Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Árvák hercege - kiállítás Kecskeméten

Árvák hercege címmel nyílt kiállítás II. Rákóczi Ferencről és a szabadságharc befejezésének 300. évfordulójáról Kecskeméten, a Cifrapalotában.
A kiállítás bemutatja a Zrínyi- és a Rákóczi-család történetét, de érinti a kor híres magyar családjait, ismert személyiségeit is - mondta Szabóné Bognár Anikó, a Cifrapalota vezetője, egyben a kiállítás rendezője. A tárlat címe utal arra, hogy I. Rákóczi Ferenc fia születése után pár hónappal meghalt, ezért Zrínyi Ilona gyermeke félárván nevelkedett.

Szabóné Bognár Anikó hangsúlyozta: az anyag egy része magángyűjteményből került a kiállításra, a többi részét pedig múzeumoktól kapja a Cifrapalota.

A négy részre osztott kiállítás első terme a szabadságharc előzményeiről, a családok történetéről szól. Metszetek, korabeli numizmatikai anyagok és egy kis enteriőr segítségével próbálják megidézni a korszakot. Minden család történetéről részletes leírás van, II. Rákóczi Ferenc (1676-1735) fejedelem gyermek- és ifjúkorát is részletesen meg lehet ismerni a dokumentumokból.

A következő terem a szabadságharc idejét eleveníti fel. A kiállítás részben dokumentálja a történelmi eseményeket, részben bemutatja a szabadságharcban szereplő katonákat, metszetek segítségével, illetve a fegyvereiket.

A harmadik teremben életképeken és korabeli metszeteken keresztül a szabadságharc második szakaszát idézik fel. Láthatók a szabadságharc végét lezáró, 1711-ben megkötött szatmári békéhez kötődő dokumentumok is. A Rákóczi által megbízott főparancsnok, Károlyi Sándor és a császár által megbízott tárgyaló, Pállfy János egy-egy levelét is kiállították. A szabadságharc pénzverését is meg lehet ismerni a teremben kiállított érmék segítségével.

A negyedik terem a fejedelem törökországi emigrációját mutatja be, valamint a franciaországi kapcsolatokat is feleleveníti. II. Rákóczi Ferenc felesége révén rokonságban állt XIV. Lajos francia királlyal. A teremben metszetek és dokumentumok segítségével emléket állítanak Bercsényi Miklós fia, Bercsényi László által, a francia hadseregben felállított huszárezrednek is.

A fejedelem hamvait 1906-ban hozták haza Magyarországra, melyről korabeli fotók láthatóak. A koporsót szállító vonat Kecskeméten is megállt 1906. október 28-án hajnalban, majd továbbment Budapestre és végül Kassára. A kiállítás október 30-ig látogatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék hírek: ellopták az állványokat az épülő háztól

Péntekre virradóra, egy kecskeméti épülőfélben lévő házból alumínium állványokat lopott el ismeretlen tettes. Az okozott kár 2 millió forint. Tovább olvasom