Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Átadták a Kecskeméti Református Temető kikövezett útját

Kecskemét - Az újonnan elkészült út hossza: 280 méter, szélessége: 2,5 méter; bekerülési összege: 9,5 millió forint.
November 1-jén 11 órakor tarották a Kecskeméti Református Temető most elkészült fő közlekedési útjának ünnepélyes átadására - amely Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, az egyházközség saját beruházásaként valósult meg. A beruházást Hörcsök Imre főgondnok, az egyházközség világi elnöke és Kuti József elnöklelkész adta át; az eseményen részt vett Nagypál Sándor, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere és Bogasov István önkormányzati képviselő is - olvasható a város honlapján.

Fotó: kecskemet.hu
Fotó: kecskemet.hu

- Ezekben a napokban – és különösen is ezen a napon – sokan útra kelnek, akár száz kilométerekre is elzarándokolva, hogy megálljanak családtagjaik, felmenőik, szeretteik sírjánál, elhelyezve az emlékezés, a hála virágjait. Az utazás zajából átlépve a temetőkert kapuján, a csend birodalmába érkezik az ember. A temető csendje, mozdulatlansága, az ismerős és ismeretlen nevek porladó csontjai, nemcsak áhítatos csendre intenek, de szinte megszólítanak bennünket. – mondta el avatóbeszédében Hörcsök Imre, majd így folytatta:

- Az 1950-es években a csángók földjén, a pusztinai temető kapuja fölött ez a felírás fogadta a temetőbe érkezőket: "Ahogy vagytok Ti, voltunk mi is. Ahogy vagyunk mi, lesztek ti is." Az emberi élet törvényszerűsége, az elmúlás, e két mondatba sűrítve figyelmeztette az élőket, a rátarti, kevély és makacs embert, hogy az élet mulandó, aki megszületett, egyszer el kell mennie a minden élők útján. És ez az örök törvényszerűség meghatározza annak a helynek a megszentelt voltát, amely az életből eltávozottak nyughelye. Ebben a megszentelt ősi sírkertben is századok generációi nyugszanak. Itt pihennek az egykori városatyák, templomépítő eleink, a református oktatási intézményeink megálmodói és felépítői, a kecskeméti reformátusság gerincét alkotó parasztpolgárok és iparosok nemzedékei, ismert személyiségek éppúgy, mint az idők koptatta emlékezet által elfeledettek.

Fotó: kecskemet.hu
Fotó: kecskemet.hu

- De az emlékezet és hála mindig arra indította az élőket - megbecsülve e sírkert földjét, a benne nyugvókat, hogy építészeti alkotásokkal gyarapítsák, gazdagítsák a temetőkert megjelenését és külső formáját. Így épült egykor a míves kerítés, az újra megnyitás után a ravatalozó és a hamvszóró, és így valósult meg a most átadásra kerülőút is. Amikor a tervezés szintjén tanácskoztunk a nyomvonal kijelöléséről, az út felületéről, szélességéről és egyéb paraméterekről, a fő szempont az volt, hogy megjelenésében a környezethez méltó és illő, igényes, a mai követelményeknek megfelelő utat építsünk.

Az újonnan elkészült út hossza: 280 méter, szélessége: 2,5 méter; bekerülési összege: 9,5 millió forint. A beruházási költség nagyobb részét a Kecskeméti Református Egyházközség saját forrásból biztosította, melyhez Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata 2,6 millió forinttal járult hozzá - írta a város honlapja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserépléccel akarta megütni

Vádemelési javaslattal él a rendőrség két bajai férfi ellen. Tovább olvasom