Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Az aggódó apa szerepében a Jóban Rosszban rosszfiúja

Ismét Kecskeméten játszik Szikszai Rémusz. A Jóban Rosszban sorozat új Várnagy Elődje a Hebehurgya hölgyek Odoardo lovagjaként tér vissza a teátrum színpadára. A sármos színész pályája kezdetéről, az otthonról hozott útravalóról, és új feladatáról is mesélt, miközben éppen nagyobbik fia felvételije miatt aggódott.
Szikszai Rémusz sokat foglalkoztatott színész: jelenleg öt darabban is játszik Budapesten. Három előadása van az Új Színházban, egy a Nemzetiben, és egy a Bárkában: a 12 évvel ezelőtt bemutatott és azóta is folyamatosan játszott Mulatság, ami már 270 előadást megért. Ebben az évadban visszatért Kecskemétre is, és hamarosan a Hebehurgya hölgyek Odoardo lovagjaként láthatja viszont a közönség.

- Két évvel ezelőtt a Kulcsban már játszottam itt. Nagyon szerettem azt a darabot és a társulatot is. Imádtam Kőszegi Ákossal játszani, aki a testvéremet alakította, és azóta is úgy szerepel a telefonkönyvemben, hogy tesó. Úgy is szólítom, hogy bátyuska. A Hebehurgya hölgyeknek még az elején tartunk, az olvasó és értelmező próbák után most kezdődtek a színpadi próbák. A darab egyfajta társadalmi szatíra. Az általam alakított Odoardo lovag reflektál a többiekre, kicsit cinikus, kicsit kívülálló. A többiek fölé helyezi önmagát, holott erre semmi oka nincsen. Mindenki másra remekül rálát, kizárólag önmagára nem - avat be legújabb szerepének jellemzőibe Rémusz.

Tartuffe-től Várnagy Elődig

Szikszai Rémusz elárulta, az idők során nagyon sokat változtak az általa alakított karakterek. Sőt, néha furcsa irányt is vett, hogy milyen figurákat láttak meg benne. - A pályám kezdetén sokkal inkább azonosítottak Tartuffe-höz vagy a Koldusopera Bicska Maxijához hasonló módon egyfajta fura, fanyar intellektussal rendelkező negatív figura kategóriájával. Aztán amikor átjöttem a Bárkába, ott egy másféle skatulya kezdett kialakulni. Az erőt, az erőszakosságot, a faragatlanságot, a durvaságot képviseltem a színpadon. Nem én alakultam át, hanem furcsa módon ezt a figurát látták meg bennem. Ebből a kategóriából szerencsére még időben sikerült kikászálódnom. Nyilván az általam alakított karakterek változnak az életkorom függvényében is. Ma inkább a férfias negyvenesek közé tartozom, és ezen belül eljátszhatok pozitív és negatív figurákat egyaránt - tette hozzá a színész.

Szikszai Rémusz vett át Damu Roland szerepét a Jóban Rosszban sorozatban.
Szikszai Rémusz vett át Damu Roland szerepét a Jóban Rosszban sorozatban.

Rémusznak most egy vérbeli rosszfiút kell alakítania, de nem a színházban, hanem a tévéképernyőkön. Néhány napja ugyanis már ő játssza a TV2 népszerű napi sorozatának, a Jóban Rosszbannak mindenre elszánt, sármos Várnagy Elődjét. A szériába egyik napról a másikra csöppent bele a színész.

- Meghívtak egy zártkörű castingra. Hétfőn felhívtak, kedden volt a válogatás, szerdán szóltak, hogy megkaptam a szerepet, csütörtökön megbeszéltük a részleteket, pénteken pedig már forgattam. Nem telt még el elég idő ahhoz, hogy azt mondjam, maradéktalanul befogadtuk egymást Várnagy Előddel. A karaktert hosszabb idő megfogalmazni számomra, hiszen a történetet jelenetről jelenetre vesszük fel. A megírt részekből csak azt a hetet látom előre, amit éppen forgatunk. Éppen ezért egy másfajta megközelítést igényel ez a szerep, mint egy színházi darab. A forgatás is másfajta koncentrációt követel. Bemegyek a stúdióba, van harminc percem egy jelenetre, aztán a szöveget el kell felejteni, mert jön a következő. Abból a félórából pedig, ami a rendelkezésünkre áll, a lehető legtöbbet kell kihozni. A stáb nagyon gyorsan befogadott. Ez egy igazán kimerítő, kemény munka, éppen ezért törekednek is arra, hogy jó hangulatban teljen el a forgatás - tudtuk meg Rémusztól.

Szikszai Rémusz az új Várnagy Előd


Hobbija a család

Szikszai Rémusz házas, és két fiú büszke apukája. Gyermekei tizenkettő és tíz évesek. - A nagyobbik fiam éppen most felvételizik hatosztályos gimnáziumba, engem pedig kitör a frász. Jobban izgulok, mintha bemutatóm lenne, hiszen nem tudok mit csinálni, csak bízni a fiamban, aki egy rendkívül értelmes és okos kölyök. Komoly próbatétel ez számomra is. Ilyenkor nyernek értelmet azok a mondatok, amiket harminc évvel ezelőtt az apámtól hallottam, csak akkor másképp értelmeztem őket - árulta el Rémusz.

