Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Az egykori Lenin utca őrzi macskaköveit

Kecskemét - A város egyik legidősebb utcája a Nagykőrösi. Elsétálgattunk a macskakövén és az ott élő embereket kérdeztük, arról: emlékeznek-e a történetére?
– Miért nem lehet már ezt lebetonozni? – mormogta kérdés nélkül a bajusza alá egy idősebb úr, amikor szóba hoztuk, hogy a Nagykőrösi utcáról írunk cikket – majd "angolosan" távozott.

Egy közelben lakó hölgy már sokkal bőbeszédűbbnek bizonyult. – Közel 80 évet éltem meg, még emlékszem, amikor Lenin nevét viselte az utcatábla. Több mint húsz éve élek a környéken, régebben nagyon szerettem itt lakni, de ez a modern világ már nem nagyon tetszik – sóhajtott Németh Ilona. Mi az, ami aggasztja, kérdeztük. – Sajnos, egyre több az üzlet, pedig régen csak lakóházak voltak itt, olyan sétálóutca hangulata volt. Most tele van ruházati bolttal, meg pékséggel. De mit tudunk tenni, ha erre van kereslet – tette hozzá szomorkodva Ica néni.

A város egyik legidősebb utcája a Nagykőrösi.
A város egyik legidősebb utcája a Nagykőrösi.

Elköszöntünk, hogy néhány fotót készítsünk az utcáról, miközben újabb riportalanyba botlottunk: egy férfivel elegyedtünk szóba, aki közterület felügyelőnek nézett minket. – Gyakran járok erre a bank miatt – kezdte Antal Gábor. – Próbálok nem a körút felöl jönni, inkább a piac melletti útszakaszt választom, mert a macskaköveken pattogó gumi hangja a sírba kerget. Tavaly, amikor felbontották a Centrum előtti részt, már azt hittem, végre lebetonozzák, de a csatornázás után visszatették a "zajos" kis köveket. Úgy vigyáztak rájuk, mint a porcelánra, amikor szedték fel egyesével. Hogy miért nem került rá beton? Azt mondták, a Nagykőrösi utca burkolata műemlék.

Leninből Sztálin

Kecskemét egyik legrégebbi utcája először 1562-ben kapott nevet, Körős utcaként hívták. 1850-ben, a forradalom után Körős nagy utcára keresztelték. A mostani nevét 1879-ben már megkapta egyszer, de 1919-ben, az I. világháború után Leninre változtatták. 1952-ben egy másik orosz, Sztálin nevét viselte. Néhány évvel később Jacques Duclos utca lett, majd 1956-ban visszakapta a Nagykőrösi utca nevet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz évre ítélték a féltestvérét megerőszakoló fülöpszállási férfit

A lány az első közösülés után szólt a történtekről az anyjának, aki nem tett semmit. Az asszony és fia később hetente fajtalankodott egymással. Tovább olvasom