Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Az aradi 13-ra emlékeztek Kecskeméten

Kecskemét - Vasárnap délután Kecskeméten is az aradi vértanúkra emlékeztek.
Százhatvannégy éve lehetne, de hivatalosan – az első Orbán-kormány 2001 novemberében meghozott döntése nyomán – csak tizenkét esztendeje Magyarország nemzeti gyásznapja október hatodika. Az 1848-49-es szabadságharc leverése után ekkor végezték ki Aradon a magyar honvédsereg tizenkét tábornokát és egy ezredesét. Ugyancsak október hatodikán, Pesten végezték ki Batthyány Lajost, az első felelős és független magyar kormány miniszterelnökét.

A megyeszékhely hivatalos megemlékezését az Aradi vértanú terén felállított emlékműnél tartották meg. A Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium diákjainak műsorában elhangzottak Tompa Mihály, Kovács István, Bajza József, Petőfi Sándor, Faludy György, Arany János és Juhász Gyula egy-egy művének részletei, autentikus magyar népdalok, siratók, valamint Johann Strauss és Giacomo Puccini szerzeményei. A fiatalok ezzel az összeállítással idézték fel a nemzet tizenhárom vértanúja emlékét - olvasható Kecskemét város honlapján.

Az aradi vértanúkra emlékezett Kecskemét. Fotó: Kecskemet.hu
Az aradi vértanúkra emlékezett Kecskemét.
Fotó: Kecskemet.hu

Mák Kornél alpolgármester beszédében hangsúlyozta: megrendítő és példaértékű az a tanúságtétel, amit az aradi tábornokok és Batthyány Lajos miniszterelnök tettek. Hozzátette, hogy amikor Magyarország bármilyen időszakban, bármilyen elnyomatásban az igazáért harcolt, legtöbbször megverettetett.

- Mégis, ez a megverettetés győzelem volt, hiszen mindig voltak olyan nagyjaink, akik a győzelemben tudtak nagyok lenni. Az ő példájuk volt az, ami elvezetett ahhoz – akár hosszú távon is –, hogy Magyarországon diktatúrák bukjanak meg – jelentette ki Mák Kornél.

Az alpolgármester beszéde után díszsortűz hangzott el a vértanúk tiszteletére. A rendezvény zárásaként a jelenlevők koszorúkat, virágokat helyeztek el, illetve gyertyákat, mécseseket gyújtottak Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly tábornokok, valamint Lázár Vilmos ezredes emlékművénél - olvasható Kecskemét város honlapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék hírek Bács-Kiskun megyéből - október 7.

A megye közútjain az elmúlt 24 órában egy súlyos és két könnyű sérüléssel járó, valamint három… Tovább olvasom