Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Az online társkeresők előnyei és hátrányai - olvasóink mondták

Kávézó, disco, vagy chat – room? Röviden ebben áll az „ismerkedés” evolúciója. Persze ez nem általános tendencia, mégis figyelemre méltóak az ismerkedés, pártalálás körüli modern kori gyors lefolyású változások.
Mai információtúltengéses digitalizált világunkban a legapróbb ügyintézéstől kezdve a vásárlásig színtéreltolódás megy végbe. Az internet és elektronikus ügyfélkapuk lehetővé teszik a gyors, kényelmes és könnyű ügyintézést minden tekintetben. Egy klikk és máris megvan, amit szeretnénk.

Nem kivétel a gyorsaság és praktikum, valamint a lényegre törekvés szempontjából a pártalálás sem. Emberek százai próbálkoznak társkereső oldalak, sms – küldő falak igénybevételével megtalálni az ideális társat. Az elgondolás alapvetően logikus - csak egy egyszerű példával szemléltetve, hiszen nem sok választása van egy kis faluban élő embernek, ha nagyobb utazás megtétele nélkül ismerkedni kíván - azonban számos hátrány is felsorakoztatható az online randik rovására.

Első és legfontosabb az, hogy a felek gyakran nem az igazat közlik egymással, hanem van egy idealizált álszemélyiségük, amit minden áron közvetíteni kívánnak egymásnak - hasonlóan a hagyományos ismerkedés első szakaszához – főként a pozitív tulajdonságokat kihangsúlyozva. Az írásbeli kommunikáció hátrányai közé sorolható továbbá, hogy gyakran félreérthető, nem azt érti az adott mondaton a befogadó, amit a közlő mondani kíván. A mély ismerkedésnek rendkívül nagy gátat szab az írásbeliség, vagyis ha egymás non - verbális reakcióira nem rögtön reagálhatunk.

Utána jártunk, mit gondol a fiatal közvélemény erről a kérdésről, milyen előnyei vannak az online ismerkedésnek, és milyen dilemmákkal kell szembenézni, összehasonlítva a hagyományos ismerkedési formákkal. Voltak olyanok, akik pozitívnak tartják, de olyanok is, akik még nem próbálták, és ami a leginkább szembetűnő volt; hogy senki nem ítéli el ezt a kapcsolatteremtési formát.

Molnár Csilla (23) szavai szerint: „Nehéz állást foglalni azzal kapcsolatban, hogy az online társkeresés jó vagy nem. Azt gondolom, hogy bizonyos keretek és feltételrendszer mellett valóban hasznos, de ha átlépi az ember azt a láthatatlan egészséges határt, akkor már komoly következményei lehetnek a dolognak. Ha az ember pusztán interneten ismerkedik, megvan a veszélye annak, hogy kialakul egy "online személyisége", amit tulajdonképpen úgy formál, ahogy akar. A testi illetve személyiségbeli hibáinkat (amit sok esetben csak mi fogunk fel hibaként) egyszerűen megszüntethetjük, és tökéletes nőt vagy férfit hozhatunk létre. Tapasztalataim szerint, az ember szinte sohasem viselkedik úgy fizikai valójában, mint online valójában. Sokkal nehezebb így kiismerni a másik felet is. Az internetes társkeresésnek is megvannak a fázisai. Az első a közös szimpátia "megvallása". Ezután beindul a levelezés, amely során nagyon felszínesen és körvonalakban kaphatunk egy képet a másikról. Ezt követően jön a találkozás ideje, amely akkor valósul meg, ha az első két szint sikeresnek és pozitívnak mondható.”

- Neked volt már negatív tapasztalatod - e téren?
- Sajnos igen. Kettőt is tudnék említeni; az egyik, amikor egy férfi elhitette velem, hogy egy korosztály vagyunk, később kiderült, hogy bőven ötven felett van már. Aztán volt olyan is, hogy valakivel nagyon bátran, őszintén és mélyen beszélgettünk a chat – en, személyesen pedig alig mertünk egymáshoz szólni.

