Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Az önkormányzatra szállhat a Rudolf laktanya tulajdonjoga

Véget ér a gördeszkások és kerékpárosok műemlékeken való gyakorlatozása Kecskeméten, a közgyűlés mai határozata szerint. Online közvetítésünk.
Véget ért a mai közgyűlési tudósításunk. Köszönjük Olvasóink figyelmét!

11:23: Kohajda László független képviselő indítványában javasolta, hogy a 10 oldalnál nagyobb terjedelmű közgyűlési előterjesztéseket ne nyomtassa ki a Polgármesteri hivatal. Ehelyett a kecskemet.hu oldalon legyenek letölthetőek ezek a dokumentumok, illetve a szokásos módon e-mailben küldje meg ezeket az ügyintéző kolléga. Minderre a CO2 kibocsátás visszaszorítása érdekében hivatkozott. A képviselő kérte továbbá, hogy ezen kívül legyen lehetőség arra, hogy a képviselők, ill. akik a testület anyagát hivatalból megkapják lemondhassanak teljes egészében a nyomtatott anyagokról. Dr. Metzinger Éva jegyző arról tájékoztatta a képviselőket, hogy mindösszesen 30 címre megy ki nyomtatva az anyag, és aki papíron kérte, annak továbbra is papíron küldik a közgyűlési anyagokat. Ezt követően végül Kohajda László visszavonta indítványát.

11:17: A következő, decemberi közgyűlésre az önkormányzat illetékesei előterjesztést készítenek annak érdekében, hogy a város külső lakórészeiben szabályozzák az állattartást, ugyanis egyes kerületekben a nyári melegben sokszor elviselhetetlen bűz terjeng a környező utcákban. 

11:13: Folytatódik az ülés nyilvános része.

11:09: Az önkormányzatot érintő perek beszámolójának idejére zárt ülést rendeltek el. Hamarosan folytatódik tudósításunk.

11:04: A svédországi Lidköping városa is csatlakozhat Kecskemét testvérvárosainak sorába. Leviczky Cirill (Fidesz) képviselő elmonta, hogy a két város között 2005 óta igen aktív a kapcsolat. Szemereyné alpolgármester asszony elmondta, a svéd város rendkívül fejlett zöld kultúrával rendelkezik, és eddig sok jó tanáccsal látták el a kecskeméti önkormányzatot. A közgyűlés egyhangúan támogatta az előterjesztést.

10:57: Visszaszállhat a városra a Rudolf laktanya tulajdonjoga. Ennek érdekében a kecskeméti közgyűlés kezdeményezi az épület jelenlegi tulajdonosának, a Közép-Európai Nemzetközi Egyetem Alapítvány megszüntetését tekintettel arra, hogy az alapítvány céljának megvalósítása lehetetlenné vált. Az alapítvány alapító okiratában foglaltak szerint ebben az esetben az önkormányzatra szállna vissza a becslések szerint kétmilliárd forint értékű ingatlan nagy részének tulajdonjoga. Dr. Zombor Gábor elmondta, hogy a területre - a régi fedett uszodával együtt - egy ötletpályázatot írnának ki, ezek után döntenének arról, mi létesüljön a város jelenlegi talán legértékesebb, használaton kivüli ingatlanán. A közgyűlés nagy többséggel elfogadta a határozatot.

10:53: A Mozgássérült Fiatalokért Alapítvány korábban kapott 200 ezer forintos támogatása nem került felhasználásra, miután elmaradt a rendezvényük. Ezt az összeget a városban élő, valamint hazánk kiemelkedő tudású mozgássérült asztaliteniszezői számára rendezett verseny szervezésére fordíthatják, a közgyűlés döntése értelmében.

10:48: A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés és Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése Egyeztető Bizottságába a következő tagok lettek megválasztva a közgyűlésből: Dr. Zombor Gábor, Nagypál Sándor, Vörösmarty Attila, Mák Kornél és dr. Brúszel László valamint Kriskó Dávid került (utóbbi két képviselő 2-2 éves megosztásban a négy éves ciklusra)

10:43: A közgyűlés Vörösmarty Attilát jelölte a Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás üléseire az önkormányzat képviseletére.

10: 38: A közgyűlés elfogadta - 20 igen, két tartózkodás mellett - mindkét előterjesztést azzal a kiegészítéssel, hogy a meglévő előkerteket ellenőrizzék, erről készüljön felmérés, illetve vizsgálják meg a vendéglátóhelyek nyitvatartását, hogy a szórakozók ne zavarhassák a lakókat, ha ilyen téli előkertek létesülnek a közterületeken. Tilos lesz tehát a jövőben gördeszkázni, görkorcsolyázni, kerékpározni a kecskeméti emlékműveken, a lejárati lépcsőkön, a kőpadokon, a szökőkutaknál és a templomok előtti lépcsővel határolt részeken is. A téli előkertek bérlése pedig a téli hónapokban 65%-kal kevesebbe fog kerülni.

