Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Az adó mellett műtrágya bevallás is kell a gazdáknak

A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak év végéig jelenteni kell, milyen mértékben terhelték környezetüket.
Mennyi műtrágyát, illetve szerves trágyát használtak fel. A kizárólag háztartási mértékben termelőknek persze nem kell Gazdálkodási Naplót készíteni. Az állattenyésztők például a nem nitrátérzékeny területen is adatszolgáltatásra kötelezettek, míg a földművelők csak a kijelölt részeken. A Duna mentén lévő területek általában nitrátérzékeny besorolást kaptak, így a gazdálkodók többségét érinti az adatszolgáltatási kötelezettség.

Az adatszolgáltatást talajvizsgálatra kell alapozni. Az adatlapokat a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságához kell eljuttatni. Aki nem tesz eleget kötelezettségnek, pénzbüntetésre számíthat. Richter Zoltán kamarai tanácsadó tapasztalata szerint a nagyobb gazdálkodó szervezeteknél általában tisztábban vannak ezzel, ám a kisebbek és az egyéni gazdák közül sokan nem tudnak a fenti szabályozásról.

Olvasóink írták

  • 1. DMagóg 2011. december 25. 13:21
    „Ha meghirdetik, hogy csökkentik a bürokráciát, akkor az biztos nőni fog. Igaz, ne arra figyeljenek amit mondanak, hanem arra, amit tesznek! Az egyik rosszabb, mint a másik!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baj van a KRESZ-tudással: sokaknak gondot okoz a telezöld

Baján a volt központi iskolánál lévő kereszteződésben kialakított új forgalmi rend többeknek gondot… Tovább olvasom