Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Az erdőtüzek okozói 99 százalékban mi magunk vagyunk

Kecskemét – Szinte alig akad olyan erdőtűz, amit ne ember okozna: hanyagul eloltott tábortűz, eldobott, még égő cigaretta csikk, mind hatalmas károkat okozó, apró, emberi mulasztás.

– A tűzoltók már a mi területünket locsolták, mert attól tartottak, hogy a szél az út másik oldalára is átfújja a lángokat, és a száraz aljnövényzet hirtelen lángra kap. A szomszéd is a segítségünkre sietett: felszántotta az erdő előtti legelőt, így sikerült megakadályozni a tűz tovább terjedését – emlékszik vissza Szabó Éva a pár évvel ezelőtti Ménteleken pusztító bozót- és erdőtűzre. Akkor a meleg és száraz időjárás miatt gyulladt ki az aljnövényzet, és veszélyeztette a közeli tanyákat, illetve a fenyvest.

Idén július 8-án hirdettek általános tűzgyújtási tilalmat, ugyanis a rendkívül gyors felmelegedés, a tartós kánikula és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki. Ilyenkor az erdőkben és az erdőterületek határától számított 200 méteres körzetben tilos tüzet gyújtani. A tűzgyújtási tilalom majdnem két hétig volt érvényben. – Mivel a házunkat hét hektáros erdő veszi körül, nagyon elővigyázatosnak kell lennünk. Nyáron nem szabad meggyújtani az udvaron a szemetet, még a kályhában sem merem elégetni, nehogy a kéményen keresztül parázs kerüljön a szabadba – tudtuk meg Szabó Évától.

Lánglovagok munka közben. Fotó: Tűzoltóság.
Lánglovagok munka közben. Fotó: Tűzoltóság.

A 2008-ban készült Erdőtűz Megelőzési Projekt szerint Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát gondatlan vagy szándékos emberi okokra lehet visszavezetni. A kirándulók által nem megfelelően eloltott tábortüzek, valamint a kiskert-tulajdonosok által végzett szemét-, vagy gazégetés, illetve az autóból, a vonatból kihajított, vagy a séta közben eldobott cigaretta okozza leggyakrabban a problémát. – Jómagam is naponta vonatozom Kecskemét és Méntelek között, és nincs olyan nyár, hogy a sínek mentén egy-egy terület a lángok martalékává ne válna – mondja a delmagyar.hu-nak Szabó Éva.

Bács-Kiskun megye az erdőtüzek szempontjából a legveszélyeztetettebb területek közé tartozik az Alföldön. A leggyakrabban a mezőgazdasági területekről terjednek át a tüzek az erdőkre: tipikus eset a felügyelet nélkül hagyott tarlótűz tovaterjedése a fás területekre.

Legutóbb Kelebia és Tompa között lángolt az erdő

Múlt szombaton Kelebia és Tompa között égett le a 23 hektáros fenyvesből 5 hektárnyi terület. A tűzoltók csak nagy nehézségek árán, a lakosság segítségével több órás küzdelem után tudták eloltani a tüzet, amely egy tanya melléképületét is megsemmisítette. A tűzvizsgálók megállapították, szándékos gyújtogatás okozta a katasztrófát.

Az elmúlt években Ágasegyházán és Bócsán (1995-ben), Jakabszálláson (2002-ben), Kunfehértón (2007-ben) keletkeztek nagyméretű tüzek.

Olvasóink írták

  • 1. anuvuk 2011. július 23. 19:14
    „Tudtommal, a tarló égetés be van tiltva, a szándékos szakaszos gyújtása TILOS!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máris véget ért a KTE európai kupakalandja

A KTE labdarúgó együttese 0-0-s döntetlent játszott a kazah Aktobe otthonában, így kiesett az Európa Ligából. A magyar kupagyőztes így nyeretlen maradt nemzetközi porondon. Tovább olvasom