Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Autóverseny a főtéren

Kecskemét - Szombaton versenypályává alakul Kecskemét főtere. Itt rendezik ugyanis az első pneumobil gálafutamot, amelyen a műszaki főiskolák és egyetemek csapatai saját tervezésű és építésű járműveikkel mérhetik össze tudásukat.
A nyári zsongás után ismét benépesül a Kossuth tér. Szombaton ugyanis egy valódi autóversenynek lehetnek tanúi az oda látogatók, a pálya pedig nem máshol, mint a Kossuth szobor körül kanyarog majd. Persze nem itt tartják a következő Forma 1-es futamot, de azért nem maradunk izgalmak nélkül.

A Kecskeméti Főiskola szervezésében először rendezik meg a főiskolák és egyetemek hallgatói között a Rexroth Pneumobil Gálafutamot. Ahogy a neve is mutatja, ez alkalommal a benzin helyett a levegőé lesz a főszerep, hiszen a résztvevők csak sűrített levegőt használhatnak a járművek meghajtására.

- Nem kell százzal száguldozó autókra, vagy lökdösődő sofőrökre számítani. Ennek a versenynek a lényege, hogy diákok tervezték és építették a járműveket, ami igen komoly mérnöki munkát és kreativitást követelt tőlük – mondta el az eseményről tartott hétfői sajtótájékoztatón Bári Gergő, a GAMF Kar tudományos főmunkatársa, aki nem mellesleg a szombati díszvendég, Michelisz Norbert mérnöke. Az autóversenyző maga is kipróbálja majd a járműveket.

Kattints a képre a nagyobb méretért!
Kattints a képre a nagyobb méretért!

Valóban nem volt könnyű dolga a csapatoknak, legalábbis erről számolt be a delmagyar.hu-nak a Kecskeméti Főiskola egyik csapatának tagja, Bende Péter is.

- A tervezés két- két és fél hónapot vett igénybe, a kivitelezés pedig még hármat. Nem keveset dolgoztunk vele – összegezte a csapat teljesítményét. Azt is elmondta, hogy egy viszonylag kis költségvetésű járművet alkottak: körülbelül 50 ezer forintból kijöttek. Ennél kétszer drágább autók is indulnak a versenyen, de Péter szerint ettől még semmivel sem lesznek esélyesebbek. A jármű legfőbb erényének azt tartja, hogy könnyű, hiszen most a legfontosabb a gyorsaság.
- Számításaink szerint legalább 30 km/h-val tud majd menni. A 40-nel már nagyon meg lennénk elégedve – bizakodott Péter.

Nemcsak a hallgatók, de a főiskola számára is nagy jelentőséggel bír ez a rendezvény, hiszen jövőre indul a GAMF-on a járműmérnöki alapképzés, amit természetesen a Mercedes kecskeméti megjelenése indokol.
- Az ehhez hasonló tevékenységek szoros kapcsolatban vannak az iparral. Nem véletlen, hogy a kecskeméti vállalatok döntő többsége megtalálható a verseny támogatói között, ami bizakodással tölt el minket a jövőt illetően – mondta el Belina Károly, a GAMF kar dékánja, hangsúlyozva a rendezvény horderejét az iskola szempontjából.

Az első pneumobil gálafutamon a műszaki főiskolák és egyetemek csapatai saját tervezésű és építésű járműveikkel mérhetik össze tudásukat.
Az első pneumobil gálafutamon a műszaki főiskolák és egyetemek csapatai saját tervezésű és építésű járműveikkel mérhetik össze tudásukat.

Szombat reggel a GAMF elől vonulnak majd be a résztvevők járműveikkel együtt a Kossuth térre, ahol 10.30-tól a gyorsasági futammal kezdenek. Ezután 15 órakor rajtol a gyorsulási verseny, majd 17 órakor kiderül, kik voltak a legjobbak. Ők természetesen méltó jutalmukat is megkapják: a támogatók által felajánlott díjakat, - de Dugár Zsolt, tanszéki mérnök szerint egyáltalán nem ez motiválja a versenyzőket:

- Az indulók számára sokkal fontosabb az erkölcsi győzelem, hogy megmutathassák az országnak, hogy igenis jók.

Aki egy idő után beleszédülne a köröző autók látványába, számos egyéb érdekes program közül válogathat: sport- tuning- és driftautó kiállítás várja őket, valamint felvonulnak a Kecskeméti Főiskola hallgatói által épített egyéb járművek is, mint például az elektromobil. Kicsiben is élvezhetjük majd a látványt: modellautó és modellrepülő kiállítás is színesíti a palettát. A gyerekek sem fognak unatkozni, amíg apa az autókat nézegeti: a tanítóképzős hallgatók a városháza előtt felállított ugrálóvárnál várják majd őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytig - két nőismerősét is megmérgezte egy bajai férfi

A 20 milliós életbiztosításuk megszerzésének reményében mérgezte meg nőismerőseit az a bajai férfi, akire kedden mondja ki a jogerős ítéletet a Szegedi Ítélőtábla. Tovább olvasom