Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Az egyházé lett a keceli iskola is

Korábban helyi népszavazást is kezdeményezett egy keceli lakos arról, hogy a város önkormányzata átadja-e 700 fős iskoláját a katolikus egyháznak.
Az egyház márciusban tett ajánlatot Kecel egyetlen iskolájának átvételére – írja a Népszabadság. A keceli iskola ma a Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás 13 településen 6000 gyermeket tanító iskolai szervezetébe tartozik. Az egykori kiskőrösi járás területén vélhetőleg összehangolt akció folyik: a katolikus és az evangélikus egyház a térség legnagyobb iskoláinak – a kecelin kívül a soltvadkertinek és az egyik kiskőrösi iskolának – az egyházi kezelésbe vételét tervezi.

– Ha azonban a nagyobb iskolák kilépnek a kistérségi társulásból, akkor az egységes szervezetbe integrált kistérségi iskola fenntartása ellehetetlenül, és a kisebb települések ismét azzal a problémával néznek szembe, amely miatt a társulási formát és a mellé járó kedvezményeket az előző kormányok idején kialakították: nem lesznek képesek fenntartani az iskolájukat – mondja Orcsik Attila, a kistérségi iskola igazgatója.

Soltvadkerten és Kiskőrösön jelentősebb lázongás nélkül megszületett a döntés. A 14 ezer 300 lakosú Kiskőrösön marad világnézetileg semleges iskola. A 7500 lakosú Soltvadkerten, ahol csak egy iskola van, szintén döntöttek már, de csak 2012 szeptemberétől adják egyházi kezelésbe az iskolát. Kecelen viszont szokatlanul rapid módon zajlik a folyamat: már idén szeptember 1-jétől egyházi fenntartásúként indulna a tanév.

Borbényi Ilona önkormányzati képviselő szerint – noha a kalocsa-kecskeméti egyházmegye képviselői folyton hangsúlyozzák, hogy csak ott veszik át fenntartásra az iskolát, ahol ezt a szülők jelentős többsége igényli – a katolikus egyház azelőtt tett ajánlatot az iskola átvételére, hogy a szülőket megkérdezték volna. Az első – és eddig az egyetlen írásos – ajánlat még nem is a teljes, 700 fős iskola átvételéről szólt, hanem azt javasolta, hogy bontsák ketté az iskolát, és csak egyik része maradjon az önkormányzat kezelésében, a másikban alakuljon meg a katolikus iskola. A keceli önkormányzat úgy döntött: megvizsgálják az ajánlatot. A testületi ülésen azonban az egyház képviselői már azt mondták: az egész iskola kell nekik. Sőt 50 vagy 99 évre vennék át fenntartásra. Az épületek nagyon jó állapotban vannak, 2005-ben újították fel őket európai uniós támogatással.

Olvasóink írták

 • 4. queenmargareth 2011. május 05. 19:05
  „kötelezően kell tanulni a katolikus hitet?”
 • 3. Jozsoci 2011. május 05. 17:42
  „Ez egy befektetés. Ezek a gyerekek mire felnőnek, katolikusok lesznek Hozzá kell tennem, hogy az egyháztól rosszat nem tanulnak. Az egy-két pedofil pap csak kivétel. Amit ma a az ifjúság produkál az állami oktatás keretein belül, annál csak jobb lehet. /bár itt sem elsősorban az állami oktatással van a baj, hanem a szülői házzal/.”
 • 2. dodó 2011. május 05. 17:00
  „A zsidók kapzsiságához csak a katolikus egyház kapzsisága mérhető.”
 • 1. queenmargareth 2011. május 05. 16:44
  „jó mit nem adtatok még az egyháznak? Jézust is újra keresztre feszítenétek, ugye?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az épülő Mercedes körforgalomnál

Egy középkorú nőt kellett kórházba szállítani, miután két személygépkocsi összeütközött az 54-es… Tovább olvasom