Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Avar György a vb-ről: az argentinok voltak a kellemes meglepetés

Kecskemét – Az egy hónapos felkészülési időszak után szombaton fontos rangadóval kezdi a bajnokság második felét a Kecskemét SE férfi kézilabdacsapata. Avar György vezetőedzővel készült interjúnkban kitértünk a világbajnokság tanulságaira is.
A Pajor Pálinka Kecskemét férfi kézilabdázói a felkészülési időszak finisébe érkeztek, szombaton ugyanis a nagy rivális Mezőkövesd elleni találkozóval megkezdődik a „tavaszi" szezon. Avar György, a KSE elmúlt hetekben végzett munkájának elemzése mellett kitért a vasárnap véget ért férfi kézilabda világbajnokság tanulságaira is.

- Sikerült-e maradéktalanul elvégezni a januárra betervezett munkát a csapattal?
- Úgy érzem, amit terveztünk azt elvégeztük, de nyilván erre az éles meccsek adnak majd választ. Fontos volt, hogy erőt gyűjtsünk, ugyanis úgy vettem észre, az őszi szezon második felére kissé elfáradt csapatom, és fontos volt visszaszerezni az energiánkat.

- Mire koncentráltatok rá leginkább a felkészülés heteiben?
- A kontragóljaink számának növelését tűztük ki egyik fő célunknak, amivel a támadójátékunkat szeretnénk erősíteni. Ezzel párhuzamosan nagy hangsúlyt fektettünk az átadások pontosságának javítására, és a labda nélküli futásra is. Ezek mind nagyon fontosak céljaink eléréséhez.

- Melyek ezek a célok?
- A szezon előtt a bennmaradás kivívása lett célként kitűzve. Úgy érzem, mi az őszi eredményekkel egy ennél komolyabb célt tűztünk ki saját magunk elé, és szeretnénk az alapszakasz végén a nyolcban végezni. Ebben legnagyobb ellenfelünk épp szombati ellenfelünk, a Mezőkövesd lehet, de oda kell figyelni a Pécsre is, igaz, nekik bravúrok sorozata lesz szükséges ehhez. Aztán ott van a Magyar Kupa is, ahol egy lépés választ el bennünket a négyes döntőtől, ahol ország-világ előtt megmutathatnánk magunkat a televíziós közvetítésnek hála. A PLER ellen jövő hét kedden játsszuk az első mérkőzést, majd március elején a visszavágót. Rendkívül kiélezett csatára számítok, ugyanis teljesen azonos játékerőt képvisel a két csapat, ennek a párharcnak nincs esélyese.

- Hogyan értékeled a vasárnap véget ért világbajnokságot? Ki tetszett leginkább, és milyen tapasztalatokat sikerült leszűrnöd a látottakból?
- Úgy láttam, hogy a világ legjobbjai - az első hat csapat - nem rendelkeznek túl sok figurális akcióval, viszont amit tudnak, azt álmukból felkeltve is megcsinálják, ráadásul olyan játékosaik vannak, akik az adott szituációban mindig a legjobb döntést hozzák. Voltak olyan csapatok is, akik egy-egy meccsen kimagaslót nyújtottak, de utána rájuk sem lehetett ismerni, annyira gyengék voltak. A pozitív meglepetés nekem Argentína volt. A svédek elleni meccsüket láttam a fiatal dél-amerikaiaknak, és ez alapján azt mondanám, hogy ha így együtt tartják őket, hamarosan ott lehetnek a legjobb nyolcban. A fő tanulságot viszont a magyarok és a németek szerepléséből vonnám le: a magyar csapat remek eredményt ért el a 7. hellyel, a keretben olyan játékosokkal, akik eddig fiatalnak voltak titulálva, de most megmutathatták, hogy éles szituációban is képesek jó teljesítményre. Míg eközben a világ legerősebb bajnokságát magukénak tudó németek mindössze a 9. helyért játszhattak. Úgy vélem ott is rádöbbenek hamarosan, hogy nem lehet csupán légiósokra építeni a kluboknál, ugyanis így jelentősen meggyengül a nemzeti csapat. Egyénileg engem is lenyűgözött Karabatics játéka, egy zseni ez a játékos, mellette a dán Hansent emelném ki, aki a jövő embere lehet, szenzációs játékosnak tartom őt is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KTE: rúgtak, mint a ló - Gyagya Attila blogja

Rendkívül agresszív ellenfél volt a szlovén csapat, de felvettük a kesztyűt, volt is összetűzés a pályán – írja blogjában Gyagya Attila. Tovább olvasom