Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Az MSZP lemondatná Kecskemét gazdasági ügyeiért felelős alpolgármesterét

Kecskemét - Az MSZP kecskeméti szervezetének vezetői csütörtöki sajtótájékoztatójukon felszólították Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármestert, hogy a legfrissebb ÁSZ-jelentés ismeretében mondjon le posztjáról.
Csütörtökön délelőtt hosszas sajtótájékoztatót tartott a Magyar Szocialista Párt Kecskeméti Szervezete. Király József, Dobos József és Riczu Péter három főbb pontot említettek a megjelent médiumok képviselői előtt. A legnagyobb téma Kecskemét városának adóssága, s az ezzel kapcsolatos Állami Számvevőszék által megfogalmazott jelentés, illetve a Városfejlesztő Kft. hárommilliárdos közbeszerzése volt.

A sajtótájékoztatót Király József, az MSZP helyi elnöke nyitotta, s visszautalt a 2010-es választási kampányra, ahol már jelezték, hogy súlyos adósságállománya van Kecskemétnek, több mint 20 milliárd forint. Hozzátette, hogy ezt Szemereyné Pataki Klaudia anno cáfolta, 11 milliárdot ismert el a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester 2010 szeptemberében.

Ezt követően idézett az ÁSZ-jelentésből is a politikus, s kiemelte, hogy abból egyértelműen kiderül, hogy Szemereyné korábbi nyilatkozata erősen csúsztat. Az élményfürdő beruházással is kiegészült adósság mára már a devizaárfolyamokat is tekintve 30 milliárd fölé rúg, ha a tanulmány számaira támaszkodnak. Király József számításai szerint ez 280 ezer forintos terhet jelent minden egyes kecskeméti lakosra nézve.

Az MSZP helyi vezetői Szemereyné azonnali távozását követelik.
Az MSZP helyi vezetői Szemereyné azonnali távozását követelik.

A jelentéssel kapcsolatban még elmondta, hogy bár kifelé azt kommunikálta a városvezetés, hogy mindent rendben talált az ÁSZ, ez nem teljesen igaz, hiszen a polgármester és a jegyző számára is fontos feladatokat írtak elő, melyek jól mutatják, hogy nem volt rendjén Kecskemét gazdálkodása. Ilyen például a folyamatban és tervezetben lévő beruházások felülvizsgálata, valamint annak a tervezetnek a kialakítása, hogy hogyan fogja törleszteni a város tetemes adósságait - tette hozzá. Mint elmondta, az a céljuk, hogy kikerüljön a város ebből az adósságcsapdából, s ezért javasolják, hogy a Fideszes városvezetés ne trükközzön tovább a költségvetéssel, közösen találjanak ki olyan megoldást, mellyel Kecskemét spórolhat, s tudja rendben fizetni kötelezettségeit.

Ezután felszólították Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármestert, hogy az ÁSZ-jelentés ismeretében mondjon le posztjáról. A városvezetéstől, illetve a Fidesz-KDNP frakciótól pedig azt kérik, hogy fektessék le egy teljesen új gazdálkodás alapjait, mert az utóbbi idők politikája nem folytatható tovább, csődbe viszik Kecskemétet.

Az utóbbi napokban napvilágot látott hárommilliárdos közbeszerzésre is kitért az MSZP kecskeméti elnöke. Mint elmondta, sok olyan eddigi szerződés is létrejött, melyek nem a helyi vállalkozásokat támogatják, s nem biztos benne, hogy ezzel pénzt takarított meg a település. A Városfejlesztő Kft. által kiírt, extra magasnak számító közbeszerzésre visszatérve elmondta, hogy a társaság vezetőjével folytatott személyes találkozója után bebizonyosodott, hogy nincsenek kellő indokok egy ilyen jellegű beszerzés kiírására. Ezért arra kérik Zombor Gábor polgármestert, hogy intézkedjen a közbeszerzési kiírás visszavonásáról.

Ezt követően Dobos József önkormányzati képviselő vette át a szót, aki elmondta, hogy a szocialista frakció semmilyen adóemelést nem támogatott a városban. Utalt itt a garázsok megadóztatására, valamint a várható egyéb terhekre. A városatya hozzátette, hogy teljesen egyetért az előtte szóló Király Józseffel, s arra kéri ő is a városvezetést, hogy olyan gazdálkodást alakítson ki, mely nem fogja igényelni a további, a kecskeméti lakosok pénztárcáját érintő adók bevezetését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz autóst fogtak meg az M5-ösön

Csütörtök délelőtt újabb akciót szervezett a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a gyorshajtók kiszűrésére az M5-ös autópálya kecskeméti szakaszán. Tovább olvasom