Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Átbulizzuk magunkat az újesztendőbe

Kecskemét – Megkérdeztük, ki, hogyan tölti az óév utolsó napját, hisz-e a 31-ét övező babonákban, és hogyan ünnepli a Szilvesztert.
Tűzijáték, szerpentin füzérek, konfetti eső, hangos dudaszó és csilingelő pezsgős poharak, így köszöntjük ma az újesztendőt. De az év utolsó napját rengeteg hiedelem és szokás övezi, amelyek régről származnak. Úgy tartják, ilyenkor nem szabad szárnyas állatot enni, mert az elkaparja az ember szerencséjét, ellentétben a malaccal, amely előtúrja. A babonák sora végtelen: mosni és teregetni sem szabad az óév utolsó napján, mert az valaki halálát hozhatja, továbbá nem szabad porszívózni, sepregetni, vagy szemetet kivinni, mert azzal is a szerencsénktől szabadulunk meg: kiseperjük vagy kidobjuk Fortunát.

– Mielőtt elindulnánk ünnepelni a barátaimmal, otthon a családdal vacsorázom. Mindig van lencse, hogy bőségben teljen a következő esztendő. Anyukám nagyon babonás, így hajlamos kétségbe esni, ezért 31-én nagyon kell figyelnünk, mit csinálunk: ilyenkor már csak az esti bulizásra készülődhetnek a családtagok, tilos nálunk bármiféle házimunka – meséli Fekete Dorina.

A pezsgő nem hiányozhat Szilveszter éjszakáján.
A pezsgő nem hiányozhat Szilveszter éjszakáján.

Ma már talán kevésbé ismertek azok a praktikák, amelyekkel a lányok a jövendőbelijük nevét tudhatják meg. Íme, néhány kreatív ötlet a régi időkből, – a Luca-cédulákon túl – hogyan lehetnek okosabbak a férjet keresők Szilveszter napján: hideg vízbe olvasztott viaszt vagy ólmot kell csepegtetni, és a kirajzolódó betűből, megtudható a leendő férj nevének kezdőbetűje. – Még a nagymamám mesélte, hogy ők gombócokat gyúrtak, abba tették a fiúneveket, és a forró vízben elsőként feljövő gombóc mutatta meg a szerencsés nevét – mondja egy középkorú hölgy, Kiss Jánosné.

Mások – főként a fiatalabb generáció tagjai – kevésbe adnak a babonákra. – Mi egyszerűen csak jól érezzük magunkat. Idén is házibuliba megyünk a barátnőmmel. Húszfős társaságban töltjük a Szilvesztert. Minden évben cserélődik a házigazda. 2010-et nálunk köszöntöttük. Jól sikerült, de nagyon örülök, hogy most nem nekem kell majd takarítanom – árulta el Németh István.

Ha Szilveszter és újesztendő, akkor a fogadalmakról sem szabad megfeledkeznünk. Sokan ilyenkor határozzák el, hogy új életet kezdenek, vagy legalábbis változtatnak a régin. – Minden évben teszünk fogadalmat, de mindig valami tarthatatlant. Ez már hagyomány a baráti körünkben – mondja nevetve Zsolt, aki éppen ez esti bulira vásárolja meg az italokat. – Aki a leghamarabb megszegi a fogadalmat, az bizony köteles állni egy teljes éjszakán át a többiek italozását. Nem olcsó mulatság, de mindig jól szórakozunk – folytatja Gábor, Zsolt barátja.

Olvasóink írták

  • 2. Zeppelin 2010. december 31. 10:02
    „Én nem értem magunkat. Minek örülünk? Ismét elmúlt egy év, öregebbek lettünk, még keményebb megszorítások lesznek, ettől legyünk happy-k?! Hát legyünk, igyunk mert addig sem fáj, bár a januári gázszámla az rohadtul fájni fog...”
  • 1. THE 2010. december 31. 09:00
    „Hihetetlen, hogy a multik polcait elözönlik a gagyi 500ft-os pezsgők, normálist (pl: Asti) sehol sem találni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre nincs nagy forgalom a petárdaárusoknál

Átlagosan háromezer forint körüli összeget szánnak az emberek pirotechnikai eszközökre a kecskeméti árusok tapasztalatai alapján. Tovább olvasom