10:26: Marczi Albert (MSZP) kérte, az önkormányzat lépjen fel az illegális teraszépítőkkel szemben, mert több ilyen épület is van a városban. Király József (MSZP) pedig szóvá tette, hogy nem Szemereyné Pataki Klaudiaelőterjesztő alpolgármester, hanem a Fidesz frakcióvezetője válaszol a kérdéseikre. 

10:18: Király József (MSZP) a téli teraszokkal kapcsolatban a városkép miatt fejezte ki aggódását, és kérte, azért vegyék bele a rendeletbe, hogy ellenőrizhessék, hogy néznek ki ezek a létesítmények. Viszont aki vállalja, annak legyen elég valami jelképes összeg kifizetése a téli hónapokra. A BMX-esekkel kapcsolatban elmondta, hogy nem híve a tiltásnak, és fontos, hogy a fiataloknak legyen hol űznie kedvenc sportjukat. Persze ezek nem a műemlékek - tett hozzá a képviselő. 

10:14: Következik a "vendéglátós" rendeletmódosítás, melyet ha elfogadnak, a téli hónapokra 35%-ra csökkenhet a kinti teraszok bérleti díja. Ebben a pontban tárgyalják a gördeszkások letiltását is a kecskeméti emlékművekről. Vörösmarty Attila, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, szeretné felvenni a kapcsolatot az alpolgármester asszonnyal annak érdekében, hogy a fiataloknak mesterséges tereptárgyakat helyezzenek ki a város több pontján, ahol rongálás nélkül élvezhetik a sportolás örömeit.

10:10: A közgyűlés elfogadta, hogy 2011. január 1-jétől 4,5%-kal emelkedik a nyersanyagnorma ára a közétkeztetésben. Az önkormányzat tehát ennyivel fizet majd többet a szolgáltatónak. Némi vita megelőzte a döntést, és Dobos József (MSZP) szóvá tette, hogy a hozzá eljutott visszajelzések szerint mennyiségi és minőségi kifogások vannak az étellel kapcsolatban. Mák Kornél (Fidesz) alpolgármester válaszában elmondta, hogy problémák esetén mindig teljes körűen kivizsgálták a panaszokat. Az étkeztetők és a konyhák nagyon komoly ellenőrzéseknek vannak kitéve - tette hozzá. Kriskó Dávid (LMP) azt kérte, hogy lehetőleg bioélelmiszerek kerüljenek a közétkeztetési programba.

09:43: A napirend előtti felszólalások végéhez értünk, a költségvetési módosításokkal kezdődik a mai előterjesztések tárgyalása.

09:31: Dr. Brúszel László MSZP-s képviselő napirend előtti felszólalásában érintette a panelprogram hiányosságait elszenvedő két kecskeméti társasház problémáját, és kérte, az önkormányzat ne hagyja magukra az embereket.

09:22: Kriskó Dávid, az LMP frakcióvezetője ismerteti programjuk fő elemeit. Közlekedésfejlesztés, környezettudatosság, átláthatóság - ezek a főbb pontok.

09:16: Most Király József, az MSZP frakcióvezetője kért szót. Mint fogalmazott, szeretnék látni az új élményfürdő szerződéseit, mert rossz hírek érkeztek a beruházás felől. Arra kérte a városvezetést, hogy a helyi médiában legalább a szavazati arányoknak megfelelően kapjon helyet az MSZP.

09:08: Napirend előtt Vörösmarty Attila, a Fidesz frakcióvezetője kért szót. Ezúton is gratulált a bejutott képviselőtársainak, és arra kért minden képviselőt, hogy becsüljék meg a szavazók bizalmát. Külön gratulált a polgármester úrnak fölényes győzelméhez, ami azt mutatja, a 2006-ban elkezdett munka sikeres volt - fogalmazott a frakcióvezető. Ezt követően a képviselő az önkormányzati választások eredményének hosszú elemzésébe kezdett.

09.07: A szavazógépek próbájával megkezdődött a mai ülés.

Köszöntjük Olvasóinkat Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének csütörtöki online tudósításán. A teremben már gyülekeznek a képviselők, hamarosan kezdünk.