- Az apám egy a maga módján nagyon kemény, határozott erkölccsel rendelkező ember, aki engem is meghatároz. A fiúk általában lázadni szoktak az apák ellen, ez megtörtént velem is a kellő pillanatban. Most azonban úgy veszem észre, hogy iszonyú sok mindenben hasonlít a gondolkodásom az övéhez. Nagyon erős nyomot hagyott bennem az, ahogyan ő él. Fontos számomra a család, az összetartás, és a munka szeretete, amit az édesapámtól és az édesanyámtól egyaránt láthattam - emelte ki Rémusz.

Szikszai Rémusz házas, és két fiú büszke apukája.
Szikszai Rémusz házas, és két fiú büszke apukája.

A színész szabadidejét családjával tölti, szívesen túráznak, bicikliznek, társasjátékoznak. Van egy házi játékbajnokságuk is, amit jelenleg nagyobbik fia vezet toronymagasan.

Tűzoltó, szakács, színész

Szikszai Rémusz pályája egészen különösen indult. Oltott tüzet, volt szakács, pincér, és még bolti eladó is egy kemikáliaüzletben, mielőtt a világot jelentő deszkákra lépett. Bár mindig is közel állt hozzá az irodalom, szülővárosában, a romániai Nagykárolyban matematika-fizika szakos középiskolásként egészen másként tervezte a jövőt.

- Nem vettek fel a bukaresti Külkereskedelmi Akadémiára. 1989-ben a kötelező sorkatonai szolgálat után visszatértem szülővárosomba, ahol elkezdtem dolgozni egy kemikáliaboltban, és közben készültem az egyetemre. Nagykárolyban alakult egy amatőr színjátszó társulat azokból a mérnökökből, tanárokból, fiatal értelmiségiekből, akiket oda helyeztek ki. Láttam egy előadásukat, majd csatlakoztam hozzájuk én is, és ekkor szerettem bele a színházba. Egy előadással elmentünk Szatmárra vendégszerepelni, és ott látott játszani Parászka Miklós, aki a szatmári teátrum igazgatója volt, és megkérdezte: nem szeretnék-e színész lenni? Ő adta nekem azt a gellert, aminek hatására megkeresetem Kolozsváron egy fiatal színészt, Salat Lehelt, aki felkészített a főiskolára. Fél évig voltam segédszínész a Kolozsvári Állami Magyar Színháznál, majd 1990-ben felvettek a főiskolára - mesélte Szikszai Rémusz.

Szikszai Rémuszt hamarosan a Hebehurgya hölgyek Odoardo lovagjaként láthatja viszont a közönség.
Szikszai Rémuszt hamarosan a Hebehurgya hölgyek Odoardo lovagjaként láthatja viszont a kecskeméti közönség.

Egyenes út a színpadra

A fiatal tehetség már másodévesként is játszhatott a főiskola stúdiójában a végzősök előadásaiban, majd negyedévesen már három főszereppel is büszkélkedhetett. A főiskola után a kolozsvári színházhoz szerződött, ahol három évadot töltött. - Majdnem egyszerre két felkérést is kaptam Magyarországról. Mindkettő egyfajta színházalapítás volt. Az egyik a Bolygó Kultusz Motel, a másik pedig az akkor alakuló Bárka Színház volt. Ritka áldott pillanat az ember életében, amikor megadatik a lehetőség, hogy színházalapításban vegyen részt. Végül a Bárka mellett döntöttem. Volt mindenféle buktatója és hátránya is, de az első pár évet abszolút pozitív történetként éltük meg. Aztán szépen lassan szétbomlott a társulat. Kilenc évad után jöttem el a Bárkából, és azóta szabadúszó vagyok - tudtuk meg Szikszai Rémusztól.

Szikszai Rémusz, a szabadúszó.
Szikszai Rémusz, a szabadúszó.


A színész nem bánta meg, hogy annak idején Magyarországra költözött. Úgy látja, a 90-es évek második fele óta a határon túli magyar színházak egyre jobban integrálódnak a hazai teátrumok véráramába. - Az a fajta elszigeteltség, ami egykor volt, elmúlóban van. Mindegyik határon túli magyar teátrum képvisel valami mást, valami érdekességet, ami az adott ország színházi kultúráját ötvözi, összemossa a magyarral. A multikulturalitás pedig mindig jót tesz. Úgy érzem, sok olyan dolog érkezik a határon túli magyar színházakból, ami egyfajta felfrissülést, másfajta gondolkodásmódot jelent - fogalmazott Rémusz.

Olvasóink írták

  • 3. északmagyar 2011. január 30. 18:44
    „2. Mmint Damu természtesebb gazember volt? Mármint a szerepben, persze:)”
  • 2. Nórikám 2011. január 30. 14:26
    „Szerintem sem közelíti meg "Várnagyot" úgy érzem túloz a szerep megformálásában, valahogy Damu természetesebb volt.”
  • 1. Pepejeans 2011. január 30. 11:19
    „Nem láttam még színházban, de a sorozatban borzalmas, a színészethez egy perc köze nincs. Nagyon rossz választás volt Várnagy Előd szerepére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bagó: nincs nagyobb bűn, mint a butaság! - videó

Az emberiség történetében többször is felmerült már a kérdés: vajon a hit az erősebb vagy a hatalom? Tovább olvasom