes életművét felölelő kiállítás nyílt pénteken a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban.
Baki Péter, az intézmény igazgatója elmondta, a Magyar Fotográfiai Múzeum 2010 őszén egy száz alkotásból álló André Kertész tárlatot indított útjára Spanyolországban André Kertész, Fotografías címmel. Az első helyszín a valenciai Museu Valenciá de la Illustració i de la Modernitat (MuVIM) volt, majd Madrid következett, ahol a Fundación Carlos de Amberes kulturális intézmény épülete adott otthont a tárlatnak. A kiállítás következő spanyolországi helyszíne Zaragozában lesz ez év októberétől, azonban a "nyári szünetet" kihasználva az anyag összeállítói úgy gondolták, hogy a magyar érdeklődőknek is kötelességük bemutatni azt a kiállítást, amely külföldön már sikert aratott.

Baki Péter úgy vélte: a fotográfus teljes életútját átívelő, a magyar, párizsi és New York-i korszakát is megidéző képek hűen tükrözik, hogy Kertész Andor néven 1894-ben Budapesten született és André Kertész néven világhírűvé vált, majd 1985-ben New Yorkban elhunyt alkotójuk a 20. századi fotográfia egyik legeredetibb művésze.

Nem csupán saját stílust teremtett, de következetes meg nem alkuvással, gyakran megrendelői akarata ellenére is ragaszkodott ahhoz. Emberközpontú, lírai, szubjektív, mindenekfelett humanista látásmódja első fényképétől az utolsóig meghatározza életművét.

André Kertész munkásságát rengeteg elismeréssel díjazták: 1984-es hazalátogatásakor megkapta a Magyar Népköztársaság zászlórendjét; ilyen magas rangú kitüntetésben egyetlen fotográfus sem részesült sem addig, sem azóta Magyarországon.

A képeiből készült válogatott tárlatot június 10-én, pénteken, 17 órakor Passuth Krisztina művészettörténész nyitotta meg Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban. A kiállítás 2011. augusztus 28-ig, hétfő és kedd kivételével naponta 10–17 óráig látogatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inkább az alkohol, mint a United hozta lázba az embereket

A zenés nyár esti forgatag a Pély Barna által vezetett United koncertjével indult. Az énekes, a bor és - sörsátrak a főtérre csalogatta a kecskemétieket. Tovább olvasom