Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Autómentes nap: nem csak egy jól hangzó szlogen?

Kecskemét - Kecskeméten szeptember 22-én, csütörtökön tartják az Autómentes Napot. Kíváncsiak voltunk, ki hogyan áll az autómentes naphoz azok közül, akiket egyébként sűrűn láthatunk a volán mögött.
Autómentes napot tartanak ma Kecskeméten. Kíváncsiak voltunk, az általunk megkérdezett kecskeméti ismert emberek vajon leteszik-e a négykerekűt erre a napra?

Jámbor Csaba, a Gong Rádió programigazgatója: - Én személy szerint - már csak triatlonista mivoltomnál is fogva - legalább annyit használom egyébként is a kerékpárt, mint az autómat. Éppen ezért nem jelent különösebb eseményt, hogy csütörtökön otthon hagyom a kocsit, és kerékpárral indulok a napi teendők ellátására. Azt azonban szeretném eme esemény kapcsán is kihangsúlyozni, hogy tapasztalataim szerint az autósok és biciklisek közötti ellentét sajnos öröknek és feloldhatatlannak látszik. Ebben éppúgy vétkesek azok a kerékpárosok, akik a KRESZ legalapvetőbb szabályait sem ismerik, de ettől még az autósok is mutathatnának nagyobb toleranciát a két keréken közlekedők irányába.

A Gong Rádió programigazgató-műsorvezetője, Jámbor Csaba nem viccel, ha biciklizésről van szó.
A Gong Rádió programigazgató-műsorvezetője, Jámbor Csaba nem viccel, ha biciklizésről van szó.

Király József vállalkozó, az MSZP városi szervezetének elnöke: - Miután építőipari cégem kizárólag vidéki városokban kap munkát, sajnos az autóm ezen a napon sem tudom lerakni, hiszen utaznom kell csütörtökön is. Viszont a család többi tagja autómentes lesz, feleségem sem azzal indul munkába, és a gyerekek is kerékpárra szállnak, igaz, ez rendszeres is. Annak ellenére, hogy nem tudok munkám miatt részt venni a programokon, cégem támogatja ezeket, illetve a Free-Line műkertvárosi sporttelepén egész nap ingyenes lesz a BMX pálya használata, ahová sok szeretettel várunk minden sportolni vágyó fiatalt és öreget egyaránt.

Falusi Norbert, önkormányzati képviselő: - Ennek a napnak a legfontosabb üzenete nem az, hogy most akkor egy napra mindenki kiszáll az autóból, utána meg megy minden tovább a megszokott módon. Sokkal fontosabb, hogy az emberek ráérezzenek a közösségi közlekedés, a biciklizés és a gyaloglás előnyeire, és ne kelljen nap, mint nap autóba ülniük. Jó lenne, ha nálunk is előtérbe kerülne a Telekocsi program, amelynek keretében az emberek egymás között megszerveznék a gyerekek, illetve egymás szállítását, ezzel is kevesebb autó, de jobb kihasználtsággal közlekedhetne az utakon, és csökkenhetne a környezetszennyezés.

Bori Gábor, a KTE válogatott labdarúgója: - Én egyébként is nagyon szeretek kerékpározni, és csütörtökön csakis a biciklim fogom használni. Tavasszal sikerült beszereznem egy remek kétkerekűt, amit jó idő esetén előszeretettel veszek elő. egyébként is, Kecskeméten nincsenek távolságok, bárhová gyorsan elér az ember, illetve sokkal könnyebb vele a parkolás az egyébként zsúfolt belvárosban. Arra biztatok tehát minden szurkolónkat, legalább ezen a napon hagyja otthon autóját, és aki csak teheti tekerjen a városban.

A KTE válogatott középpályását sűrűn látni kerékpárja nyergében.
A KTE válogatott középpályását sűrűn látni kerékpárja nyergében.

Gyagya Attila, a KTE védőjátékosa: - Én eleve nem szoktam mindenhová autóval menni, ahova csak tudok, gyalog megyek el. A közeli terveimbe benne van egy bicikli vásárlása is. Egyébként nekem 28 éven keresztül nem is volt autóm, de ettől függetlenül szeretem a négykerekű járgányokat, amik véleményem szerint manapság nélkülözhetetlenek egy család életéből. Ettől függetlenül, ahogy korábban is mondtam, próbálom minimálisra csökkenteni az autóhasználatot, odafigyelek a környezetszennyezésre. Az biztos, hogy a csütörtöki edzésre sem gépkocsival megyek ki.

Mint arról részletes beharangozónkban már beszámoltunk, csütörtökön reggel 06.00 órától délután 18.00 óráig a Deák Ferenc tér, Lechner Ödön utca, Luther köz, Arany János utca, Kisfaludy utca, továbbá a Lestár téri-, valamint a Lordok háza előtti parkoló kerül lezárásra a motorizált közlekedés elől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszakadt egy kecskeméti óvoda mennyezete

Szerdán ki kellett üríteni a kecskeméti Hosszú Utcai Óvoda Szent Miklós utcai telephelyét, miután a hétvégi esőzés következtében leszakadt a mennyezet egy része. Tovább olvasom