Beharangozó írásunk:

Csütörtök reggel 9 órakor tartja következő ülését Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése. A nap folyamán több, érdekesnek ígérkező előterjesztés kerül majd a képviselők elé, a költségvetés módosításai mellett. Ilyen lehet például a gördeszkások és kerékpárosok letiltása a városi emlékművekről és lépcsőkről, valamint a Rudolf laktanya és a téli előkertek ügye. Utóbbi esetben az önkormányzat a téli hónapokra harmadára csökkentené a vendéglátóhelyek előkertjeinek bérleti díját. Ezzel amellett, hogy esztétikusabbá válna a városkép, nagyobb bevételhez is jutna az önkormányzat. Az előterjesztésben foglaltak szerint Kecskeméten is van igény ilyen típusú szolgáltatásra, továbbá idegenforgalmi szempontból is kívánatos, hogy a belvárosban több ilyen terasz létesüljön. Öt belvárosi vendéglátó-ipari előkert üzemeltetője már jelezte, hogy amennyiben a téli időszakban csökkentett használati díjat kellene fizetniük, úgy továbbra is használnák a közterületet.

Egy másik előterjesztés elfogadása esetén a jövőben tilos lenne gördeszkázni, görkorcsolyázni, kerékpározni a kecskeméti emlékműveken, a lejárati lépcsőkön, a kőpadokon, a szökőkutaknál és a templomok előtti lépcsővel határolt részeken is. Különös okát adja a módosításnak, hogy a nyáron felavatott Lestár téri Országzászló emlékmű, illetve annak talapzata máris a gördeszkások és BMX-esek kedvelt helye lett.

A Rudolf laktanya ügyében egy újabb előterjesztés alapján a kecskeméti közgyűlés kezdeményezi a Közép-Európai Nemzetközi Egyetem Alapítvány megszüntetését tekintettel arra, hogy az alapítvány céljának megvalósítása lehetetlenné vált. Az alapítvány alapító okiratában foglaltak szerint ebben az esetben az önkormányzatra szállna vissza a becslések szerint kétmilliárd forint értékű ingatlan nagy részének tulajdonjoga.

Egy másik napirendi pontként kerül megtárgyalásra, hogy a svédországi Lidköping városa is csatlakozhat Kecskemét testvérvárosainak sorába.

Lévai Jánosné és Dr. Szeberényi Gyula Tamás képviselők indítványozni fogják, hogy a közgyűlés hozzon határozatot annak érdekében, hogy Kecskemét külső városrészeiben ne lehessen nagy számban haszonállatokat tartani olyan esetben, ha a külső utca egyik oldala belterület, a másik oldala pedig már külterület. Indoklásuk szerint erre azét van szükség, mert például a Műkertvárosban - különösen nyáron, a nagy melegben – sokszor elviselhetetlen a bűz, a legyek elszaporodása, és a lakók hosszú évek óta kénytelenek a néhány állattartó által okozott anomáliákat elviselni.

A delmagyar.hu a csütörtöki közgyűlésről reggel 9 órától élő tudósításban számol be.

Olvasóink írták

  • 2. contrapunct 2011. szeptember 20. 23:09
    „A Rudolf laktanya ügyében:
    Nem biztos, hogy kizárólag a sport céljaira kellene hasznosítani a területet. Régi mániám, hogy ide egy olyanfajta oktatási központ kellene - nevezzük akár egyetemnek -, amely magába foglalja valamennyi művészeti ágat és a testedzést. Tehát: színművészeti, zeneművészeti, képző- és iparművészeti, táncművészeti, népművészeti, valamint testnevelési főiskolák együttese közösen alkotna egy Egyetemet. Beleértve természetesen a területekre vonatkozó pedagógusképzést is. Nyilvánvalóan szükség lenne hozzá kollégiumra, sportpályákra, parkolóra, vendéglátó helyekre is, melyeket üzleti céllal is lehetne használni. Kecskemétnek pl. egyetlen tisztességes terme sincs, amely hangversenytől kongresszusokig, bármilyen kisebb- nagyobb rendezvény számára tudna helyet adni. Persze tudom, hogy az ilyesmi nem vonzó a befektetőknek, mert rövidtávon nem hoz nagy hasznot. Csak hosszú távon, de azt akár az egész országnak.
    Tudom, álmodozó vagyok ...”
  • 1. szatyi 2010. november 25. 10:24
    „A címbe belefért volna a "kecskeméti" szó is! Akkor nem kattintana feleslegesen a szegedi olvasó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliót kért az embercsempész - fotó

Szerda hajnalban elfogtak egy hontalan embercsempészt, aki egy hatfős koszovói családot akart Magyarországra csempészni.
Tovább olvasom