- Te milyen megfontolásból regisztráltál?
- A helyi szórakozási lehetőségek hiánya miatt.

Onódi Bernadett(27) is kiemelte a szórakozásbeli lehetőségek hiányát, valamint azt, hogy a férfiak manapság nem kezdeményeznek, hanem megvárják, hogy a nők lépjek.
- Próbálkoztál már az internetes társkereséssel?
- Igen, hirtelen felindulásból csak úgy regisztráltam mondván, hogy veszteni nem vesztek semmit. Úgy emlékszem fényképes ismerkedések voltak, és ahogy beregisztráltam, rögtön írt a jelenlegi kedvesem. Pár levélváltás után eljött hozzám Kecskemétre és szuper volt az első benyomás, sokkal jobb, mint amire számítottam. Csodás órákat töltöttünk együtt, udvarolt, rózsákat hozott.

- Mit gondolsz, nem furcsa, hogy az interneten számos férfi és nő úgy hirdeti magát ezeken az oldalakon, mint a „piacon”?
- Szerintem teljesen elfogadott, és elterjedt manapság az internetes társkeresés, semmi szégyellnivaló és furcsaság nincs benne. Tapasztalatból mondom, hogy van 1-2 ismerősöm aki hasonló módon ismerkedett meg a jelenlegi párjával, de emellett jellemző még ugyanígy a személyes bemutatós variáció.

- Milyen negatívumok lehetnek online – üzemmódban?
- Nyilván azért vannak buktatók a netes randikban, szerintem a legnagyobb, hogy a levelezés által elképzelünk valakit valamilyennek, és ha az illető mégsem olyan amilyennek leírja magát, vagy mégsem úgy néz ki, ahogy leírta magát akkor az nagy csalódás. Vissza is élnek sokan a virtuális elérhetetlennel, mondván hogy úgysem tudja meg az illető a kilétét. Végül is szerintem átlagosan azt lehet mondani, hogy aki regisztrál, az konkrét céllal teszi ezt, konkrét elvárásokkal.

Patai Katalin (27), aki soha nem próbálkozott online, így válaszolt arra a kérdésünkre, hogy szerinte miben különbözik az ismerkedés virtuális és személyes formája?: - Az interneten nehezebb kiszűrni az őszinte embert és ez lehet egy negatív tulajdonsága, ugyanakkor pedig az igazi ismerkedésnek lehet egy „előszűrője” az online, mert csak azzal találkoznék személyesen, aki a képek, kedvelések, zenék alapján felkeltette az érdeklődésemet. Szerintem azért vigyázni kell ezzel, mert nagy az átvágás veszélye, de alapvetően nekem is sok ismerősöm van, aki interneten megismert párjával ma boldogan él.

Ágoston László (33) szerint semmi előnye nincs az ilyen virtuális személytelen kapcsolatteremtési kísérleteknek, bár hozzátette, ahhoz, hogy ne elfogult véleményt közöljön, ki kellett volna próbálnia az efféle ismerkedést. Egyelőre azonban negatív véleménnyel van a témáról.

Konklúziónk szerint ma már nem néznek az emberre lesajnálóan, ha az ismerkedésnek ezt a formáját választja, azonban tudni kell, - ahogyan az első megszólaló is hivatkozott erre - hogy az online ismerkedésnek is megvannak a szakaszai. Innen nézve racionális és praktikus emberi magatartásforma, hiszen a modernitás adta lehetőségek kihasználása viszi előre a világot, gyökereink megtartása mellett. Vagyis, a kettő kiegészítheti egymást, de az „online” nem helyettesítheti a „személyközit”.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegbaleset Pirtónál: tíz sérült - fotók

Autó és kisbusz ütközött szombat este a Bács-Kiskun megyei Pirtón. Az autót egy ittas férfi vezette. Tovább olvasom